Amaç: Bu çalışma, Kayseri il merkezlerindeki aile sağlığı merkezlerine başvuranların içme suyu olarak ambalajlı su kullanımıyla ilgili düşünce ve davranışlarını ortaya koymayı amaçlandı. Yöntem: Kesitsel ve tanımlayıcı tipte olan araştırma 2015 yılı Şubat-Mart aylarında Kayseri merkez ilçelerinde bulunan aile sağlığı merkezlerine ASM başvuran 18 yaş ve üstü 1143 kişi üzerinde gerçekleştirildi. Veriler yüzyüze görüşülerek anket aracılığıyla toplandı. Bilgisayar ortamında değerlendirilen verilerin analizlerinde SPSS 15.0 istatistik paket programı kullanıldı. Karşılaştırmalarda ki kare testi kullanıldı ve p
Anonymous. SUDER Ambalajlı Su Üreticileri Derneği. Erişim Tarihi: 05.09.2016.
Bostan K, Aksu H. Bir kaynak suyu şişeleme tesisinde mikrobiyal kontaminasyon kaynakları üzerine bir araştırma. Gıda Teknol Derg, 1995;20(6):347-51.
Nazlı B, Çetin Ö. Gıda işletmelerinde tehlike analizleri çalışmaları. İstanbul Üni Vet Fak Derg,1999;25(1):23-32.
Aksu H, Vural A. İçme suyu kaynaklı mikrobiyolojik risklerin değerlendirilmesi. İstanbul ve Su Sempozyumu. 8-9 Ocak, İstanbul-Türkiye. 2004.
Akhan M. Bir kaynak suyu tesisindeki mikrobiyal kontaminasyon kaynaklarının incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2007.
Demirci AŞ, Gümüş T, Demirci M. Damacana suların mikrobiyolojik kalitesi üzerine pompa temizliğinin etkisi. Tekirdağ Zir Fak Derg, 2007;4(3):271-5.
Anonymous. İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik. Ankara: Sağlık Bakanlığı, 2005.
Uzundumlu AS, Fakıoğlu Ö, Köktürk M, Temel T. Erzurum İlinde En Uygun İçme Suyu Tercihinin Belirlenmesi. Alınteri Zirai Bil Derg, 2016;30(1):1- 7.
Ayabakan S, Çelik A, Erdoğan E, Karakan C, Koçak S, Konur D, et al. Damacana Su Pazar Analizi ve Dağıtım Ağı Tasarımı. Endüst Müh Derg, 2007;18(3):2-12.
Anonymous. Kayseri Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi www.kaski.gov.tr/detaylar. asp, Erişim Tarihi: 05.09.2016.
Fidelis Q, Okoe A, Angenu B. Factors affecting Ghanaian consumers’ purchasing decision of bottled water. Intl J Market Stud, 2015;7(5):76.
Chen H, Zhang Y, Ma L, Liu F, Zheng W, Shen Q, et al. Change of water consumption and its potential influential factors in Shanghai: a cross-sectional study. BMC Public Health, 2012;12(1):450.
Durga M. Consumers’ Buying Behavior of Bottled Water in Suriname. Department of Health New York State. 2010.
Gül M, Akpınar GM. An assessment of factors affecting packaged water consumption decisions of the households. J Food Agric Environ, 2012;10(2):252-7.
Ward LA, Cain OL, Mullally RA, Holliday S, Wernham AGH, Baillie PD, et al. Health beliefs about bottled water: a qualitative study. BMC Public Health, 2009;9(1):196.
Tümer Eİ, Birinci A, Yıldırım Ç. Ambalajlı su tüketimini etkileyen faktörlerin belirlenmesi: Ankara ili Keçiören ilçesi örneği. Alınteri Zirai Bil Derg, 2011;21(B):11-9.
Doria Miguel F. Bottled water versus tap water: understanding consumers’ preferences. J Water Health, 2006;4(2):271-6.
Ogbuji CN, Anyanwu AV, Onah JO. An Empirical study of the impact of branding on consumer choice for regulated bottled water in Southeast, Nigeria. Int J Bus Manag, 2011;6(6):150-16.
Opinions and Behaviors on Use of Packaged Water Among the People Applying to Family Health Centers in Kayseri City Center
Yıl 2017,
Cilt: 74 Sayı: EK-1, 113 - 118, 01.12.2017
Objective: This study was purposed to determine the opinions and behaviours on use of packaged water among the people applying to family health centres in Kayseri city centre. Methods: The cross-sectional and descriptive survey was conducted on 1143 people aged 18 years and over who applied to Family Health Centers ASM located in Kayseri city center at February-March 2015. The data were gathered via questionnaire. SPSS 15.0 statistical package program was used for analyzing the data evaluated in the computer. Chi-square tests were used for comparisons, p
Anonymous. SUDER Ambalajlı Su Üreticileri Derneği. Erişim Tarihi: 05.09.2016.
Bostan K, Aksu H. Bir kaynak suyu şişeleme tesisinde mikrobiyal kontaminasyon kaynakları üzerine bir araştırma. Gıda Teknol Derg, 1995;20(6):347-51.
Nazlı B, Çetin Ö. Gıda işletmelerinde tehlike analizleri çalışmaları. İstanbul Üni Vet Fak Derg,1999;25(1):23-32.
Aksu H, Vural A. İçme suyu kaynaklı mikrobiyolojik risklerin değerlendirilmesi. İstanbul ve Su Sempozyumu. 8-9 Ocak, İstanbul-Türkiye. 2004.
Akhan M. Bir kaynak suyu tesisindeki mikrobiyal kontaminasyon kaynaklarının incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2007.
Demirci AŞ, Gümüş T, Demirci M. Damacana suların mikrobiyolojik kalitesi üzerine pompa temizliğinin etkisi. Tekirdağ Zir Fak Derg, 2007;4(3):271-5.
Anonymous. İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik. Ankara: Sağlık Bakanlığı, 2005.
Uzundumlu AS, Fakıoğlu Ö, Köktürk M, Temel T. Erzurum İlinde En Uygun İçme Suyu Tercihinin Belirlenmesi. Alınteri Zirai Bil Derg, 2016;30(1):1- 7.
Ayabakan S, Çelik A, Erdoğan E, Karakan C, Koçak S, Konur D, et al. Damacana Su Pazar Analizi ve Dağıtım Ağı Tasarımı. Endüst Müh Derg, 2007;18(3):2-12.
Anonymous. Kayseri Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi www.kaski.gov.tr/detaylar. asp, Erişim Tarihi: 05.09.2016.
Fidelis Q, Okoe A, Angenu B. Factors affecting Ghanaian consumers’ purchasing decision of bottled water. Intl J Market Stud, 2015;7(5):76.
Chen H, Zhang Y, Ma L, Liu F, Zheng W, Shen Q, et al. Change of water consumption and its potential influential factors in Shanghai: a cross-sectional study. BMC Public Health, 2012;12(1):450.
Durga M. Consumers’ Buying Behavior of Bottled Water in Suriname. Department of Health New York State. 2010.
Gül M, Akpınar GM. An assessment of factors affecting packaged water consumption decisions of the households. J Food Agric Environ, 2012;10(2):252-7.
Ward LA, Cain OL, Mullally RA, Holliday S, Wernham AGH, Baillie PD, et al. Health beliefs about bottled water: a qualitative study. BMC Public Health, 2009;9(1):196.
Tümer Eİ, Birinci A, Yıldırım Ç. Ambalajlı su tüketimini etkileyen faktörlerin belirlenmesi: Ankara ili Keçiören ilçesi örneği. Alınteri Zirai Bil Derg, 2011;21(B):11-9.
Doria Miguel F. Bottled water versus tap water: understanding consumers’ preferences. J Water Health, 2006;4(2):271-6.
Ogbuji CN, Anyanwu AV, Onah JO. An Empirical study of the impact of branding on consumer choice for regulated bottled water in Southeast, Nigeria. Int J Bus Manag, 2011;6(6):150-16.
Borlu, A., Balcı, E., & Öztürk, A. (2017). Kayseri İl Merkezinde Aile Sağlığı Merkezlerine Başvuranların Hazır Su Kullanımına İlişkin Görüş ve Davranışları. Türk Hijyen Ve Deneysel Biyoloji Dergisi, 74(EK-1), 113-118.
AMA
Borlu A, Balcı E, Öztürk A. Kayseri İl Merkezinde Aile Sağlığı Merkezlerine Başvuranların Hazır Su Kullanımına İlişkin Görüş ve Davranışları. Turk Hij Den Biyol Derg. Aralık 2017;74(EK-1):113-118.
Chicago
Borlu, Arda, Elçin Balcı, ve Ahmet Öztürk. “Kayseri İl Merkezinde Aile Sağlığı Merkezlerine Başvuranların Hazır Su Kullanımına İlişkin Görüş Ve Davranışları”. Türk Hijyen Ve Deneysel Biyoloji Dergisi 74, sy. EK-1 (Aralık 2017): 113-18.
EndNote
Borlu A, Balcı E, Öztürk A (01 Aralık 2017) Kayseri İl Merkezinde Aile Sağlığı Merkezlerine Başvuranların Hazır Su Kullanımına İlişkin Görüş ve Davranışları. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi 74 EK-1 113–118.
IEEE
A. Borlu, E. Balcı, ve A. Öztürk, “Kayseri İl Merkezinde Aile Sağlığı Merkezlerine Başvuranların Hazır Su Kullanımına İlişkin Görüş ve Davranışları”, Turk Hij Den Biyol Derg, c. 74, sy. EK-1, ss. 113–118, 2017.
ISNAD
Borlu, Arda vd. “Kayseri İl Merkezinde Aile Sağlığı Merkezlerine Başvuranların Hazır Su Kullanımına İlişkin Görüş Ve Davranışları”. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi 74/EK-1 (Aralık 2017), 113-118.
JAMA
Borlu A, Balcı E, Öztürk A. Kayseri İl Merkezinde Aile Sağlığı Merkezlerine Başvuranların Hazır Su Kullanımına İlişkin Görüş ve Davranışları. Turk Hij Den Biyol Derg. 2017;74:113–118.
MLA
Borlu, Arda vd. “Kayseri İl Merkezinde Aile Sağlığı Merkezlerine Başvuranların Hazır Su Kullanımına İlişkin Görüş Ve Davranışları”. Türk Hijyen Ve Deneysel Biyoloji Dergisi, c. 74, sy. EK-1, 2017, ss. 113-8.
Vancouver
Borlu A, Balcı E, Öztürk A. Kayseri İl Merkezinde Aile Sağlığı Merkezlerine Başvuranların Hazır Su Kullanımına İlişkin Görüş ve Davranışları. Turk Hij Den Biyol Derg. 2017;74(EK-1):113-8.