BibTex RIS Kaynak Göster

Halk Sağlığı Ve Turist Sağlığı Uygulamaları Kapsamında Turistik Bir Yörede Belediye Denetimlerinin Değerlendirilmesi

Yıl 2003, Cilt: 60 Sayı: 2, 39 - 48, 01.08.2003

Öz

Turistik yörelerde, özellikle yiyecek içecek üretimi ve satışı ile ilgili işletmelerin, besin güvenliği önlemlerinialması ve uygulaması hem o yöredeki halkın hem de turistlerin sağlığı için son derece önemlidir.Bu çalışmada, turistik bir yörede bulunan yiyecek içecek ve diğer hizmet işletmelerinin faaliyetlerinin yasalardabelirlenen kriterlere uygunluğunu kontrol etmek amacı ile ilçe belediyesi denetim ekiplerinin gerçekleştirdiği bir yıllıkrutin denetimler ve sonuçları değerlendirilmiştir.Çalışmanın amacı, denetimler sonucu ortaya çıkan uygunsuzl ukların türü ve sıklığının saptanması;denetimlerin, uygunsuzlukların giderilmesindeki etkisinin saptanması ve işletmelere uygulanan ceza türlerinin vesıklığının belirlenmesidir.Çalışma sonunda, bir yıl boyunca tüm işletmelerin %68’inin en az bir kez denetlendiği, en sık denetlenenişletmelerin unlu mamul üreten ve satan işyerleri ve fast-foodişletmeleri olduğu belirlenmiştir. İlçedeki otelve pansiyonlar ise yıl boyunca hiç denetlenmemiştir. Denetimler sırasında en sık rastlanan bulgular,çalışanların sağlık muayenelerinin yapıldığını gösteren sağlık karnelerinin olmaması ve işletmelerde fiyatlistelerinin bulunmamasıdır. Denetimler sonunda saptanan uygunsuzluklar için en sık olarak uyarı cezası verilmiştir.Kapatma cezası ise en az verilen cezadır

Kaynakça

  • 1. Sodan R. Belediye Kanunu ve Açıklaması Mahalli İdareler Derneği Yayını. Ankara 1995.
  • 2. Oğan H. Gıda İnsan Sağlığı İlgili Yasalar Ekim 1996, İstanbul
  • 3. Tatar M, Tatar F. Yerel Yönetimler ve Sağlık, Türk Belediyecilik Derneği-Konrad Adenauer Vakfı, Ankara 1998.
  • 4. Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararname. T.C. Resmi Gazete. Sayı: 22327, Tarih: 28.6.1995.
  • 5. Oflaz B, The distribution of common travel illnesses among the group differing by age, sex, social status and nationality. Proceeding of IV. International Conference on Tourist Health. October 15-18, 1992, Antalya-Turkey, Publication of Turkish Tourist Health Society. No.1, Ankara, 1997
  • 6. Öncü O. H.Ü Medical School students’ research study on tourist health. Proceeding of IV. International Conference on Tourist Health. October 15-18, 1992, Antalya-Turkey, Publication of Turkısh Tourist Health Society. No.1, Ankara, 1997
  • 7. Akşit M. The results of questionnaire which was distributed between Kuşadası and Alanya. Proceeding of IV. International Conference on Tourist Health.October 15-18, 1992, Antalya-Turkey, Publication of Turkish Tourist Health Society. No.1, Ankara, 1997
  • 8. Özsoylu Ş. Hepatitis round table. II. Proceeding of IV. International Conference on Tourist Health. October 15-18, 1992, Antalya-Turkey, Publication of Turkish Tourist Health Society. No.1, Ankara, 1997
  • 9. Mamikoğlu L. Hepatitis round table. II. Proceeding of IV. International Conference on Tourist Health. October 15-18, 1992, Antalya-Turkey, Publication of Turkish Tourist Health Society. No.1, Ankara, 1997
  • 10. Aksu A. Turist sağlığı ve Türkiye’de turizm sağlığı çalışmaları. Yeni Türkiye Sağlık Özel Sayısı. Semih Ofset. Ankara, 2001; 7 (39).
  • 11. Dirim N. Foça Belediyesi Sağlık Hizmetleri. Toplum ve Hekim. Ankara, 1993; 58: 34-6.
  • 12. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun. T.C. Resmi Gazete. Sayı: 22221. Tarih: 8.3.1995
  • 13. Özdamar K. Paket programlar ile istatistiksel veri analizi. Kaan Kitabevi, Eskişehir, 1999
  • 14. Merdol T, Beyhan Y, Ciğerim N. Toplu beslenme yapılan kurumlarda çalışan personel için sanitasyon / hijyen eğitimi rehberi. Hatiboğlu Yayınevi, Ankara 2000.
  • 15. Erdoğan S, Akar S, Ağca H. Yemek fabrikalarının sanitasyon açısından değerlendirilmesi. V. Halk Sağlığı Günleri, Beslenme Sorunları ve Yasal Durum, 8-9-10 Eylül 1997, Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Isparta
  • 16. Şanlıer N, Küçükkömürler S. Ankara ilinde yiyecek satan işyerleri ve bu işyerlerinde çalışan personelin hijyen kurallarına uyma durumlarının saptanması. V. Halk Sağlığı Günleri, Beslenme Sorunları ve Yasal Durum, 8-9-10 Eylül 1997, Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Isparta
  • 17. Ciğerim N, Beyhan Y, Elçi A. Ankara’da bazı otel mutfaklarının hijyen durumu. Turizmde Seçme Makaleler: 25, TUGEV Yayını No.38, Nisan 1996, İstanbul
  • 18. Sarıman N, Ay B, Atabay Y. Gıda maddesi üreten ve satan bir grup işyerinde sağlık koşulları. Halk Sağlığı Araştırma Özetleri, Marmara Üniversitesi, Yayın No. 507, 1992

An Evaluation Of Practices In The Area Of Public And Tourist Health: An Example Of Municipality Inspections

Yıl 2003, Cilt: 60 Sayı: 2, 39 - 48, 01.08.2003

Öz

In tourism destinations, especially food and beverage organizations have to obtain preventive measures forfood safety. These measures are important to public health and tourist health.In this study, annual control records were evaluated relating to food and beverage and otherorganizations in a tourism destination. Annual controls were made by the municipality police and healthpersonel.The purpose of this study is to evaluate the results of controls in terms of type and frequency of noncorformity found and effectiveness the controls.Sixty eight percent of the organizations were controlled at least once a year. Fast food and bakeryproduct organizations were controlled most frequently of all. Hotels and pensions were not controlled at all. Absenceof personel health records and price list were the most frequent findings in most of the inspection. Givingnotifications is the most frequent method for corrections whereas closing the organizations is the leastimplemented method

Kaynakça

  • 1. Sodan R. Belediye Kanunu ve Açıklaması Mahalli İdareler Derneği Yayını. Ankara 1995.
  • 2. Oğan H. Gıda İnsan Sağlığı İlgili Yasalar Ekim 1996, İstanbul
  • 3. Tatar M, Tatar F. Yerel Yönetimler ve Sağlık, Türk Belediyecilik Derneği-Konrad Adenauer Vakfı, Ankara 1998.
  • 4. Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararname. T.C. Resmi Gazete. Sayı: 22327, Tarih: 28.6.1995.
  • 5. Oflaz B, The distribution of common travel illnesses among the group differing by age, sex, social status and nationality. Proceeding of IV. International Conference on Tourist Health. October 15-18, 1992, Antalya-Turkey, Publication of Turkish Tourist Health Society. No.1, Ankara, 1997
  • 6. Öncü O. H.Ü Medical School students’ research study on tourist health. Proceeding of IV. International Conference on Tourist Health. October 15-18, 1992, Antalya-Turkey, Publication of Turkısh Tourist Health Society. No.1, Ankara, 1997
  • 7. Akşit M. The results of questionnaire which was distributed between Kuşadası and Alanya. Proceeding of IV. International Conference on Tourist Health.October 15-18, 1992, Antalya-Turkey, Publication of Turkish Tourist Health Society. No.1, Ankara, 1997
  • 8. Özsoylu Ş. Hepatitis round table. II. Proceeding of IV. International Conference on Tourist Health. October 15-18, 1992, Antalya-Turkey, Publication of Turkish Tourist Health Society. No.1, Ankara, 1997
  • 9. Mamikoğlu L. Hepatitis round table. II. Proceeding of IV. International Conference on Tourist Health. October 15-18, 1992, Antalya-Turkey, Publication of Turkish Tourist Health Society. No.1, Ankara, 1997
  • 10. Aksu A. Turist sağlığı ve Türkiye’de turizm sağlığı çalışmaları. Yeni Türkiye Sağlık Özel Sayısı. Semih Ofset. Ankara, 2001; 7 (39).
  • 11. Dirim N. Foça Belediyesi Sağlık Hizmetleri. Toplum ve Hekim. Ankara, 1993; 58: 34-6.
  • 12. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun. T.C. Resmi Gazete. Sayı: 22221. Tarih: 8.3.1995
  • 13. Özdamar K. Paket programlar ile istatistiksel veri analizi. Kaan Kitabevi, Eskişehir, 1999
  • 14. Merdol T, Beyhan Y, Ciğerim N. Toplu beslenme yapılan kurumlarda çalışan personel için sanitasyon / hijyen eğitimi rehberi. Hatiboğlu Yayınevi, Ankara 2000.
  • 15. Erdoğan S, Akar S, Ağca H. Yemek fabrikalarının sanitasyon açısından değerlendirilmesi. V. Halk Sağlığı Günleri, Beslenme Sorunları ve Yasal Durum, 8-9-10 Eylül 1997, Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Isparta
  • 16. Şanlıer N, Küçükkömürler S. Ankara ilinde yiyecek satan işyerleri ve bu işyerlerinde çalışan personelin hijyen kurallarına uyma durumlarının saptanması. V. Halk Sağlığı Günleri, Beslenme Sorunları ve Yasal Durum, 8-9-10 Eylül 1997, Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Isparta
  • 17. Ciğerim N, Beyhan Y, Elçi A. Ankara’da bazı otel mutfaklarının hijyen durumu. Turizmde Seçme Makaleler: 25, TUGEV Yayını No.38, Nisan 1996, İstanbul
  • 18. Sarıman N, Ay B, Atabay Y. Gıda maddesi üreten ve satan bir grup işyerinde sağlık koşulları. Halk Sağlığı Araştırma Özetleri, Marmara Üniversitesi, Yayın No. 507, 1992
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Emine Aksoydan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 2003
Yayımlandığı Sayı Yıl 2003 Cilt: 60 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Aksoydan, E. (2003). Halk Sağlığı Ve Turist Sağlığı Uygulamaları Kapsamında Turistik Bir Yörede Belediye Denetimlerinin Değerlendirilmesi. Türk Hijyen Ve Deneysel Biyoloji Dergisi, 60(2), 39-48.
AMA Aksoydan E. Halk Sağlığı Ve Turist Sağlığı Uygulamaları Kapsamında Turistik Bir Yörede Belediye Denetimlerinin Değerlendirilmesi. Turk Hij Den Biyol Derg. Ağustos 2003;60(2):39-48.
Chicago Aksoydan, Emine. “Halk Sağlığı Ve Turist Sağlığı Uygulamaları Kapsamında Turistik Bir Yörede Belediye Denetimlerinin Değerlendirilmesi”. Türk Hijyen Ve Deneysel Biyoloji Dergisi 60, sy. 2 (Ağustos 2003): 39-48.
EndNote Aksoydan E (01 Ağustos 2003) Halk Sağlığı Ve Turist Sağlığı Uygulamaları Kapsamında Turistik Bir Yörede Belediye Denetimlerinin Değerlendirilmesi. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi 60 2 39–48.
IEEE E. Aksoydan, “Halk Sağlığı Ve Turist Sağlığı Uygulamaları Kapsamında Turistik Bir Yörede Belediye Denetimlerinin Değerlendirilmesi”, Turk Hij Den Biyol Derg, c. 60, sy. 2, ss. 39–48, 2003.
ISNAD Aksoydan, Emine. “Halk Sağlığı Ve Turist Sağlığı Uygulamaları Kapsamında Turistik Bir Yörede Belediye Denetimlerinin Değerlendirilmesi”. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi 60/2 (Ağustos 2003), 39-48.
JAMA Aksoydan E. Halk Sağlığı Ve Turist Sağlığı Uygulamaları Kapsamında Turistik Bir Yörede Belediye Denetimlerinin Değerlendirilmesi. Turk Hij Den Biyol Derg. 2003;60:39–48.
MLA Aksoydan, Emine. “Halk Sağlığı Ve Turist Sağlığı Uygulamaları Kapsamında Turistik Bir Yörede Belediye Denetimlerinin Değerlendirilmesi”. Türk Hijyen Ve Deneysel Biyoloji Dergisi, c. 60, sy. 2, 2003, ss. 39-48.
Vancouver Aksoydan E. Halk Sağlığı Ve Turist Sağlığı Uygulamaları Kapsamında Turistik Bir Yörede Belediye Denetimlerinin Değerlendirilmesi. Turk Hij Den Biyol Derg. 2003;60(2):39-48.