BibTex RIS Kaynak Göster

Gençlerin 14-24 Yaş Gıda Hijyeni Ve Ambalajlı Gıdaların Tüketimi Konusundaki Bilgi Ve Davranışlarının İncelenmesi

Yıl 2009, Cilt: 66 Sayı: 3, 107 - 115, 01.09.2009

Öz

Amaç: Bu çalışma ortaöğretim ve üniversite öğrencilerinin güvenli gıda satın alma ve tüketme davranışlarının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırmada, rastgele örneklem yöntemiyle seçilmiş 478 ortaöğretim ve üniversite öğrencisi üzerinde anket uygulanmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda; erkek öğrencilerin kız öğrencilere göre okul kantininden ambalajsız gıdaları daha fazla tercih ettikleri tespit edilmiştir p

Kaynakça

  • Üçüncü M. Gıdaların Ambalajlanması. İzmir: Ege Üniversitesi Basımevi. 2000; 689.
  • Bulduk S. Gıda ve Personel Hijyeni. Ankara: Detay Yayıncılık. 2003; 216.
  • h t t p : / / h o m e p a g e . u l u d a g . e d u . t r / ~ m t a y a r / VETHALK%20SAG.GG.htm 30.11.2009
  • Mutluer B. Gıda Kaynaklı Hastalıklar. Et Sanayi Dergisi. 2006; 4: 31-43.
  • Büyükünal S K . Gıda güvenliğinde personel eğitiminin önemi. Gıda 2000. 2005; 62: 48-50.
  • Delialioğlu N, Aslan G, Öztürk C, Kaya A, Ersöz G.gıda çalışanlarında gıda kaynaklı hastalık etkenlerinin ve taşıyıcılık durumunun değerlendirilmesi. Türk Hij Den Biyol Derg. 2003; 60 (1): 19-22.
  • http://www.onlinekalite.com/htmdosyalar/ gidaguvenligindeyonetimsistemlerininhedefleri.htm. 30.11.2009
  • http://ekutup.dpt.gov.tr/gida/strateji.pdf. 30.11.2009 Robertson C. Safety, Nutrition and Health in Early Education. New York: Delmar Publishers. 1998: 668.
  • Garayoa R, Cordoba M, Garcia-Jalon I, SanchezVillegas A, Vitas A.I. Relationship Between Consumer Food Safety Knowledge and Reported Behavior Among Students From Health Sciences in One Region of Spain. Journal of Food Protection. 2005; 68 (12): 2631-6.
  • Kidd M. Food Safety - Consumer Concerns. Nutrition & Food Science. 2000; 30 (2): 53-5.
  • Demirdağ K, Ova G, Gölge E, Düşel D, Akın V. Gıda Reklamlarının Tüketici Üzerine Etkileriyle İlgili Bir Araştırma. Gıda. 2003; Aralık 71-5.
  • Brewer MS, Rojas M. Consumer Attitudes Toward Issues in Food Safety. Journal of Food Safety. 2008; 28: 1-22.
  • Unusan N. Consumer Food Safety Knovledge and Practices in the Home in Turkey. Food Control. 2007; 18: 45-51.
  • Albayrak M. Ankara İlinde Gıda Maddeleri Paketleme ve Etiketleme Bilgileri Hakkında Tüketicilerin Bilinç Düzeyinin Ölçülmesi, Gıda Maddeleri Alım Yerleri ve Ambalaj Tercihleri Üzerine Bir Çalışma. Ankara: Burcu Ofset Matbaacılık. 2000: 90.
  • Küçükköse Ş. Farklı Öğrenim Düzeyindeki Tüketicilerin Süpermarketlerden Gıda Alışverişlerinde Etkilendikleri Faktörler. Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Aile Ekonomisi ve Beslenme Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, 2002: 97.
  • Yaman M, Özgen L. Üniversite Öğrencilerinin Yurtlarındaki Besin Hijyeni Yaklaşımları ve Besin Hazırlama Uygulamaları. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi. 2007; 20: 28-38.
  • Yurdagül M. Tüketicilerin Gıda Katkı Maddeleri ile İlgili Bilgi ve Uygulamaları. Beslenme ve Diyet Dergisi. 1991; 20 (2): 199-208.
  • Sağlık E. Perakende Gıda Ürünlerinde Etiketin Önemi, Tüketiciler Üzerindeki Etkileri ve Erzurum Ölçeğinde Bir Alan Araştırması. Erzurum: Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi. 2003: 100.
  • Kolodinsky J, Green J, Michahelles M, Harvey-Berino J.R. The Use of Nutritional Labels by College Students in a Food-Court Setting. Journal of American College of Health. 2008; 57 (3): 297-301.
  • Purutcuoğlu E, Bayraktar M. Investigating the Need for Consumer Education Among Turkish Secondary School Students. International Journal of Consumer Studies. 2004; 28 (5): 443-53.

Investigation on the Knowledge and Behaviors of Young Individuals ages 14-24 about Food Hygiene and Packaged Food Consumption

Yıl 2009, Cilt: 66 Sayı: 3, 107 - 115, 01.09.2009

Öz

Objective: This study was undertaken to investigate the safe food purchase and consumption behaviors of university and secondary school students Method: In the present research, a questionnaire was applied on 478 randomly selected university and secondary students.Results: It was determined that male students prefer unpackaged food sold at the school canteen more than females p

Kaynakça

  • Üçüncü M. Gıdaların Ambalajlanması. İzmir: Ege Üniversitesi Basımevi. 2000; 689.
  • Bulduk S. Gıda ve Personel Hijyeni. Ankara: Detay Yayıncılık. 2003; 216.
  • h t t p : / / h o m e p a g e . u l u d a g . e d u . t r / ~ m t a y a r / VETHALK%20SAG.GG.htm 30.11.2009
  • Mutluer B. Gıda Kaynaklı Hastalıklar. Et Sanayi Dergisi. 2006; 4: 31-43.
  • Büyükünal S K . Gıda güvenliğinde personel eğitiminin önemi. Gıda 2000. 2005; 62: 48-50.
  • Delialioğlu N, Aslan G, Öztürk C, Kaya A, Ersöz G.gıda çalışanlarında gıda kaynaklı hastalık etkenlerinin ve taşıyıcılık durumunun değerlendirilmesi. Türk Hij Den Biyol Derg. 2003; 60 (1): 19-22.
  • http://www.onlinekalite.com/htmdosyalar/ gidaguvenligindeyonetimsistemlerininhedefleri.htm. 30.11.2009
  • http://ekutup.dpt.gov.tr/gida/strateji.pdf. 30.11.2009 Robertson C. Safety, Nutrition and Health in Early Education. New York: Delmar Publishers. 1998: 668.
  • Garayoa R, Cordoba M, Garcia-Jalon I, SanchezVillegas A, Vitas A.I. Relationship Between Consumer Food Safety Knowledge and Reported Behavior Among Students From Health Sciences in One Region of Spain. Journal of Food Protection. 2005; 68 (12): 2631-6.
  • Kidd M. Food Safety - Consumer Concerns. Nutrition & Food Science. 2000; 30 (2): 53-5.
  • Demirdağ K, Ova G, Gölge E, Düşel D, Akın V. Gıda Reklamlarının Tüketici Üzerine Etkileriyle İlgili Bir Araştırma. Gıda. 2003; Aralık 71-5.
  • Brewer MS, Rojas M. Consumer Attitudes Toward Issues in Food Safety. Journal of Food Safety. 2008; 28: 1-22.
  • Unusan N. Consumer Food Safety Knovledge and Practices in the Home in Turkey. Food Control. 2007; 18: 45-51.
  • Albayrak M. Ankara İlinde Gıda Maddeleri Paketleme ve Etiketleme Bilgileri Hakkında Tüketicilerin Bilinç Düzeyinin Ölçülmesi, Gıda Maddeleri Alım Yerleri ve Ambalaj Tercihleri Üzerine Bir Çalışma. Ankara: Burcu Ofset Matbaacılık. 2000: 90.
  • Küçükköse Ş. Farklı Öğrenim Düzeyindeki Tüketicilerin Süpermarketlerden Gıda Alışverişlerinde Etkilendikleri Faktörler. Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Aile Ekonomisi ve Beslenme Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, 2002: 97.
  • Yaman M, Özgen L. Üniversite Öğrencilerinin Yurtlarındaki Besin Hijyeni Yaklaşımları ve Besin Hazırlama Uygulamaları. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi. 2007; 20: 28-38.
  • Yurdagül M. Tüketicilerin Gıda Katkı Maddeleri ile İlgili Bilgi ve Uygulamaları. Beslenme ve Diyet Dergisi. 1991; 20 (2): 199-208.
  • Sağlık E. Perakende Gıda Ürünlerinde Etiketin Önemi, Tüketiciler Üzerindeki Etkileri ve Erzurum Ölçeğinde Bir Alan Araştırması. Erzurum: Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi. 2003: 100.
  • Kolodinsky J, Green J, Michahelles M, Harvey-Berino J.R. The Use of Nutritional Labels by College Students in a Food-Court Setting. Journal of American College of Health. 2008; 57 (3): 297-301.
  • Purutcuoğlu E, Bayraktar M. Investigating the Need for Consumer Education Among Turkish Secondary School Students. International Journal of Consumer Studies. 2004; 28 (5): 443-53.
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Gamze Alpuğuz Bu kişi benim

Figen Erkoç Bu kişi benim

Bülent Mutluer Bu kişi benim

Meryem Selvi Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Cilt: 66 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Alpuğuz, G., Erkoç, F., Mutluer, B., Selvi, M. (2009). Gençlerin 14-24 Yaş Gıda Hijyeni Ve Ambalajlı Gıdaların Tüketimi Konusundaki Bilgi Ve Davranışlarının İncelenmesi. Türk Hijyen Ve Deneysel Biyoloji Dergisi, 66(3), 107-115.
AMA Alpuğuz G, Erkoç F, Mutluer B, Selvi M. Gençlerin 14-24 Yaş Gıda Hijyeni Ve Ambalajlı Gıdaların Tüketimi Konusundaki Bilgi Ve Davranışlarının İncelenmesi. Turk Hij Den Biyol Derg. Eylül 2009;66(3):107-115.
Chicago Alpuğuz, Gamze, Figen Erkoç, Bülent Mutluer, ve Meryem Selvi. “Gençlerin 14-24 Yaş Gıda Hijyeni Ve Ambalajlı Gıdaların Tüketimi Konusundaki Bilgi Ve Davranışlarının İncelenmesi”. Türk Hijyen Ve Deneysel Biyoloji Dergisi 66, sy. 3 (Eylül 2009): 107-15.
EndNote Alpuğuz G, Erkoç F, Mutluer B, Selvi M (01 Eylül 2009) Gençlerin 14-24 Yaş Gıda Hijyeni Ve Ambalajlı Gıdaların Tüketimi Konusundaki Bilgi Ve Davranışlarının İncelenmesi. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi 66 3 107–115.
IEEE G. Alpuğuz, F. Erkoç, B. Mutluer, ve M. Selvi, “Gençlerin 14-24 Yaş Gıda Hijyeni Ve Ambalajlı Gıdaların Tüketimi Konusundaki Bilgi Ve Davranışlarının İncelenmesi”, Turk Hij Den Biyol Derg, c. 66, sy. 3, ss. 107–115, 2009.
ISNAD Alpuğuz, Gamze vd. “Gençlerin 14-24 Yaş Gıda Hijyeni Ve Ambalajlı Gıdaların Tüketimi Konusundaki Bilgi Ve Davranışlarının İncelenmesi”. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi 66/3 (Eylül 2009), 107-115.
JAMA Alpuğuz G, Erkoç F, Mutluer B, Selvi M. Gençlerin 14-24 Yaş Gıda Hijyeni Ve Ambalajlı Gıdaların Tüketimi Konusundaki Bilgi Ve Davranışlarının İncelenmesi. Turk Hij Den Biyol Derg. 2009;66:107–115.
MLA Alpuğuz, Gamze vd. “Gençlerin 14-24 Yaş Gıda Hijyeni Ve Ambalajlı Gıdaların Tüketimi Konusundaki Bilgi Ve Davranışlarının İncelenmesi”. Türk Hijyen Ve Deneysel Biyoloji Dergisi, c. 66, sy. 3, 2009, ss. 107-15.
Vancouver Alpuğuz G, Erkoç F, Mutluer B, Selvi M. Gençlerin 14-24 Yaş Gıda Hijyeni Ve Ambalajlı Gıdaların Tüketimi Konusundaki Bilgi Ve Davranışlarının İncelenmesi. Turk Hij Den Biyol Derg. 2009;66(3):107-15.