Amaç: Bu araştırma, hipertansiyonlu bireylerin bilgi düzeyi, kan basıncı farkındalık-iç görüsü ve akdeniz diyet bağlılıkları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve korelasyonel olarak yapılmıştır.
Yöntem: Çalışma örneklemini 296 hipertansiyonlu birey oluşturdu. Verilerin toplanmasında Birey Tantım Formu, Hipertansiyon Bilgi Ölçeği, Kan Basıncı Farkındalık-İç Görüsü Ölçeği ve Akdeniz Diyet Bağlılıkları Ölçeği kullanıldı. Verilerin analizinde frekans, bağımsız örneklem t testi, F testi, ve pearson korelasyon testi kullanıldı.
Bulgular: Katılımcıların bilgi puanları (6.35 ±5.13), kan basıncı farkındalık-iç görüsü (26.93±4.28) ve akdeniz diyet bağlılıkları puanlarının (5.31±3.66) düşük olduğu bulundu. Ayrıca katılımcıların hipertansiyon bilgi düzeyi ile kan basıncı farkındalık-içgörü (r=0.527), bilgi düzeyi ile akdeniz diyete bağlılık (r=0.369) ve kan basıncı farkındalık ile akdeniz diyete bağlılık (r=0.443) arasında pozitif yönlü ve orta düzeyde anlamlı ilişki saptandı.
Sonuç: Hipertansiyonlu bireylerin bilgi, kan basıncı farkındalık-içgörü ve akdeniz diyetine bağlılıkları düşüktür. Bireylerin bilgi puanları arttıkça kan basıncı farkındalık-içgörü ve akdeniz diyetine bağlılık puanları da artmaktadır. Çalışma sonuçları, bireylerin bilgilerini geliştirmeye yönelik stratejilerin geliştirilmesinin, bireylerin farkındalık-iç görü ve akdeniz diyetine bağımlılıklarını artmasını sağlayacağını gösterdi. Hipertansiyonun başarılı yönetiminde akdeniz diyete bağlılığı artırmak için bilgi ve farkındalık-iç görüyü geliştiren eğitim programlarına yer verilmelidir.
-
ABSTRACT:
Purpose: This study was conducted descriptively and correlational to determine the relationship between the knowledge level, blood pressure awareness-insight and Mediterranean diet adherence of individuals with hypertension.
Material and Methods: The study sample consisted of 296 individuals with hypertension. The Individual Identification Form, Hypertension Knowledge Scale, Blood Pressure Awareness-Insight Scale and Mediterranean Diet Adherence Scale were used to collect data. Frequency, independent sample t test, F test, and Pearson correlation test were used to analyze the data.
Results: It was found that the participants' knowledge scores (6.35 ± 5.13), blood pressure awareness-insight (26.93±4.28) and Mediterranean diet adherence scores (5.31±3.66) were low. In addition, a positive and moderately significant relationship was found between the participants' hypertension knowledge level and blood pressure awareness-insight (r=0.527), knowledge level and adherence to the Mediterranean diet (r=0.369), and blood pressure awareness and adherence to the Mediterranean diet (r=0.443).
Conclusion: Hypertensive individuals have low knowledge, blood pressure awareness-insight, and adherence to the Mediterranean diet. As individuals' knowledge scores increase, their blood pressure awareness-insight and adherence to the Mediterranean diet also increase. The study results showed that developing strategies to improve individuals' knowledge will increase individuals' blood pressure awareness-insight and adherence to the Mediterranean diet. In order to increase adherence to the Mediterranean diet in the successful management of hypertension, education programs that develop knowledge and awareness-insight should be included.
Keywords: Hypertension; knowledge; awareness-insight; adherence to the mediterranean diet
Hypertension; knowledge level, awareness, mediterranean diet adherence
In order to conduct the research, approval was obtained from the university's Ethics Committee (Ethical approval number: 2023-01/31) and permission was obtained from the institution where the study was conducted. In accordance with the principles of the Declaration of Helsinki, participants were informed about the research and their written and verbal consents were obtained.
-
-
-
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri, Sağlık Hizmetleri ve Sistemleri (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | - |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mayıs 2025 |
Gönderilme Tarihi | 4 Mart 2025 |
Kabul Tarihi | 22 Mayıs 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 6 Sayı: 2 |