BibTex RIS Kaynak Göster

The Effectof rG-CSF, IVIG and rG-CSF+IVIG Therapy on the Mortality Rate and Histopathological Changes of the Bone Marrow and Spleen in Eksperimental Sepsis and Neutropenia Plus Sepsis Rat Groups

Yıl 1998, Cilt: 4 Sayı: 1-2, - , 01.05.1998

Öz

Deneysel Sepsis ve Nötropenik Sepsisli Sıçanlarda rG-CSF, İVİG, rG-CSF+İVİG Sağaltımının Kemik İliği ve Dalakta Oluşturduğu Histopatolojik Değişiklikler ve Mortalite Oranlarına Etkisi

Yıl 1998, Cilt: 4 Sayı: 1-2, - , 01.05.1998

Öz

açarak mortaliteyi azalttığını düşündürdü. Kemik ilikleri A ve C kümesinde rG-CSF ve rG-CSF+IVIG sağaltımı yerllen sıçanlarda hlperselüler. B kümesi sıçanlarda hiposelüler idi. Ayrıca myetoidieritroid tMiE} ve immatür myeloidtmatür myeloid hücre (İMIMM) oranları kontrolle- re göre yüksek idi. Bu bulgu. rG-CSPnin immatür myeioid hücre sayısını artırdığını. |V|G’in tek başına herhangi bir etkisinin olmadığını düşündürdü. Nekroz ve myelofibrozis hiçbirinde gözlenmedi. Tüm kümelerde rG— CSF. rG—CSHİVİG sağaltımı verilen sıçanların dalakla- rının kontrollere göre makroskopik olarak daha büyük olduğu gözlendi. Bu büyümenin artmış ekstramedütler hematopoeze bağlı olabileceği düşünüldü. A. B vs C kümelerinde rG-CSF ve rG-CSF+WİG sağaltımı yerilen sıçanların dalaklarında kordonlarda ve yenöz sinüslerde belirgin ekstramedülier hematopoez saptandı. A ve B kümesi sıçanların daiaktarının mikroskopik incelemesin- de soluk eozinofilik boyanan selüler debriler gözlendi. Sonuç olarak. rG-CSF ve re~osr=+ivle sağaltımı nötro— penik sepsiste mortalite oranını azaltmakta ve sağaltım süresini kısaitabilmektedir. Ayrıca kemik iliği MiE ye İMiMM oranlarında belirgin artışa neden olmaktadır. Sepsisli ye nötropenik sepsisii sıçanların dalaklarında artmış ekstramedüllar hematopoezis sonucu makrosko- pik büyüme saptanmaktadır. Bütün bu sonuçlara karşın. klinikte yetişkin insaniarda sepsis sağaltımında rG- CSF‘nin tek başına yada MG ite kombine kullanımının uygunluğunun belirlenebilmesi için daha çok hayyan deneyleri gereklidir

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ruhiye Cevit Bu kişi benim

Öner Cevit Bu kişi benim

Ö.Fahrettin Göze Bu kişi benim

Esin Yıldız Bu kişi benim

Mehmet Şencan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mayıs 1998
Yayımlandığı Sayı Yıl 1998 Cilt: 4 Sayı: 1-2

Kaynak Göster

APA Cevit, R., Cevit, Ö., Göze, Ö., Yıldız, E., vd. (1998). Deneysel Sepsis ve Nötropenik Sepsisli Sıçanlarda rG-CSF, İVİG, rG-CSF+İVİG Sağaltımının Kemik İliği ve Dalakta Oluşturduğu Histopatolojik Değişiklikler ve Mortalite Oranlarına Etkisi. Türkiye Ekopatoloji Dergisi, 4(1-2).
AMA Cevit R, Cevit Ö, Göze Ö, Yıldız E, Şencan M. Deneysel Sepsis ve Nötropenik Sepsisli Sıçanlarda rG-CSF, İVİG, rG-CSF+İVİG Sağaltımının Kemik İliği ve Dalakta Oluşturduğu Histopatolojik Değişiklikler ve Mortalite Oranlarına Etkisi. Türkiye Ekopatoloji Dergisi. Mayıs 1998;4(1-2).
Chicago Cevit, Ruhiye, Öner Cevit, Ö.Fahrettin Göze, Esin Yıldız, ve Mehmet Şencan. “Deneysel Sepsis Ve Nötropenik Sepsisli Sıçanlarda RG-CSF, İVİG, RG-CSF+İVİG Sağaltımının Kemik İliği Ve Dalakta Oluşturduğu Histopatolojik Değişiklikler Ve Mortalite Oranlarına Etkisi”. Türkiye Ekopatoloji Dergisi 4, sy. 1-2 (Mayıs 1998).
EndNote Cevit R, Cevit Ö, Göze Ö, Yıldız E, Şencan M (01 Mayıs 1998) Deneysel Sepsis ve Nötropenik Sepsisli Sıçanlarda rG-CSF, İVİG, rG-CSF+İVİG Sağaltımının Kemik İliği ve Dalakta Oluşturduğu Histopatolojik Değişiklikler ve Mortalite Oranlarına Etkisi. Türkiye Ekopatoloji Dergisi 4 1-2
IEEE R. Cevit, Ö. Cevit, Ö. Göze, E. Yıldız, ve M. Şencan, “Deneysel Sepsis ve Nötropenik Sepsisli Sıçanlarda rG-CSF, İVİG, rG-CSF+İVİG Sağaltımının Kemik İliği ve Dalakta Oluşturduğu Histopatolojik Değişiklikler ve Mortalite Oranlarına Etkisi”, Türkiye Ekopatoloji Dergisi, c. 4, sy. 1-2, 1998.
ISNAD Cevit, Ruhiye vd. “Deneysel Sepsis Ve Nötropenik Sepsisli Sıçanlarda RG-CSF, İVİG, RG-CSF+İVİG Sağaltımının Kemik İliği Ve Dalakta Oluşturduğu Histopatolojik Değişiklikler Ve Mortalite Oranlarına Etkisi”. Türkiye Ekopatoloji Dergisi 4/1-2 (Mayıs 1998).
JAMA Cevit R, Cevit Ö, Göze Ö, Yıldız E, Şencan M. Deneysel Sepsis ve Nötropenik Sepsisli Sıçanlarda rG-CSF, İVİG, rG-CSF+İVİG Sağaltımının Kemik İliği ve Dalakta Oluşturduğu Histopatolojik Değişiklikler ve Mortalite Oranlarına Etkisi. Türkiye Ekopatoloji Dergisi. 1998;4.
MLA Cevit, Ruhiye vd. “Deneysel Sepsis Ve Nötropenik Sepsisli Sıçanlarda RG-CSF, İVİG, RG-CSF+İVİG Sağaltımının Kemik İliği Ve Dalakta Oluşturduğu Histopatolojik Değişiklikler Ve Mortalite Oranlarına Etkisi”. Türkiye Ekopatoloji Dergisi, c. 4, sy. 1-2, 1998.
Vancouver Cevit R, Cevit Ö, Göze Ö, Yıldız E, Şencan M. Deneysel Sepsis ve Nötropenik Sepsisli Sıçanlarda rG-CSF, İVİG, rG-CSF+İVİG Sağaltımının Kemik İliği ve Dalakta Oluşturduğu Histopatolojik Değişiklikler ve Mortalite Oranlarına Etkisi. Türkiye Ekopatoloji Dergisi. 1998;4(1-2).