BibTex RIS Kaynak Göster

Investigation of food poisoning in a hospital cafeteria

Yıl 2018, Cilt: 75 Sayı: 3, 277 - 286, 01.09.2018

Öz

Objective: In this study, it was aimed to evaluate the food poisoning outbreak after lunch given in a hospital cafeteria. Methods: This study was conducted as a retrospective cohort study following the outbreak investigation steps. A survey of eighteen questions was designed in order to collect data on food poisoning dated 08/08/2017. Considering the factors that may lead to food poisoning during the preparation and presentation of food, microbiological analyzes of employees’ portraits and swab samples from the kitchen environment were carried out. In addition, it was determined that necessary notifications were made to official institutions and also food and water samples used for food washing and preparation were taken. Binary Logistic Regression analysis was performed to evaluate the risk factors according to the survey results. Relative Risk RR was considered statistically significant when p

Kaynakça

  • 1. Küçükçetin A, Milci S. Staphylococcus aureus ile kontamine olan peynirlerden kaynaklanan gıda zehirlenmeleri. Gıda Derg, 2008; 33(3): 129-35.
  • 2. Hamer DH. IDCP guidelines. Infectious diarrhea (Part II) and food poisoning. Infect Dis Clin Pract, 1997; 6: 141-6.
  • 3. Fry AM, Braden CR, Griffin PM, Hughes JM. Foodborn Disease. In: Mandell GL, Bennet JE, Dolin R et al. Principles and Practice of Infectious Diseases, Sixth ed. Phladelphia: Elsevier-Churchill Livingstone, 2005; 1286.
  • 4. Hampikyan H, Ulusoy B, Bingöl EB, Çolak H, Akhan M. İstanbul’da tüketime sunulan bazı ızgara tipi gıdalar ile salata ve mezelerin mikrobiyolojik kalitelerinin belirlenmesi. Türk Mikrobiyol Cem Derg, 2008; 38 (2): 87-94.
  • 5. Danielsson Tham ML. Staphylococcal food poisoning. Food Associated Pathogens. Boca Raton. CRC Press, 2013; 250-68.
  • 6. Kadariya J, Smith TC, Thapaliya D. Staphylococcus aureus and staphylococcal food-borne disease: An on going challenge in public health. BioMed Res Int, 2014; 1-9.
  • 7. Özkaya FD, Cömert M. Gıda zehirlenmelerinde etken faktörler. Turk Hij Den Biyol Derg, 2008; 65(3): 149- 158.
  • 8. Vaillant V, Valk H, Baron E, Ancelle T, Colin P, Delmas MC et al. Foodborne infections in France. Foodborne Pathog Dis, 2005; 2(3): 221-32.
  • 9. Fidan F, Ağaoğlu S. Ağrı bölgesinde bulunan lokantaların hijyenik durumu üzerine araştırmalar. YYÜ Vet Fak Derg, 2004; 15(1-2): 107-14.
  • 10. Afshin J, Reza Z, Saeid S. Microbiological study of cocktail sausage during shelf life. Middle-East J Sci Res, 2011; 7(6): 1056.
  • 11. Bad Bug Book. Erişim adresi : https://www.fda.gov/ downloads/food/foodborneillnesscontaminants/ ucm297627.pdf Erişim Tarihi: 30/10/2017.
  • 12. Kalkan Ş, Tunçok Y, Güven H. İlaç ve Zehir Danışma Merkezine bildirilen olgular. Dokuz Eylül Üniv Tıp Fak Derg, 1998; 12: 275-83.
  • 13. Bütün C, Beyaztaş FC, Engin A, Büyükkayhan D, Can M. Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı’na başvuran besin zehirlenmesi olgularının değerlendirilmesi. Van Tıp Derg, 2009; 16(1): 19-23.
  • 14. Deniz T, Kandiş H, Saygun M, Büyükkoçak Ü, Ülger H, Karakuş A. Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisine başvuran zehirlenme olgularının analizi. Düzce Tıp Fak Derg, 2009; 11(2): 15-20.
  • 15. Şimşek F. Besin Zehirlenmeleri. Toksikoloji Derg, 2005; 3(1): 3-9.
  • 16. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Botulism from home-canned bamboo shoots--Nan Province, Thailand, March 2006. MMWR Morb Mortal Wkly Rep, 2006; 55(14): 389-92.
  • 17. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Multiple outbreaks of gastrointestinal illness among school children associated with consumption of flour tortillas--Massachusetts, 2003–2004. MMWR Morb Mortal Wkly Rep, 2006; 55(1): 8-11.
  • 18. Dorman V, Aslan S, Ceylan A, Nacar Küçük S, Günel A, Sarı H ve ark. Aynı fabrikadan yemek alan iki inşaat firması işçilerinde meydana gelen toplu besin zehirlenmesi. Dicle Tıp Derg, 2010; 37 (3): 248-53.
  • 19. Uçak G. İstanbul’da tüketime sunulan hazır sebze salatalarının mikrobiyal güvenliğin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2014.
  • 20. Tutuş C, Börekçi D, Parcıklı G, Temel F, Sucaklı MB. 2013 yılında Muğla ili Marmaris ilçesinde görülen Staphylococcus aureus enterotoksin kaynaklı gıda zehirlenmesinin değerlendirilmesi. Turk Hij Den Biyol Derg, 2016; 73(2) 131-138.
  • 21. Heymann DL. Control of Communicable Diseases Manual. 19th ed. Washington: American Public Health Association, 2008; 239-250
  • 22. Kartal, ED. Gıda Kaynaklı İnfeksiyonlar. I. Türkiye Zoonotik Hastalıklar Sempozyumu Kitabı, 14-15 Kasım 2006, Ankara: 187-193.
  • 23. Demirbilek Y, Öztürk H, Şenol M, Özçelik R, Çoban SÇ, Temel F ve ark. Düğün yemeği sonrası besin zehirlenmesi; Afyonkarahisar, Çayırbağ Beldesi, 2014. TAF Preventive Medicine Bulletin, 2016; 15(1) :38-43.
  • 24. İncili GK, Dikici A, Çalıoğlu M. Bacillus Cereus . Turkiye Klinikleri Journal of Food Hygiene and Technology-Special Topics, 2015; 1(3): 87-91.
  • 25. Dierick K, Van Coillie E, Swiecicka I, Meyfroidt G, Devlieger H, Meulemans A et al. Fatal family outbreak of Bacillus cereus-associated food poisoning. Journal of clinical microbiology, 2005; 43(8): 4277-4279.
  • 26. Kalkan O, Gulay M, Zhu BP, Temel F, Sucakli B, Torunoglu MA. Outbreak of Bacillus cereus FoodPoisoning with a Fatality After a Feast Bagli Village, Bursa Province, Turkey, September 2012. http:// www.cdc.gov/eis/downloads/2013- EIS-Conference. pdf Erişim tarihi: 30/10/2017.
  • 27. Logan NA, Bacillus and relatives in foodborne illness. Journal of Applied Microbiology, 2012; 112(3): 417-429
  • 28. Şenses Ş, Sarı H, Ertaş S, Berberoğlu U, Cesaretli Y, Irmak H. Tüketime sunulan çeşitli hazır yemek ürünlerinin mikrobiyolojik kalitesinin belirlenmesi. Turk Hij Den Biyol Derg, 2015; 72(3): 199-208.
  • 29. Dewall CS, Bhuiya F (2007). Outbreaks By The Numbers: Fruıts and Vegetables. Center For Scıence In The Publıc Interest Washıngton, Dc 20009, http://www.cspinet.org/foodsafety/ IAFPPoster.pdf Erişim tarihi: 30/10/2017.
  • 30. Şengün Yİ, Karapınar M. Inactivation of Salmonella typhimurium inoculated on some vegetables by using lemon juice and vinegar. Gıda Dergisi, 2006; 31(3): 161-167.
  • 31. Demırdal T, Demırtürk N, Aktepe OC. Bir Üniversitede saptanan besin zehirlenmesinin incelenmesi. Trakya Univ Tip Fak Derg, 2007; 24(3): 205-208.
  • 32. Dündar C, Elmacıoğlu F, Topbaş M, Pekşen Y. Samsun il merkezindeki hastane mutfaklarının hijyen durumunun değerlendirilmesi. Türk Hij Den Biol Derg, 2000; 57(1): 1-6.
  • 33. Zubaroğlu AH, Boz A, Topal S, Temel F, Sucaklı MB, Levent B ve ark. Manisa’da aynı yemek şirketinden yemek alan farklı işletmelerde meydana gelen stafilokok kaynaklı besin zehirlenmesi. Turk Hij Den Biyol Derg, 2015; 72(3) :209-218.
  • 34. Günay O. Bulaşıcı hastalık salgınlarının incelenmesi. İn: Halk Sağlığı Genel Bilgiler ed: Öztürk Y, Günay O. Önder Ofset, 2011, Kayseri: 895-898.
  • 35. Özkan M. Tüketime sunulan günlük hazır yemekler ve salataların mikrobiyolojik kalitesinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009.

Bir hastane yemekhanesinde yaşanan gıda zehirlenmesinin incelenmesi

Yıl 2018, Cilt: 75 Sayı: 3, 277 - 286, 01.09.2018

Öz

Amaç: Bu çalışmada bir hastane yemekhanesinde verilen öğle yemeği sonrası ortaya çıkan gıda zehirlenmesi salgınının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışma salgın inceleme basamakları takip edilerek retrospektif bir kohort araştırması olarak yapıldı. Çalışmada 08/08/2017 tarihli gıda zehirlenmesi hakkında veri toplamak amacıyla 18 soruluk bir anket hazırlandı. Gıda hazırlanması ve sunulması aşamasında besin zehirlenmesine yol açabilecek faktörler göz önüne alınarak çalışanların portörlük incelemeleri ve mutfak ortamından sürüntü örneklerinin mikrobiyolojik analizleri yapıldı. Ayrıca, resmi kurumlara gerekli bildirimlerin yapıldığı, gıda örneklerinin ve gıda yıkama-hazırlama için kullanılan su örneklerinin alındığı belirlendi. Anket sonuçlarına göre risk faktörlerinin değerlendirilmesi için Binary Lojistik Regresyon analizi yapıldı. Rölatif Risk RR %95 güven aralığında p

Kaynakça

  • 1. Küçükçetin A, Milci S. Staphylococcus aureus ile kontamine olan peynirlerden kaynaklanan gıda zehirlenmeleri. Gıda Derg, 2008; 33(3): 129-35.
  • 2. Hamer DH. IDCP guidelines. Infectious diarrhea (Part II) and food poisoning. Infect Dis Clin Pract, 1997; 6: 141-6.
  • 3. Fry AM, Braden CR, Griffin PM, Hughes JM. Foodborn Disease. In: Mandell GL, Bennet JE, Dolin R et al. Principles and Practice of Infectious Diseases, Sixth ed. Phladelphia: Elsevier-Churchill Livingstone, 2005; 1286.
  • 4. Hampikyan H, Ulusoy B, Bingöl EB, Çolak H, Akhan M. İstanbul’da tüketime sunulan bazı ızgara tipi gıdalar ile salata ve mezelerin mikrobiyolojik kalitelerinin belirlenmesi. Türk Mikrobiyol Cem Derg, 2008; 38 (2): 87-94.
  • 5. Danielsson Tham ML. Staphylococcal food poisoning. Food Associated Pathogens. Boca Raton. CRC Press, 2013; 250-68.
  • 6. Kadariya J, Smith TC, Thapaliya D. Staphylococcus aureus and staphylococcal food-borne disease: An on going challenge in public health. BioMed Res Int, 2014; 1-9.
  • 7. Özkaya FD, Cömert M. Gıda zehirlenmelerinde etken faktörler. Turk Hij Den Biyol Derg, 2008; 65(3): 149- 158.
  • 8. Vaillant V, Valk H, Baron E, Ancelle T, Colin P, Delmas MC et al. Foodborne infections in France. Foodborne Pathog Dis, 2005; 2(3): 221-32.
  • 9. Fidan F, Ağaoğlu S. Ağrı bölgesinde bulunan lokantaların hijyenik durumu üzerine araştırmalar. YYÜ Vet Fak Derg, 2004; 15(1-2): 107-14.
  • 10. Afshin J, Reza Z, Saeid S. Microbiological study of cocktail sausage during shelf life. Middle-East J Sci Res, 2011; 7(6): 1056.
  • 11. Bad Bug Book. Erişim adresi : https://www.fda.gov/ downloads/food/foodborneillnesscontaminants/ ucm297627.pdf Erişim Tarihi: 30/10/2017.
  • 12. Kalkan Ş, Tunçok Y, Güven H. İlaç ve Zehir Danışma Merkezine bildirilen olgular. Dokuz Eylül Üniv Tıp Fak Derg, 1998; 12: 275-83.
  • 13. Bütün C, Beyaztaş FC, Engin A, Büyükkayhan D, Can M. Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı’na başvuran besin zehirlenmesi olgularının değerlendirilmesi. Van Tıp Derg, 2009; 16(1): 19-23.
  • 14. Deniz T, Kandiş H, Saygun M, Büyükkoçak Ü, Ülger H, Karakuş A. Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisine başvuran zehirlenme olgularının analizi. Düzce Tıp Fak Derg, 2009; 11(2): 15-20.
  • 15. Şimşek F. Besin Zehirlenmeleri. Toksikoloji Derg, 2005; 3(1): 3-9.
  • 16. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Botulism from home-canned bamboo shoots--Nan Province, Thailand, March 2006. MMWR Morb Mortal Wkly Rep, 2006; 55(14): 389-92.
  • 17. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Multiple outbreaks of gastrointestinal illness among school children associated with consumption of flour tortillas--Massachusetts, 2003–2004. MMWR Morb Mortal Wkly Rep, 2006; 55(1): 8-11.
  • 18. Dorman V, Aslan S, Ceylan A, Nacar Küçük S, Günel A, Sarı H ve ark. Aynı fabrikadan yemek alan iki inşaat firması işçilerinde meydana gelen toplu besin zehirlenmesi. Dicle Tıp Derg, 2010; 37 (3): 248-53.
  • 19. Uçak G. İstanbul’da tüketime sunulan hazır sebze salatalarının mikrobiyal güvenliğin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2014.
  • 20. Tutuş C, Börekçi D, Parcıklı G, Temel F, Sucaklı MB. 2013 yılında Muğla ili Marmaris ilçesinde görülen Staphylococcus aureus enterotoksin kaynaklı gıda zehirlenmesinin değerlendirilmesi. Turk Hij Den Biyol Derg, 2016; 73(2) 131-138.
  • 21. Heymann DL. Control of Communicable Diseases Manual. 19th ed. Washington: American Public Health Association, 2008; 239-250
  • 22. Kartal, ED. Gıda Kaynaklı İnfeksiyonlar. I. Türkiye Zoonotik Hastalıklar Sempozyumu Kitabı, 14-15 Kasım 2006, Ankara: 187-193.
  • 23. Demirbilek Y, Öztürk H, Şenol M, Özçelik R, Çoban SÇ, Temel F ve ark. Düğün yemeği sonrası besin zehirlenmesi; Afyonkarahisar, Çayırbağ Beldesi, 2014. TAF Preventive Medicine Bulletin, 2016; 15(1) :38-43.
  • 24. İncili GK, Dikici A, Çalıoğlu M. Bacillus Cereus . Turkiye Klinikleri Journal of Food Hygiene and Technology-Special Topics, 2015; 1(3): 87-91.
  • 25. Dierick K, Van Coillie E, Swiecicka I, Meyfroidt G, Devlieger H, Meulemans A et al. Fatal family outbreak of Bacillus cereus-associated food poisoning. Journal of clinical microbiology, 2005; 43(8): 4277-4279.
  • 26. Kalkan O, Gulay M, Zhu BP, Temel F, Sucakli B, Torunoglu MA. Outbreak of Bacillus cereus FoodPoisoning with a Fatality After a Feast Bagli Village, Bursa Province, Turkey, September 2012. http:// www.cdc.gov/eis/downloads/2013- EIS-Conference. pdf Erişim tarihi: 30/10/2017.
  • 27. Logan NA, Bacillus and relatives in foodborne illness. Journal of Applied Microbiology, 2012; 112(3): 417-429
  • 28. Şenses Ş, Sarı H, Ertaş S, Berberoğlu U, Cesaretli Y, Irmak H. Tüketime sunulan çeşitli hazır yemek ürünlerinin mikrobiyolojik kalitesinin belirlenmesi. Turk Hij Den Biyol Derg, 2015; 72(3): 199-208.
  • 29. Dewall CS, Bhuiya F (2007). Outbreaks By The Numbers: Fruıts and Vegetables. Center For Scıence In The Publıc Interest Washıngton, Dc 20009, http://www.cspinet.org/foodsafety/ IAFPPoster.pdf Erişim tarihi: 30/10/2017.
  • 30. Şengün Yİ, Karapınar M. Inactivation of Salmonella typhimurium inoculated on some vegetables by using lemon juice and vinegar. Gıda Dergisi, 2006; 31(3): 161-167.
  • 31. Demırdal T, Demırtürk N, Aktepe OC. Bir Üniversitede saptanan besin zehirlenmesinin incelenmesi. Trakya Univ Tip Fak Derg, 2007; 24(3): 205-208.
  • 32. Dündar C, Elmacıoğlu F, Topbaş M, Pekşen Y. Samsun il merkezindeki hastane mutfaklarının hijyen durumunun değerlendirilmesi. Türk Hij Den Biol Derg, 2000; 57(1): 1-6.
  • 33. Zubaroğlu AH, Boz A, Topal S, Temel F, Sucaklı MB, Levent B ve ark. Manisa’da aynı yemek şirketinden yemek alan farklı işletmelerde meydana gelen stafilokok kaynaklı besin zehirlenmesi. Turk Hij Den Biyol Derg, 2015; 72(3) :209-218.
  • 34. Günay O. Bulaşıcı hastalık salgınlarının incelenmesi. İn: Halk Sağlığı Genel Bilgiler ed: Öztürk Y, Günay O. Önder Ofset, 2011, Kayseri: 895-898.
  • 35. Özkan M. Tüketime sunulan günlük hazır yemekler ve salataların mikrobiyolojik kalitesinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009.
Toplam 35 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Özlem Terzi Bu kişi benim

Şule Özdemir Bu kişi benim

Mustafa Yasin Selçuk Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 75 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Terzi, Ö., Özdemir, Ş., & Selçuk, M. Y. (2018). Bir hastane yemekhanesinde yaşanan gıda zehirlenmesinin incelenmesi. Türk Hijyen Ve Deneysel Biyoloji Dergisi, 75(3), 277-286.
AMA Terzi Ö, Özdemir Ş, Selçuk MY. Bir hastane yemekhanesinde yaşanan gıda zehirlenmesinin incelenmesi. Turk Hij Den Biyol Derg. Eylül 2018;75(3):277-286.
Chicago Terzi, Özlem, Şule Özdemir, ve Mustafa Yasin Selçuk. “Bir Hastane Yemekhanesinde yaşanan gıda Zehirlenmesinin Incelenmesi”. Türk Hijyen Ve Deneysel Biyoloji Dergisi 75, sy. 3 (Eylül 2018): 277-86.
EndNote Terzi Ö, Özdemir Ş, Selçuk MY (01 Eylül 2018) Bir hastane yemekhanesinde yaşanan gıda zehirlenmesinin incelenmesi. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi 75 3 277–286.
IEEE Ö. Terzi, Ş. Özdemir, ve M. Y. Selçuk, “Bir hastane yemekhanesinde yaşanan gıda zehirlenmesinin incelenmesi”, Turk Hij Den Biyol Derg, c. 75, sy. 3, ss. 277–286, 2018.
ISNAD Terzi, Özlem vd. “Bir Hastane Yemekhanesinde yaşanan gıda Zehirlenmesinin Incelenmesi”. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi 75/3 (Eylül 2018), 277-286.
JAMA Terzi Ö, Özdemir Ş, Selçuk MY. Bir hastane yemekhanesinde yaşanan gıda zehirlenmesinin incelenmesi. Turk Hij Den Biyol Derg. 2018;75:277–286.
MLA Terzi, Özlem vd. “Bir Hastane Yemekhanesinde yaşanan gıda Zehirlenmesinin Incelenmesi”. Türk Hijyen Ve Deneysel Biyoloji Dergisi, c. 75, sy. 3, 2018, ss. 277-86.
Vancouver Terzi Ö, Özdemir Ş, Selçuk MY. Bir hastane yemekhanesinde yaşanan gıda zehirlenmesinin incelenmesi. Turk Hij Den Biyol Derg. 2018;75(3):277-86.