TR
EN
Çöl tozu taşınımlarının partiküler madde konsantrasyonu üzerine etkisi: Ankara İli örneği
Öz
Amaç: Afrika yönünden esen rüzgârların getirdiği toz bulutları, zaman zaman etkili olarak hava kalitesini bozmaktadır. Bu çalışmada bu toz bulutlarının, Ankara ili dış ortam havasındaki Partikül madde PM10 konsantrasyonu üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Yöntem: Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı, Çevre Sağlığı Araştırma Müdürlüğü, Ankara Hava Kalitesi Kontrol ve Araştırma Laboratuvarına ait ölçüm istasyonunda dış ortam havasındaki PM10 parametresi analiz edilmiştir. Dış ortam havasındaki partikül madde olarak çapı 10 µm PM10 olan kirletici ölçümleri Environment S.A. firmasının ürettiği MP101M model PM10 analizörü ile yapılmıştır. Cihazın PM10 ölçüm prensibi, beta ışını absorbsiyonu yöntemine dayanmaktadır. Bulgular: 14-15 Ocak 2009 ve 11-12 Mart 2010 tarihlerine ait saatlik PM10 konsantrasyon değişimi ve meteorolojik verilerle, aynı tarihlerde şehrin üzerine yağan çöl tozları arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu çalışma sonucunda toz bulutlarının dış ortam hava kalitesini önemli oranda düşürdüğü saptanmıştır. Sonuç: Toz bulutlarının oluştuğu günlerde dış ortamdaki hava kalitesi önemli ve ciddi oranda etkilenerek insan sağlığına ve çeşitli ekonomik zararlara neden olmaktadır. Bu olaylar öncesinde halk sağlığının korunması için ülke çapında, yerel yönetimler ve hatta kişisel olarak önlemler alınmasının sağlanması, Türkiye gibi toz taşınımının etkili olduğu hassas ülkeler için bir zorunluluktur.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- 1. Wark, K., Warner, CF. Air pollution its origin and control. Harper and Row Publishers, 1981 New York.
- 2. Ridgwell, AJ. Dust in the earth system. The biochemical kling of land, Phil Trans R Soc, 2002; 114:3.
- 3. Saydam AC. Sahra çöl tozları ve ulusal hava kalitesi. Konya Ulusal Hava Kalitesi Sempozyumu Bildiriler Kitabı. Konya Büyükşehir Belediyesi, 30-31 Mayıs 2008, s:39-144.
- 4. Anıl İ, Karaca F, Alagha O. İstanbul'a uzun mesafeli atmosferik taşınım etkilerinin araştırılması: "solunabilen partikül madde epizotları. Ekoloji, 2009; 19(73): 86-97.
- 5. Bulut H, Yeşilnacar Mİ, Rastgeldi M, Aslan M, Uçar D. Toz bulutlarının iç ve dış ortam hava kalitesine etkileri: Şanlıurfa örneği. Konya Ulusal Hava Kalitesi Sempozyumu Bildiriler Kitabı, 2008, s:369-77.
- 6. Mermut A, Cangır C, Kapur S. Ankara'da periyodik olarak yağışla birlikte yağan toprakların (tozların) özellikleri ve kökeni üzerinde bir çalışma. MTA Enst Derg, 1978;(91): 109-16.
- 7. Koçak M, Mihalopoulos N, Kubilay N. Contributions of natural sources to high PM10 and PM2.5 events in the eastern Mediterranean atmosphere. JGR-Atmospheres, 2003; 108(10): 167-75.
- 8. Yatkın S, Bayram A. The air borne particulate matter pollution in İzmir. DEÜ Mühendislik Fakültesi, Fen ve Mühendislik Dergisi, 2007; 9(2): 1527
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
1 Mart 2011
Gönderilme Tarihi
-
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2011 Cilt: 68 Sayı: 1
APA
Özdemir, M. T., & Ertas, S. (2011). Çöl tozu taşınımlarının partiküler madde konsantrasyonu üzerine etkisi: Ankara İli örneği. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi, 68(1), 23-34. https://izlik.org/JA96RT43UK
AMA
1.Özdemir MT, Ertas S. Çöl tozu taşınımlarının partiküler madde konsantrasyonu üzerine etkisi: Ankara İli örneği. Turk Hij Den Biyol Derg. 2011;68(1):23-34. https://izlik.org/JA96RT43UK
Chicago
Özdemir, Mehmet Tuncer, ve Sevinç Ertas. 2011. “Çöl tozu taşınımlarının partiküler madde konsantrasyonu üzerine etkisi: Ankara İli örneği”. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi 68 (1): 23-34. https://izlik.org/JA96RT43UK.
EndNote
Özdemir MT, Ertas S (01 Mart 2011) Çöl tozu taşınımlarının partiküler madde konsantrasyonu üzerine etkisi: Ankara İli örneği. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi 68 1 23–34.
IEEE
[1]M. T. Özdemir ve S. Ertas, “Çöl tozu taşınımlarının partiküler madde konsantrasyonu üzerine etkisi: Ankara İli örneği”, Turk Hij Den Biyol Derg, c. 68, sy 1, ss. 23–34, Mar. 2011, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA96RT43UK
ISNAD
Özdemir, Mehmet Tuncer - Ertas, Sevinç. “Çöl tozu taşınımlarının partiküler madde konsantrasyonu üzerine etkisi: Ankara İli örneği”. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi 68/1 (01 Mart 2011): 23-34. https://izlik.org/JA96RT43UK.
JAMA
1.Özdemir MT, Ertas S. Çöl tozu taşınımlarının partiküler madde konsantrasyonu üzerine etkisi: Ankara İli örneği. Turk Hij Den Biyol Derg. 2011;68:23–34.
MLA
Özdemir, Mehmet Tuncer, ve Sevinç Ertas. “Çöl tozu taşınımlarının partiküler madde konsantrasyonu üzerine etkisi: Ankara İli örneği”. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi, c. 68, sy 1, Mart 2011, ss. 23-34, https://izlik.org/JA96RT43UK.
Vancouver
1.Mehmet Tuncer Özdemir, Sevinç Ertas. Çöl tozu taşınımlarının partiküler madde konsantrasyonu üzerine etkisi: Ankara İli örneği. Turk Hij Den Biyol Derg [Internet]. 01 Mart 2011;68(1):23-34. Erişim adresi: https://izlik.org/JA96RT43UK