Amaç: Tüm dünyada Staphylococcus aures’un nazal taşıyıcılığı giderek artan oranda rapor edilmektedir. S.aureus zehirlenmelere neden olabilmektedir. S.aureus’un asemptomatik taşıyıcılığı özellikle gıda sektöründe çalışanlarda besin zehirlenmeleri ve duyarlı kişilere bakterinin geçişi açısından kaynak oluşturmaktadır. Stafilokokal besin zehirlenmesi her ne kadar kendini sınırlayan enfeksiyona yol açsa da bağışıklık sistemi baskılanmış açabilmektedir. Metisilin direncinin de zaman içinde artışı dikkate alındığında nazal taşıyıcıların belirlenmesi halk sağlığı açısından önem taşımaktadır. Giderek artan bir endişe de MRSA enfeksiyonlarının sağlıklı kişilerde sıkça görülmeye başlamasıdır. Bu çalışmada Antalya ili gıda sektörü çalışanlarında nazal taşıyıcılık ve metisiline direnç oranlarının sefoksitin, oksasilin disk difüzyon yöntemi ve BBL CHROMAGAR MRSA II besiyeri ile saptanması amaçlanmıştır.önerileri doğrultusunda oksasilin ve sefoksitin diskleri kullanılarak belirlenmiş ve suşlar eş zamanlı olarak BBL CHROMAGAR MRSA II besiyerine ekilerek besiyerinin duyarlılığı ve özgüllüğü belirlenmiştir. Bulgular: Toplam 526 %3.37 kişinin burun kültüründen S.aureus izole edilmiştir. Nazal S.aureus üremesi saptanan toplam 526 kişinin 125 %23,8 ’ini kadın çalışan, 401 %76,2 ’ini erkek çalışan oluşturmaktadır. Bu şuşlardan 28 tanesi %5,3 MRSA metisilin dirençli Staphylococcus aureus olarak tanımlanmıştır. BBL CHROMAGAR MRSA II besiyerinin duyarlılık ve özgüllüğü sırasıyla %85,72 ve %99 olarak bulunmuştur. Sonuç: Sağlıklı taşıyıcılar toplumda S.aureus’un yayılımında önemli rol oynarlar. Gıda sektörü çalışanlarında S.aureus’un nazal taşıyıcılık oranları yüksek seyretmektedir. Gıda çalışanlarının periyodik sağlık belirlenmesi, gıda üretim tüketim zincirindeki bulaş riskini önlenmesinde en etkili yollardan biridir.kontrollerinden geçirilerek taşıyıcılığın azaltılması besin kaynaklı hastalıkların
S.aureus gıda çalışanları burun taşıyıcılığı metisilin direnci
Objective: Nasal carriage of Staphylococcus aures is increasingly reporting from all over the world. S.aureus is known for causing food poisoning through the production of enterotoxins. Asymptomatic carriage of S.aureus especially in food handlers can be the source of food poisining and transmission of this bacterium to other susceptible persons. Generally staphylococcal food poisoning is self-limiting process but can lead to serious infections on immunocompromised patients. According to the increase of methicilin resitance rates determinig of nasal carriage becomes an important process on health care settings. A growing concern is the emergence of MRSA infections in patients with no apparent risk factors. In this study we aimed to determine nasal carriage of S.aureus and methicilin resistance rates with BBL CHROMAGAR MRSA II medium and oxacilin and cefoxitin disc diffusion test.Methods: Between September 2009 and April 2010, 15.600 nasal cultures were taken from food handlers working at different region of Antalya during their routine carrier inspection process in Antalya Hıfzıssıhha Institute ANHEM . S.aureus isolates were identified with traditional biochemical techniques. Methicilin resistantance were determined with disc diffusion method using cefoxitin and oxacilin discs according önerileri doğrultusunda oksasilin ve sefoksitin diskleri kullanılarak belirlenmiş ve suşlar eş zamanlı olarak BBL CHROMAGAR MRSA II besiyerine ekilerek besiyerinin duyarlılığı ve özgüllüğü belirlenmiştir. Bulgular: Toplam 526 %3.37 kişinin burun kültüründen S.aureus izole edilmiştir. Nazal S.aureus üremesi saptanan toplam 526 kişinin 125 %23,8 ’ini kadın çalışan, 401 %76,2 ’ini erkek çalışan oluşturmaktadır. Bu şuşlardan 28 tanesi %5,3 MRSA metisilin dirençli Staphylococcus aureus olarak tanımlanmıştır. BBL CHROMAGAR MRSA II besiyerinin duyarlılık ve özgüllüğü sırasıyla %85,72 ve %99 olarak bulunmuştur. Sonuç: Sağlıklı taşıyıcılar toplumda S.aureus’un yayılımında önemli rol oynarlar. Gıda sektörü çalışanlarında S.aureus’un nazal taşıyıcılık oranları yüksek seyretmektedir. Gıda çalışanlarının periyodik sağlık belirlenmesi, gıda üretim tüketim zincirindeki bulaş riskini önlenmesinde en etkili yollardan biridir.kontrollerinden geçirilerek taşıyıcılığın azaltılması besin kaynaklı hastalıkların
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 70 Sayı: 2 |