Araştırma Makalesi

HALK İNANIŞLARININ MİTOLOJİK KÖKENLERİ: KONYA (KADINHANI) ÖRNEĞİ

Cilt: 2 Sayı: 1 30 Mayıs 2021
  • Düriye Özdemir *
PDF İndir
TR EN

HALK İNANIŞLARININ MİTOLOJİK KÖKENLERİ: KONYA (KADINHANI) ÖRNEĞİ

Öz

Halk inanışları, geçmişten günümüze çeşitli işlevlerle insan hayatında önemli bir yere sahiptir. Bu inanışlar bir bakıma günlük yaşamın yasaları gibidir. İnsan hayatının her alanını kuşatan bu inanışlar, toplum için iyi ve kötüyü ayırt etmede, kötülüklerden kurtulmada ya da kaçınmada, koruma ve yönlendirme görevlerini üstlenirler. Bu inanışlar eski dönemlerde olduğu gibi günümüzde de kabul gören bir işlev kazanmıştır. İnsanlar herhangi bir sıkıntıda ilk olarak bu inanış uygulamalarına başvurmuşlardır. Bu inanışların kullanımını sadece kırsal bölgelerde değil, şehir hayatının içerisinde de görmek mümkündür. Aynı zamanda bu inanışlar gelenek ve göreneklerin tamamlayıcısı haline gelmişlerdir. İnanışlara dayalı uygulamalar her kültürde farklılık gösterse de inanış ve bağlılık açısından aynı değere sahiptir. Bu makalede Kadınhanı ilçesinden derlenen halk inanışları incelenecektir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 13 Sayısı Neden Uğursuz Sanılıyor. (2011, 24 Mart). http://www.milliyet.com.tr. (15.11.2020).
  2. Akyol, N. S. (2006). Adana (Merkez) Halk Kültüründe Halk İnançları Bayramlar ve Törenler. Yüksek Lisans Tezi. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.
  3. Araz, R. (1995). Harput’ta Eski Türk İnançları ve Halk Hekimliği. İstanbul: Atatürk Kültür Merkezi Yayını.
  4. Artun, E. (1998). Tekirdağ’da Batıl İnanışlar. İstanbul: Tekirdağ Halk Kültürü Araştırmaları 1.
  5. Artun, E. (2002). Dini Tasavvufi Halk Edebiyatı. Ankara: Akçağ Yayınları.
  6. Ataizi D. ve Sözer E. B. (2016). Konya İli Kadınhanı İlçesi Kolukısa Köyü Ağzı (İnceleme-Metin-Sözlük). Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi.
  7. Balaban, T. (2006). Sandıklı Halk İnançları ve Uygulamaları. Afyonkarahisar Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi.
  8. Batıl İnançlar ve Tarihsel Gelişimleri. (t.y.). https://onedio.com/ (15.11.2020).

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sanat ve Edebiyat

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Düriye Özdemir * Bu kişi benim
0000-0001-8265-4531
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

30 Mayıs 2021

Gönderilme Tarihi

10 Aralık 2020

Kabul Tarihi

26 Mart 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Özdemir, D. (2021). HALK İNANIŞLARININ MİTOLOJİK KÖKENLERİ: KONYA (KADINHANI) ÖRNEĞİ. Toplum Ekonomi ve Yönetim Dergisi, 2(1), 18-33. https://izlik.org/JA59LP33KA
AMA
1.Özdemir D. HALK İNANIŞLARININ MİTOLOJİK KÖKENLERİ: KONYA (KADINHANI) ÖRNEĞİ. TEYD. 2021;2(1):18-33. https://izlik.org/JA59LP33KA
Chicago
Özdemir, Düriye. 2021. “HALK İNANIŞLARININ MİTOLOJİK KÖKENLERİ: KONYA (KADINHANI) ÖRNEĞİ”. Toplum Ekonomi ve Yönetim Dergisi 2 (1): 18-33. https://izlik.org/JA59LP33KA.
EndNote
Özdemir D (01 Mayıs 2021) HALK İNANIŞLARININ MİTOLOJİK KÖKENLERİ: KONYA (KADINHANI) ÖRNEĞİ. Toplum Ekonomi ve Yönetim Dergisi 2 1 18–33.
IEEE
[1]D. Özdemir, “HALK İNANIŞLARININ MİTOLOJİK KÖKENLERİ: KONYA (KADINHANI) ÖRNEĞİ”, TEYD, c. 2, sy 1, ss. 18–33, May. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA59LP33KA
ISNAD
Özdemir, Düriye. “HALK İNANIŞLARININ MİTOLOJİK KÖKENLERİ: KONYA (KADINHANI) ÖRNEĞİ”. Toplum Ekonomi ve Yönetim Dergisi 2/1 (01 Mayıs 2021): 18-33. https://izlik.org/JA59LP33KA.
JAMA
1.Özdemir D. HALK İNANIŞLARININ MİTOLOJİK KÖKENLERİ: KONYA (KADINHANI) ÖRNEĞİ. TEYD. 2021;2:18–33.
MLA
Özdemir, Düriye. “HALK İNANIŞLARININ MİTOLOJİK KÖKENLERİ: KONYA (KADINHANI) ÖRNEĞİ”. Toplum Ekonomi ve Yönetim Dergisi, c. 2, sy 1, Mayıs 2021, ss. 18-33, https://izlik.org/JA59LP33KA.
Vancouver
1.Düriye Özdemir. HALK İNANIŞLARININ MİTOLOJİK KÖKENLERİ: KONYA (KADINHANI) ÖRNEĞİ. TEYD [Internet]. 01 Mayıs 2021;2(1):18-33. Erişim adresi: https://izlik.org/JA59LP33KA