Bu çalışmada ana besinimiz olan ekmeği üreten kuruluşların Sağlık ve Tarım Bakanlıklarının yasa veyönetmelikleri gereği üretimden satışa sunumuna kadarki evrede uyulması gereken hijyenik koşulları incelemek ereğiile İstanbul Tıp Fakültesinin eğitim araştırma ve hizmet alanı olan ve çarpık kentleşme modelini simgeleyenKüçükçekmece ilçesindeki tüm fırınlar incelenmiştir.Çalışma verileri Küçükçekmece Sağlık Grup Başkanlığı’na bağlı sağlık ocakları bölgesinde ekmek üretimyerlerinden sürekli denetim yapılan toplam 75 fırında, “betimleyici kesitsel epidemiyolojik yöntemle” 1997 yılıboyunca toplandı. Çalışmada karşılıklı görüşme ile edinilen bilgiler Sağlık Bakanlığının hazırladığı gıda üretimyerlerine ait standart denetim formlarına işlendi, veriler değerlendirildi.Verilerin değerlendirilmesine göre; işletme çevresi yönünden fırınların %16’sı, işletme içi yönünden %27.1’i,hammadde kabul-depolama bakımından %20.8’i, teknik donanım, alet-ekipman bakımından %13.3’ü, personelbakımından %30.3’ü, paketleme-depolama bakımından %15’i, genel temizlik bakımından %29’u yasal düzenlemeningetirdiği koşullara uygun bulunmamıştır. Bu alanda yapılmış çalışmalarda olduğu gibi çalışmamızda da halkın önemli besin maddeleri ve özellikle deekmek üretiminde standardize edilmiş asgari teknik ve hijyenik koşullara tam olarak uyulmadığı görülmektedir
In this study, our objective is to investigate the hygienic conditions of bakeries according to the laws andlegislation of Ministry of Health and Ministry of Agriculture, which are located in the study area of School ofMedicine, Istanbul, where represents unhealthy urbanisation. Data were obtained from the bakeries by observation and face to face interviews with definitive cross sectionalepidemiologicial method, in 1997. A total of 75 bakeries which inspected permanently by the Regional Primary HealthCare Units Serving under the Department of Health, Küçükçekmece were included into the study. Standard foodinspection forms were used and the records were evaluated. According to the results the following figures were given relating to those found not to match the conditions oflegal regulations: 16% for environmental conditions, 27.1% for domestic conditions, 20.8% for raw-materialadmittance and storage, 13.3% for technical equipment, 30.3% for personnel, 15% for packaging and warehousingand 29% for general hygiene.This survey like the previous studies has indicated that the bakeries do not comply with the standardisedtechnical and hygienic protocols in the production of food and bread
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2001 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2001 Cilt: 58 Sayı: 3 |