Amaç: Diş fırçaları ilk kullanımlarından itibaren ağız ve çevre yüzeylerde bulunan mikroorganizmalarca kontamine olurlar. Fırça kıllarının dizaynı ve diş macunu kullanımı bakterilerin kıllara tutunmasını etkileyebilir. Çalışmamızda; kıl demeti dizaynının ve diş macununun diş fırçalarındaki çürük yapıcı mikroorganizma kontaminasyonuna etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmada; tükürük mutans streptokok düzeyi >106 cfu/mL olan toplam 11 diş hekimliği öğrencisi dişlerini bir hafta aralıkla ve birer kez kılları farklı tasarlanmış iki ayrı fırça ile fırçalamışlardır. Deney triklosanlı bir diş macunu kullanılarak tekrar edilmiştir. Fırçalar kullanıldıktan sonra 10 saniye musluk suyu ile yıkanmış ve her fırçadan dörder kıl demeti kopartılarak, kantitatif kültür teknikleri ile total bakteri, mutans streptokokları, laktobasiller ve maya yönünden incelenmiştir. İstatistiksel değerlendirme Wilcoxon testi ile yapılmıştır. Bulgular: Her iki fırça tipinde de streptokoklar; mutans, laktobasil, maya ve toplam bakteri tutuculuğu açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Macun kullanımı ile fırça üzerindeki bakteri sayıları belirgin olarak azalmış p0,05 . Sonuç: Ağız mikroorganizmaları diş fırçalarına kolaylıkla kolonize olabilmektedir. Diş macunu diş fırçası kontaminasyonunu belirgin olarak azaltırken, bu çalışmada kullanılan kıl demeti dizaynlarının kontaminasyonda etkisi bulunamamıştır. Diş fırçalarındaki mikroorganizma yükünü azaltmak için geliştirilmeye çalışılan yeni teknolojilere rağmen, triklosanlı diş macunu kullanımının bu konuda etkili ve kolay bir yöntem olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.
Çürük yapıcı mikroorganizmalar diş fırçası diş macunu kıl demeti dizaynı
Objective: Toothbrushes may become contaminated after a single use by a wide array of microorganisms which are present both in the oral cavity and in the external environment. The retention and survival of microorganisms may depend on brush design and toothpaste usage. We aimed to investigate the effect of the brush tuft design and the use of toothpaste on the cariogenic microbial contamination of toothbrushes. Method: Totally 11 dental students whose salivary mutans streptococci levels were >106 cfu/mL, brushed their teeth using toothbrushes with two different tuft design using once at one-week intervals. The experiment was also repeated using a triclosancontaining toothpaste. After use, each toothbrush was rinsed under running tap water for 10 s and four tufts were processed for total bacteria, mutans streptococci, lactobacilli and yeast counts using culturing techniques. Microbial colony-forming units for a given brush type for the same volunteers were compared using Wilcoxon test. Results: No statistically significance was found in terms of mutans streptococci, lactobacilli, yeast and total bacteria adhesion between the two types of toothbrushes p>0.05 . Brushing with toothpaste,significantly decreased the bacteria on toothbrush bristles p0.05 . Conclusion: The oral microorganisms can quickly colonize on toothbrushes. Toothpastes can significantly reduce contamination of toothbrushes but the tuft design of the toothbrushes used in this study does not affect their amount. Despite trying to develop new technologies, the use of triclosancontaining toothpaste seems to be an effective and easy way of reducing microbial load on the toothbrushes.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 69 Sayı: 4 |