Turistik yörelerde, özellikle yiyecek içecek üretimi ve satışı ile ilgili işletmelerin, besin güvenliği önlemlerinialması ve uygulaması hem o yöredeki halkın hem de turistlerin sağlığı için son derece önemlidir.Bu çalışmada, turistik bir yörede bulunan yiyecek içecek ve diğer hizmet işletmelerinin faaliyetlerinin yasalardabelirlenen kriterlere uygunluğunu kontrol etmek amacı ile ilçe belediyesi denetim ekiplerinin gerçekleştirdiği bir yıllıkrutin denetimler ve sonuçları değerlendirilmiştir.Çalışmanın amacı, denetimler sonucu ortaya çıkan uygunsuzl ukların türü ve sıklığının saptanması;denetimlerin, uygunsuzlukların giderilmesindeki etkisinin saptanması ve işletmelere uygulanan ceza türlerinin vesıklığının belirlenmesidir.Çalışma sonunda, bir yıl boyunca tüm işletmelerin %68’inin en az bir kez denetlendiği, en sık denetlenenişletmelerin unlu mamul üreten ve satan işyerleri ve fast-foodişletmeleri olduğu belirlenmiştir. İlçedeki otelve pansiyonlar ise yıl boyunca hiç denetlenmemiştir. Denetimler sırasında en sık rastlanan bulgular,çalışanların sağlık muayenelerinin yapıldığını gösteren sağlık karnelerinin olmaması ve işletmelerde fiyatlistelerinin bulunmamasıdır. Denetimler sonunda saptanan uygunsuzluklar için en sık olarak uyarı cezası verilmiştir.Kapatma cezası ise en az verilen cezadır
Halk sağlığı turist sağlığı besin güvenliği yiyecek ve içecek işletmeleri denetim
In tourism destinations, especially food and beverage organizations have to obtain preventive measures forfood safety. These measures are important to public health and tourist health.In this study, annual control records were evaluated relating to food and beverage and otherorganizations in a tourism destination. Annual controls were made by the municipality police and healthpersonel.The purpose of this study is to evaluate the results of controls in terms of type and frequency of noncorformity found and effectiveness the controls.Sixty eight percent of the organizations were controlled at least once a year. Fast food and bakeryproduct organizations were controlled most frequently of all. Hotels and pensions were not controlled at all. Absenceof personel health records and price list were the most frequent findings in most of the inspection. Givingnotifications is the most frequent method for corrections whereas closing the organizations is the leastimplemented method
Public health tourist health food safety food and beverage organizations inspection
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2003 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2003 Cilt: 60 Sayı: 2 |