Gıda kaynaklı hastalıklar sıklıkla bakteri, virus, helmint ve funguslarla oluşmaktadır. Bu ajanların gıdalar yolu ileinsana geçişi, insan veya hayvan dışkısı ile gıdaların direkt ve indirekt kontaminasyonu sonucu olmaktadır. Gıdalarapatojenler üretim, işlenme, dağıtım ve hazırlanma safhalarında girdiklerinden gıda işinde çalışanlar bu hastalıklarıngeçişinde önemli rol oynamaktadırlar. Çalışmamızda gıda işinde çalışanlarda gıda yolu ile geçebilecek çeşitlietkenler; barsak parazitleri, dışkıda salmonella ve shigella taşıyıcılığı ve hepatit A virusu antikoru araştırıldı. Barsakparazitleri %4.6 oranında pozitif bulundu ve dışkı kültüründe patojen bakteri üremedi. Anti-HAV total %84 oranındapozitif olarak bulundu. Gıda yolu ile geçebilecek hastalıkların önlenmesi için gıda işinde çalışanların bu konudaeğitilmeleri gerekmektedir
Gıda çalışanları barsak parazitleri salmonella-shigella hepatit A virusu
Foodborne disease are mostly caused by bacteria, viruses, helminths and fungi. These agents are transmittedto humans via food as a result of direct or indirect contamination of foods with human or animal faeces.Foodhandlers play an important role in transmission of these agents to food during production, processing,distribution and preparation. In this sudy foodhandlers are examined for various agents, intestinal parasites,salmonella-shigella carriage and hepatitis A virus seropositivity. Parasites positivity was found to be 4.6% andfaeces cultures was not grown for bacterial pathogens. Anti-HAV positivity was found to be 84%. It is necessary totrain the foodhandlers on foodborne pathogens in order to prevent foodborne diseases
Foodhandlers intestinal parasites salmonella-shigella hepatitis A virus
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2003 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2003 Cilt: 60 Sayı: 1 |