1,25-Dihidroksi vitamin D3 ve reseptörlerinin insan kanserindeki yeri

Cilt: 6 Sayı: 1-2 1 Mayıs 2000
  • M.oğuz Şahin
  • A. Emre Canda
  • M.uğur Mungan
  • Ziya Kırkalı
PDF İndir
EN TR

1,25-Dihidroksi vitamin D3 ve reseptörlerinin insan kanserindeki yeri

Öz

Kanser. çağımızda mortalite ve morbiditenin önde gelen nedenlerinden birisidir. Kanserlerin çoğunun gelişiminde lil-EU yıllık bir dönem vardır ve bu dönem önleyici sağaltım için yeterli bir süreçtir. Güncel olarak bir çok çalışmada vitamin Üg'Ül'l çeşitli kanserlerin oluşumunun ve ilerlemesinin önlenmesinde etkili olduğu gösterilmiştir. Buna karşın vitamin Dg'ün kanser sağaltımında standard olarak kullanılabilmesi için daha çok araştırmaya gereksinim vardır. Bu çalışmada. konu ile ilgili güncel kaynakların ışığında. vitamin Da ve vitamin D reseptörünün (VDF ) kanser gelişimindeki önleyici etkileri örneklerle açıklanmıştır

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Haussier lvlFl. vitamin D receptors: Nature and lunction. Ann Hev Nutr 1995; ö: SET-562.
  2. Pike JW. Intraceılular receptors mediate the biologic action of 1.25-dihidroxyvitamin D3. Nutr Fley 1995: 431:9}: ısı-tea.
  3. Berger U. Wilson P. McClelland HA. Colston K. Haussier MH. Pike JW. and Cocmbes FIC. lrnmunocytochemical detection of 1.25fdlhydroııyvitamin D receptors in normal human tissues. J Clin End and Matt: 1989: ene): eer-613.
  4. Liu L. Ng lvl. Iacopino AM. Dunn ST. Hughes MR. Bourdeau JE. Vitamin D receptor gene expression in mammalian kidney. .J Am Soc Nephrol 1994: ölö]: 1251-1259.
  5. &. Milde F'. Hauser U. Simon T. Mall G. Ernst V. Haussler MH. Frosch P. and Ftauterberg EW. Expression ol 1.25— dihydroayvltamin Da receptors in normal and psorlatlc skin. The J Inv Derm 1991; 91712}: ESD-ESS.
  6. ?. Zineb Ft. Zhor B. Odile W. end Martha RR. Distinct. tissue- spacitic regulation oi vitamin D receptor in the Intestine. kidney and skin by dietary calcium and vitamin D. Endocrinol 1999; metal]; 1544-1552.
  7. El. Reinhardt TA. and Horst Ft. Parathyroid hormone down- regulates 1.25wdihydroxyyitamln D receptors ıvoaı and von messenger ribonuclelc acid in vitro and blocks homologous up-regulation ot von in vivo. Endocrinol 1990: terra); 942-943.
  8. Flanders WD. Prostate cancer epidemiology. Prostate ‘. 5: 621-529. to. Schwartz GG. and Hulka SS. Is vitarnln D deficiency a risk factor tor prostate cancer? {Hypothesis}. Anticancer Hes : 19: HUT-1312. ?? M.Ü. Şahin ve arlt.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

M.oğuz Şahin Bu kişi benim

A. Emre Canda Bu kişi benim

M.uğur Mungan Bu kişi benim

Ziya Kırkalı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Mayıs 2000

Gönderilme Tarihi

8 Ekim 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2000 Cilt: 6 Sayı: 1-2

Kaynak Göster

APA
Şahin, M., Canda, A. E., Mungan, M., & Kırkalı, Z. (2000). 1,25-Dihidroksi vitamin D3 ve reseptörlerinin insan kanserindeki yeri. Türkiye Ekopatoloji Dergisi, 6(1-2). https://izlik.org/JA88TF46WL
AMA
1.Şahin M, Canda AE, Mungan M, Kırkalı Z. 1,25-Dihidroksi vitamin D3 ve reseptörlerinin insan kanserindeki yeri. Türkiye Ekopatoloji Dergisi. 2000;6(1-2). https://izlik.org/JA88TF46WL
Chicago
Şahin, M.oğuz, A. Emre Canda, M.uğur Mungan, ve Ziya Kırkalı. 2000. “1,25-Dihidroksi vitamin D3 ve reseptörlerinin insan kanserindeki yeri”. Türkiye Ekopatoloji Dergisi 6 (1-2). https://izlik.org/JA88TF46WL.
EndNote
Şahin M, Canda AE, Mungan M, Kırkalı Z (01 Mayıs 2000) 1,25-Dihidroksi vitamin D3 ve reseptörlerinin insan kanserindeki yeri. Türkiye Ekopatoloji Dergisi 6 1-2
IEEE
[1]M. Şahin, A. E. Canda, M. Mungan, ve Z. Kırkalı, “1,25-Dihidroksi vitamin D3 ve reseptörlerinin insan kanserindeki yeri”, Türkiye Ekopatoloji Dergisi, c. 6, sy 1-2, May. 2000, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA88TF46WL
ISNAD
Şahin, M.oğuz - Canda, A. Emre - Mungan, M.uğur - Kırkalı, Ziya. “1,25-Dihidroksi vitamin D3 ve reseptörlerinin insan kanserindeki yeri”. Türkiye Ekopatoloji Dergisi 6/1-2 (01 Mayıs 2000). https://izlik.org/JA88TF46WL.
JAMA
1.Şahin M, Canda AE, Mungan M, Kırkalı Z. 1,25-Dihidroksi vitamin D3 ve reseptörlerinin insan kanserindeki yeri. Türkiye Ekopatoloji Dergisi. 2000;6. Available at https://izlik.org/JA88TF46WL.
MLA
Şahin, M.oğuz, vd. “1,25-Dihidroksi vitamin D3 ve reseptörlerinin insan kanserindeki yeri”. Türkiye Ekopatoloji Dergisi, c. 6, sy 1-2, Mayıs 2000, https://izlik.org/JA88TF46WL.
Vancouver
1.M.oğuz Şahin, A. Emre Canda, M.uğur Mungan, Ziya Kırkalı. 1,25-Dihidroksi vitamin D3 ve reseptörlerinin insan kanserindeki yeri. Türkiye Ekopatoloji Dergisi [Internet]. 01 Mayıs 2000;6(1-2). Erişim adresi: https://izlik.org/JA88TF46WL