BibTex RIS Kaynak Göster

Konya İli Meram İlçesinde Mavi Tünel İçme Suyu Projesiyle Şebekelere Verilen Sulardaki İletkenlik, Toplam Sertlik ve Serbest Klor Düzeylerinin 2016 Yılı Değerleriyle Karşılaştırılması

Yıl 2020, Cilt: 77 Sayı: EK-4, 99 - 106, 01.05.2020

Öz

Amaç: Her birey için “temiz içme suyuna ulaşım” temel bir konudur ve insan haklarının en önemli olgusudur. Temiz ve kullanılabilir suyun kriterleri ülkemizde “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik” ile düzenlenmiştir. Bu çalışmada, Konya ili Meram ilçesinde Mavi Tünel İçme Suyu Projesi ile şebekelere verilen sulardaki serbest klor, iletkenlik ve toplam sertlik değerlerinin, İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik’e uygun olup olmadığının tespit edilmesi ve aynı bölgede Mavi Tünel Projesi öncesindeki 2016 yılı değerleri ile karşılaştırılması amaçlanmıştır.Yöntem: Çalışma tanımlayıcı türde planlanmıştır. Araştırma Konya ili merkez Meram ilçesinde 01 Ağustos - 16 Ağustos 2019 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmada kullanılan su örnekleri; Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı tarafından aynı bölgede 01 Nisan - 01 Haziran 2016 tarihleri arasında daha önce yapılmış olan çalışmamızda su numunesi alınan 22 mahalleden, numune alma kurallarına uyularak alınmıştır. Araştırmada kullanılan su örneklerinde serbest klor, iletkenlik ve toplam sertlik değerleri analiz edilmiştir. Sayısal verilerin özetlenmesinde kullanılmıştır. İstatistiksel analizde veri sayısı 30’dan az olduğu için Wilcoxon işaretli sıra testi kullanılmıştır.İstatistik değerlendirmede p

Kaynakça

  • Güler Ç, Akın L. Halk Sağlığı Temel Bilgiler. İkinci baskı. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2012.
  • Kocataş A . Ekoloji ve Çevre Biyolojisi. İzmir : Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yayınları, 2006.
  • Süphandağ ŞA, Uyguner CS, Bekbölet M. İstanbul’da tüketilen ticari ve şebeke bazlı içme sularının kimyasal ve spektroskopik profilleri. İTÜ derg/e, 2007; 17(2): 23-35.
  • 5393 Nolu Belediye Kanunu. https://www.mevzuat. gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5393.pdf, (Erişim Tarihi: 07.08.2019).
  • 5216 Nolu Büyükşehir Belediyesi Kanunu. h t t p s : / / w w w . r e s m i g a z e t e . g o v . t r / eskiler/2004/07/20040723.htm#1, (Erişim Tarihi: 07.08.2019).
  • 5302 nolu İl Özel İdaresi Kanunu. https://www. mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5302.pdf, (Erişim Tarihi: 05.08.2019).
  • İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik. https://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?Mevzua tKod=7.5.7510&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearc h=insani%20t%C3%BCketim%20ama, (Erişim Tarihi: 05.08.2019).
  • Yılmaz M, Kara İH, Poyraz B, Mayda AS. Konuralp beldesinde içme sularının elementer analizi ve içerdiği ağır metaller: şebeke suyu, doğal kaynak suyu ve zemzem suyunun karşılaştırılması. Konuralp Tıp Derg, 2014; 6(3): 54-8.
  • Balkaya N, Açıkgöz A. İçme suyu kalitesi ve Türk içme suyu standartları. Standard Derg, 2004; 29- 37.
  • Güler Ç, Çobanoğlu Z. Su Kirliliği. Birinci baskı. Ankara: Aydoğdu Ofset, 1994.
  • Guidelines For Drinking-Water Quality. 3rd ed. Geneva: World Health Organization; 2008.
  • Oğuz TC. İçme suyu arıtımında yaygın olarak karşılaşılan su kalite problemleri ve arıtımı için çözüm önerileri. Uzmanlık Tezi. T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 2015.
  • Tekbaş ÖF, Güleç M. Suların sertlik derecesi ve sağlık etkileri. TSK Koruyucu Hekim Bült, 2004; 3 (7): 156-61.
  • Koçak N, Güleç M, Tekbaş ÖF. Suyun sertlik derecesi ve sağlık etkileri. TAF Prev Medi Bull, 2011; 10 (2): 187-92.
  • Yalılı M, Akal Solmaz SK, Kestioğlu K. Bursa su kaynakları potansiyeli ve kullanıcı faktörü. Uludağ Üni Müh-Mimar Fak Derg, 2006; 11(2): 1-13.
  • h t t p : / / w w w. d s i . g o v. t r / e n g e l s i z - d s i - / haberler/2019/02/11/Konya’da evlerin 97’sine mavi tünelden gelen içme ve kullanma suyu iletiliyor, (Son erişim tarihi: 23.08.2019).
  • Boyraz YK, Demir LS, Eken K, Tabara MF, Evci R, Durduran Y ve ark. Meram ilçesinde ev tipi su arıtma cihazlarının içme suyu kalitesine etkisi. Turk Hij Den Biyol Derg, 2019; 76(2): 149 - 156.
  • Sayılı M, Bal ZE, Gözener B. Tokat il merkezinde tüketicilerin ambalajlı su tüketimleri üzerine bir araştırma. Onikinci Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi. Mayıs, 25-27, Isparta-Türkiye. 2016.
  • Demirbaş, KD. İçme sularında dezenfeksiyon yan ürünlerinin oluşumunu etkileyen faktörlerin incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Pamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011.
  • Uyak,V. Removal of disinfection by products precursors with enhanced coagulation in İstanbul water supplies. Doktora Tezi, İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006.
  • Çamur D, İlter H, Topbaş M. Türkiye’de içme- kullanma suyu kalitesini izleyen sağlık çalışanlarına göre uygunsuzluk nedenleri ve çözüm önerileri. Turk Hij Den Biyol Derg, 2019; 76(3): 255-66.
  • Koçak Ö, Güner A. Erzurum il merkezindeki içme ve kullanma sularının kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik kalitesi. Atatürk Üniv Vet Bil Derg, 2009; 4(1): 9-22.
  • Şavik E, Demer S, Memiş Ü, Doguç DK, Çalışkan TA, Sezer MT. Isparta ve civarında tüketilen suların içerik ve sağlık açısından değerlendirilmesi. S.D.Ü. Tıp Fak. Derg, 2012; 19(3): 92-102.
  • Ateş N, Dadaşer Çelik F, Kaplan Bekaroğlu ŞŞ, Ergin B. Kayseri’de içme suyu kalitesinin mekânsal ve zamansal değişimi. Uluslararası Tarım, Çevre ve Sağlık Kongresi. Ekim, 26-28, Aydın-Türkiye. 2018.
  • Kahraman ÜC. Konya garnizon birliklerindeki kuyu suları ile şehir şebeke sularının kalitesi ve ağır metaller yönünden karşılaştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2007.
  • Tofan S. Konya bölgesindeki içme sularında metal tayini. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008.
  • Yalçın S, Tekinşen OC, Nizamlıoğlu M. Konya il merkezindeki içme ve kullanma sularının hijyenik kalitesi. Selçuk Üniv Vet Fak Derg, 1988; 4 (1): 83- 9.
  • Sarcan A. Konya ili hadim ilçesi kullanım sularının kalitesinin belirlenmesi ve dezenfeksiyon yönteminin etkinliğinin araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008.
  • Dayıoğlu H, Özyurt MS, Bingöl N, Yıldız C. Kütahya ili içme sularının bazı fiziksel kimyasal ve bakteriyolojik özellikleri. Dumlupınar Üniv Fen Bil Enst Derg, 2004; 7: 71-90.
  • Durduran Y, Uyar M, Boyraz YK, Demir LS, Tekin Ö, Şahin TK. Konya ili Meram ilçesine bağlı aile sağlığı merkezlerine başvuran kadınlarda içme suyu kullanım tercihleri. Turk Hij Den Biyol Derg, 2017; 74(EK-1): 125-30.

Comparison Of Conductivity, Total Hardness and Free Chlorine Levels In Waters Given To Networks With The Blue Tunnel Drinking Water Project With The Values Of 2016 In Meram District Of Konya

Yıl 2020, Cilt: 77 Sayı: EK-4, 99 - 106, 01.05.2020

Öz

Objective: “Access to clean drinking water” is an essential issue for every individual and is the most important phenomenon of human rights. The criteria of clean and usable water are regulated in our country with the “Regulation on Water for Human Consumption”. In this study, it is purposed to be determined whether the free chlorine, conductivity and total hardness values in the waters supplied to the networks with the Blue Tunnel Drinking Water Project in Konya province Meram district are in compliance with the “Regulation on Water for Human Consumption” and to compare those values with the values of 2016, which are belonging to before the Blue Tunnel Project, in the same region. Methods: The study was planned in descriptive type. The research was carried out between August 01 - August 16, 2019 in Meram district of Konya city center. The water samples used in the research were taken from the 22 neighborhoods where used by the research which was done by our Necmettin Erbakan University Meram Faculty of Medine Department of Public Health between April

Kaynakça

  • Güler Ç, Akın L. Halk Sağlığı Temel Bilgiler. İkinci baskı. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2012.
  • Kocataş A . Ekoloji ve Çevre Biyolojisi. İzmir : Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yayınları, 2006.
  • Süphandağ ŞA, Uyguner CS, Bekbölet M. İstanbul’da tüketilen ticari ve şebeke bazlı içme sularının kimyasal ve spektroskopik profilleri. İTÜ derg/e, 2007; 17(2): 23-35.
  • 5393 Nolu Belediye Kanunu. https://www.mevzuat. gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5393.pdf, (Erişim Tarihi: 07.08.2019).
  • 5216 Nolu Büyükşehir Belediyesi Kanunu. h t t p s : / / w w w . r e s m i g a z e t e . g o v . t r / eskiler/2004/07/20040723.htm#1, (Erişim Tarihi: 07.08.2019).
  • 5302 nolu İl Özel İdaresi Kanunu. https://www. mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5302.pdf, (Erişim Tarihi: 05.08.2019).
  • İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik. https://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?Mevzua tKod=7.5.7510&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearc h=insani%20t%C3%BCketim%20ama, (Erişim Tarihi: 05.08.2019).
  • Yılmaz M, Kara İH, Poyraz B, Mayda AS. Konuralp beldesinde içme sularının elementer analizi ve içerdiği ağır metaller: şebeke suyu, doğal kaynak suyu ve zemzem suyunun karşılaştırılması. Konuralp Tıp Derg, 2014; 6(3): 54-8.
  • Balkaya N, Açıkgöz A. İçme suyu kalitesi ve Türk içme suyu standartları. Standard Derg, 2004; 29- 37.
  • Güler Ç, Çobanoğlu Z. Su Kirliliği. Birinci baskı. Ankara: Aydoğdu Ofset, 1994.
  • Guidelines For Drinking-Water Quality. 3rd ed. Geneva: World Health Organization; 2008.
  • Oğuz TC. İçme suyu arıtımında yaygın olarak karşılaşılan su kalite problemleri ve arıtımı için çözüm önerileri. Uzmanlık Tezi. T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 2015.
  • Tekbaş ÖF, Güleç M. Suların sertlik derecesi ve sağlık etkileri. TSK Koruyucu Hekim Bült, 2004; 3 (7): 156-61.
  • Koçak N, Güleç M, Tekbaş ÖF. Suyun sertlik derecesi ve sağlık etkileri. TAF Prev Medi Bull, 2011; 10 (2): 187-92.
  • Yalılı M, Akal Solmaz SK, Kestioğlu K. Bursa su kaynakları potansiyeli ve kullanıcı faktörü. Uludağ Üni Müh-Mimar Fak Derg, 2006; 11(2): 1-13.
  • h t t p : / / w w w. d s i . g o v. t r / e n g e l s i z - d s i - / haberler/2019/02/11/Konya’da evlerin 97’sine mavi tünelden gelen içme ve kullanma suyu iletiliyor, (Son erişim tarihi: 23.08.2019).
  • Boyraz YK, Demir LS, Eken K, Tabara MF, Evci R, Durduran Y ve ark. Meram ilçesinde ev tipi su arıtma cihazlarının içme suyu kalitesine etkisi. Turk Hij Den Biyol Derg, 2019; 76(2): 149 - 156.
  • Sayılı M, Bal ZE, Gözener B. Tokat il merkezinde tüketicilerin ambalajlı su tüketimleri üzerine bir araştırma. Onikinci Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi. Mayıs, 25-27, Isparta-Türkiye. 2016.
  • Demirbaş, KD. İçme sularında dezenfeksiyon yan ürünlerinin oluşumunu etkileyen faktörlerin incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Pamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011.
  • Uyak,V. Removal of disinfection by products precursors with enhanced coagulation in İstanbul water supplies. Doktora Tezi, İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006.
  • Çamur D, İlter H, Topbaş M. Türkiye’de içme- kullanma suyu kalitesini izleyen sağlık çalışanlarına göre uygunsuzluk nedenleri ve çözüm önerileri. Turk Hij Den Biyol Derg, 2019; 76(3): 255-66.
  • Koçak Ö, Güner A. Erzurum il merkezindeki içme ve kullanma sularının kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik kalitesi. Atatürk Üniv Vet Bil Derg, 2009; 4(1): 9-22.
  • Şavik E, Demer S, Memiş Ü, Doguç DK, Çalışkan TA, Sezer MT. Isparta ve civarında tüketilen suların içerik ve sağlık açısından değerlendirilmesi. S.D.Ü. Tıp Fak. Derg, 2012; 19(3): 92-102.
  • Ateş N, Dadaşer Çelik F, Kaplan Bekaroğlu ŞŞ, Ergin B. Kayseri’de içme suyu kalitesinin mekânsal ve zamansal değişimi. Uluslararası Tarım, Çevre ve Sağlık Kongresi. Ekim, 26-28, Aydın-Türkiye. 2018.
  • Kahraman ÜC. Konya garnizon birliklerindeki kuyu suları ile şehir şebeke sularının kalitesi ve ağır metaller yönünden karşılaştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2007.
  • Tofan S. Konya bölgesindeki içme sularında metal tayini. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008.
  • Yalçın S, Tekinşen OC, Nizamlıoğlu M. Konya il merkezindeki içme ve kullanma sularının hijyenik kalitesi. Selçuk Üniv Vet Fak Derg, 1988; 4 (1): 83- 9.
  • Sarcan A. Konya ili hadim ilçesi kullanım sularının kalitesinin belirlenmesi ve dezenfeksiyon yönteminin etkinliğinin araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008.
  • Dayıoğlu H, Özyurt MS, Bingöl N, Yıldız C. Kütahya ili içme sularının bazı fiziksel kimyasal ve bakteriyolojik özellikleri. Dumlupınar Üniv Fen Bil Enst Derg, 2004; 7: 71-90.
  • Durduran Y, Uyar M, Boyraz YK, Demir LS, Tekin Ö, Şahin TK. Konya ili Meram ilçesine bağlı aile sağlığı merkezlerine başvuran kadınlarda içme suyu kullanım tercihleri. Turk Hij Den Biyol Derg, 2017; 74(EK-1): 125-30.
Toplam 30 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Lutfi Saltuk Demir Bu kişi benim

Saniye Bilge Altınay Bu kişi benim

Sevda Mutlu Bu kişi benim

Ayşe Can Bu kişi benim

Yusuf Kenan Boyraz Bu kişi benim

Mehmet Uyar Bu kişi benim

Yasemin Durduran Bu kişi benim

Tahir Kemal Şahin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mayıs 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 77 Sayı: EK-4

Kaynak Göster

APA Demir, L. S., Altınay, S. B., Mutlu, S., Can, A., vd. (2020). Konya İli Meram İlçesinde Mavi Tünel İçme Suyu Projesiyle Şebekelere Verilen Sulardaki İletkenlik, Toplam Sertlik ve Serbest Klor Düzeylerinin 2016 Yılı Değerleriyle Karşılaştırılması. Türk Hijyen Ve Deneysel Biyoloji Dergisi, 77(EK-4), 99-106.
AMA Demir LS, Altınay SB, Mutlu S, Can A, Boyraz YK, Uyar M, Durduran Y, Şahin TK. Konya İli Meram İlçesinde Mavi Tünel İçme Suyu Projesiyle Şebekelere Verilen Sulardaki İletkenlik, Toplam Sertlik ve Serbest Klor Düzeylerinin 2016 Yılı Değerleriyle Karşılaştırılması. Turk Hij Den Biyol Derg. Mayıs 2020;77(EK-4):99-106.
Chicago Demir, Lutfi Saltuk, Saniye Bilge Altınay, Sevda Mutlu, Ayşe Can, Yusuf Kenan Boyraz, Mehmet Uyar, Yasemin Durduran, ve Tahir Kemal Şahin. “Konya İli Meram İlçesinde Mavi Tünel İçme Suyu Projesiyle Şebekelere Verilen Sulardaki İletkenlik, Toplam Sertlik Ve Serbest Klor Düzeylerinin 2016 Yılı Değerleriyle Karşılaştırılması”. Türk Hijyen Ve Deneysel Biyoloji Dergisi 77, sy. EK-4 (Mayıs 2020): 99-106.
EndNote Demir LS, Altınay SB, Mutlu S, Can A, Boyraz YK, Uyar M, Durduran Y, Şahin TK (01 Mayıs 2020) Konya İli Meram İlçesinde Mavi Tünel İçme Suyu Projesiyle Şebekelere Verilen Sulardaki İletkenlik, Toplam Sertlik ve Serbest Klor Düzeylerinin 2016 Yılı Değerleriyle Karşılaştırılması. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi 77 EK-4 99–106.
IEEE L. S. Demir, “Konya İli Meram İlçesinde Mavi Tünel İçme Suyu Projesiyle Şebekelere Verilen Sulardaki İletkenlik, Toplam Sertlik ve Serbest Klor Düzeylerinin 2016 Yılı Değerleriyle Karşılaştırılması”, Turk Hij Den Biyol Derg, c. 77, sy. EK-4, ss. 99–106, 2020.
ISNAD Demir, Lutfi Saltuk vd. “Konya İli Meram İlçesinde Mavi Tünel İçme Suyu Projesiyle Şebekelere Verilen Sulardaki İletkenlik, Toplam Sertlik Ve Serbest Klor Düzeylerinin 2016 Yılı Değerleriyle Karşılaştırılması”. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi 77/EK-4 (Mayıs 2020), 99-106.
JAMA Demir LS, Altınay SB, Mutlu S, Can A, Boyraz YK, Uyar M, Durduran Y, Şahin TK. Konya İli Meram İlçesinde Mavi Tünel İçme Suyu Projesiyle Şebekelere Verilen Sulardaki İletkenlik, Toplam Sertlik ve Serbest Klor Düzeylerinin 2016 Yılı Değerleriyle Karşılaştırılması. Turk Hij Den Biyol Derg. 2020;77:99–106.
MLA Demir, Lutfi Saltuk vd. “Konya İli Meram İlçesinde Mavi Tünel İçme Suyu Projesiyle Şebekelere Verilen Sulardaki İletkenlik, Toplam Sertlik Ve Serbest Klor Düzeylerinin 2016 Yılı Değerleriyle Karşılaştırılması”. Türk Hijyen Ve Deneysel Biyoloji Dergisi, c. 77, sy. EK-4, 2020, ss. 99-106.
Vancouver Demir LS, Altınay SB, Mutlu S, Can A, Boyraz YK, Uyar M, Durduran Y, Şahin TK. Konya İli Meram İlçesinde Mavi Tünel İçme Suyu Projesiyle Şebekelere Verilen Sulardaki İletkenlik, Toplam Sertlik ve Serbest Klor Düzeylerinin 2016 Yılı Değerleriyle Karşılaştırılması. Turk Hij Den Biyol Derg. 2020;77(EK-4):99-106.