Bu çalışma , Ankara’da halkın tüketimine sunulan dondurmaların mikrobiyolojik kalitesini belirlemek amacıylayapılmıştır. Haziran-Ağustos 1998 tarihleri arasında toplam 30 adet dondurma örneği toplanmıştır. Bu amaçladondurma örneklerinde toplam aerobik mezofilik bakteri sayısı TABS , koliform, Escherichia coli,Staphylococcusa u r e u s, Enterococcus faecalis, maya ve küf ile psikrofil grubu mikroorganizmaların varlığı araştırılmıştır.Örneklerde en düşük ve en yüksek TABS 2.5x102-3.0x104adet/ml, koliform 3.0x102-3.0x104adet/ml, E. coli2.0x101-3.0x103adet/ml, S.aureus1.0x102-3.0x103adet/ml, Enterococcus faecalis1.8x102-8.0x102adet/ml, mayave küf 4.5x101-3.0x103adet /ml, psikrofil bakteriler 1.5x102-3.0x104adet/ml değerlerinde bulunmuştur. Sonuçolarak Ankara’da tüketime sunulan dondurmaların tam olarak önerilen mikrobiyolojik standartlara uymadığı tespitedilmiştir
This study has been undertaken to determine the bacteriological quality of ice-cream consumed in Ankara.Total of 30 ice-cream samples were collected between June-August 1998. For this purpose count of totalaerobic bacteria, coliform, Escherichia coli, S.aureus, Enterococcus faecalis, yeast and mould, psychrotrophicmicroorganisms were investigated. In the ice-cream samples total aerobic bacteria was foundbetween 2.5x102- 3 . 0 x 1 04cfu/ml, coliform 3.0x102- 3 . 0 x 1 04cfu/ml, E. coli2 . 0 x 1 01- 3 . 0 x 1 03cfu/ml, S . a u r e u s1.0x102-3.0x103cfu/ml, Enterococcus faecalis1.8x102- 8.0x102cfu/ml, yeast and mould 4.5x101-3.0x103cfu/mland psychrotrophic bacteria was found 1.5x102-3.0x104cfu/ml. As a result, the bacteriological quality of ice-creamwhich consumed in Ankara were determined to be unsuitable for microbiological standart
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2000 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2000 Cilt: 57 Sayı: 3 - Cilt: 57 Sayı: 3 |