Amaç: Türkiye’nin güneyinde yer alan Kahramanmaraş, kırmızı biber üretmek için geniş üretim alanlarına sahiptir. Kurutulmuş kırmızıbiber dünyada en çok üretilen baharattır ve kurutulmuş gıdalar en fazla mikotoksin bulaşımına maruz kalan ürünlerdir. Bu mikotoksinlerden aflatoksinler Aspergillus cinsine giren birçok tür tarafından üretilen zehirli fungal bileşiklerdir. Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliğine göre baharatlarda toplam aflatoksin miktarı 10 µg/kg ile sınırlandırılmıştır. Aflatoksinle bulaşık ürünlerin toksik ve kanser yapıcı etkileri bulunabilir. Aflatoksin bulaşımı ürünün kalitesini düşürür ve pazarlama olanaklarını sınırlandırır. Aspergillus flavus türü S ve L ırkları olarak iki gruba ayrılabilir. S ırkları genel olarak L ırklarından daha fazla aflatoksin oluşturma eğilimindedirler. L ırkına giren Aspergillus küflerinin birçoğu üretmeyen A. flavus izolatları aflatoksin bulaşımının önlenmesi amacı ile biyolojik kontrol ajanı olarak kullanılabilmektedir. Bu çalışma kırmızıbiberde aflatoksin üreten türleri ve uygun koşullar altında da olsa toksin üretme yeteneği bulunmayan izolatları belirlemek amacı ile yürütülmüştür.Method: S and L strains of A. flavus isolated were transferred to A&M media. Aflatoxin quantification was made with HPLC.Results: It was determined that aflatoxin producing abilities of A. flavus isolates isolated from red pepper samples. 63 of 212 A. flavus isolates isolated from total 15 samples could not produce aflatoxin under suitable conditions.Conclusion: Aspergillus species were determined in mold contaminated red pepper samples in the study. A. flavus was found as dominant species in the samples. The samples were also determined to contaminate with A. parasiticus and A. tamara species. Aflatoxin quantity of toxin producing isolates varied between 3,2 Log10 ppb and 6,7 Log10 ppb. Additionally, while it was determined that S strain of A. flavus was rarely found, L strain was mostly found in red pepper samples. It was not found any statistically significant relationship between the number of propagules and toxin producing ability of isolates. Yöntem: İzole edilen A. flavus S ve L ırkları A&M sıvı ortamına aktarılmıştır. Aflatoksin kantifikasyonu HPLC ile yapılmıştır.Bulgular: Kırmızıbiber örneklerinden izole edilen A. flavus izolatlarının aflatoksin üretme yetenekleri belirlenmiştir. Toplam 15 örnekten izole edilen 212 A. flavus izolatının 63’ü uygun koşullar altında aflatoksin üretememiştir.Sonuç: Çalışmada küf ile bulaşık kırmızıbiber örneklerindeki Aspergillus türleri belirlenmiştir. A. flavus, örneklerde baskın tür olarak bulunmuştur. Örneklerin aynı zamanda A. parasiticus ve A. tamari türleri ile de bulaşık olduğu belirlenmiştir. Toksin üreten izolatların ürettikleri aflatoksin miktarı ise 3,2 Log10 ppb ile 6,7 Log10 ppb arasında değişiklik göstermiştir. Bununla birlikte kırmızıbiber örneklerinde A. flavus türünün S ırkına nadir rastlandığı, büyük oranda L ırkının görüldüğü belirlenmiştir. Propagül sayısı ile izolatların toksin üretme kabiliyetleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunamamıştır
Objective: Kahramanmaraş, located south of Turkey, has large cultivation areas in order to produce red pepper. Dried red pepper is the most produced spice in the world and dried foods are products exposed to the most mycotoxin contamination. Of these mycotoxins, aflatoxins are toxic fungal compound produced by several species of Aspergillus genus. According to Turkish Food Codex Regulation on Contaminants it was limited total aflatoxin amount in spices with10 µg/kg. Aflatoxin contaminated products may be effect toxic and carcinogenic. Contamination with aflatoxins reduces crop quality and limits marketing possibilities. Aspergillus flavus species can be divided into two groups as S and L strains. Generally S strain tends to produce greater quantities of aflatoxins than do L strain. Many of the Aspergillus molds belonging L strain cannot produce aflatoxin. Non toxigenicisolates of A. flavus can be used as biological control agents to prevent aflatoxin contamination. This study was carried out in order to determine the aflatoxin -producing species on red pepper and identify isolates that lack the ability to produce toxins under suitable conditions.Method: S and L strains of A. flavus isolated were transferred to A&M media. Aflatoxin quantification was made with HPLC.Results: It was determined that aflatoxin producing abilities of A. flavus isolates isolated from red pepper samples. 63 of 212 A. flavus isolates isolated from total 15 samples could not produce aflatoxin under suitable conditions.Conclusion: Aspergillus species were determined in mold contaminated red pepper samples in the study. A. flavus was found as dominant species in the samples. The samples were also determined to contaminate with A. parasiticus and A. tamara species. Aflatoxin quantity of toxin producing isolates varied between 3,2 Log10 ppb and 6,7 Log10 ppb. Additionally, while it was determined that S strain of A. flavus was rarely found, L strain was mostly found in red pepper samples. It was not found any statistically significant relationship between the number of propagules and toxin producing ability of isolates
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 73 Sayı: 4 |