Amaç: Bu araştırmanın amacı, bir kamu üniversitesinin hemşirelik fakültesinde okuyan öğrencilerin kişisel özellikleri ile yeme alışkanlıklarını belirleyerek yeme bağımlılığı ile ilişkili faktörleri ortaya koymaktır.
Gereç ve yöntem: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tasarımdaki bu çalışma Şubat 2020’de bir kamu üniversitesinin hemşirelik fakültesinde 3. ve 4. sınıfta okuyan gönüllü 155 öğrenci ile yürütüldü. Veriler, kişisel bilgiler ve beslenme alışkanlığına ait bilgi formu ile Yale Yeme Bağımlılığı Ölçeği kullanılarak toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde, tanımlayıcı istatistikler ve karşılaştırmalar için parametrik karşılaştırma analizleri kullanıldı.
Bulgular: Çalışmaya katılan öğrencilerin çoğunluğu (%63.2) düzenli beslenmediğini, günde iki-üç kez öğün dışı (atıştırmalık) yediğini (%58.1) ve öğün atladığını (%92.9), öğün atlayanların %45.2’si ise bunu sık sık yaptığını belirtti. En sık atlanan öğün ise kahvaltı olarak (%50.7) bildirildi. Öğrencilerin (n=77) %49.7’sında yeme bağımlılığı olduğu görüldü. Öğrencilerin “yurt/öğrenci evinde kalanlar”, “düzenli beslenmediğini”, “günde iki-üç kez atıştırmalık” ve “haftada üçten fazla ayaküstü yemek (fastfood) yediğini” belirten gruplarda yeme bağımlılığı sorununun istatistiksel düzeyde anlamlı olduğu saptandı (p<0.05).
Sonuç: Üniversite öğrencilerinin yeme alışkanlıklarının düzensiz olduğu ve öğrencilerde yeme bağımlılığı oranının yüksek olduğu belirlendi.
Beslenme alışkanlıkları hemşirelik öğrencisi yeme bağımlılığı
Aim: The aim of this study is to reveal the factors related to eating food addiction by determining the personal characteristics and eating habits of the students in the nursing faculty of a public university.
Material and Methods : The data of this study, conducted in descriptive and correlational design, was composed of 155 volunteer students in 3rd and 4th grade at a nursing faculty of a public university in February 2020. The data were collected using an information form, and the Yale Food Addiction Scale. In evaluating the data, parametric comparison analysis was used for descriptive statistics and comparisons.
Results: Most of the students participating in the study (63.2%) stated that they did not eat regularly, ate snacks two or three times a day (58.1%), skipped meals (92.9%), and 45.2% of those who skipped meals did this frequently. The most frequently missed meal was breakfast (50.7%). It was observed that 49.7% of the students (n = 77) had food addiction. It was determined food addiction statistically significant level among the student groups who stated that “those who stay in dormitories or student houses”, “those who do not eat regularly”, “eat snacks two or three times a day” and “eat more than three times fastfoods in a week”(p <0.05).
Conclusion : It has been determined that the eating habits of university students are irregular and the rate of food addiction among students is high.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hemşirelik |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 7 Haziran 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 2 Sayı: 1 |