Sistematik Derlemeler ve Meta Analiz
2. Ameliyatlarda Yabancı Cisim Unutulmasına ve Cerrahi Sayım Tutarsızlığına İlişkin Belirlenen Risk Faktörleri: Sistematik İncelemeTürk Hemşireler Derneği Dergisi’nin amacı; kanıta dayalı, hakemler tarafından gözden geçirilmiş, bilimsel ve klinik değere sahip orijinal araştırmaların yayımlanması ile hemşirelik biliminin, insan ve toplum sağlığının gelişimine katkı sağlamaktır.
Türk Hemşireler Derneği Dergisi, Türk Hemşireler Derneği’nin resmi ve bilimsel yayın organıdır. Türk Hemşireler Dergisi, ilk olarak 1950 yılında yayın hayatına başlamış ve 2005 yılına kadar yayınlanmaya devam etmiştir. Türk Hemşireler Dergisi, Haziran 2020 yılından itibaren (ISSN-2717-9486) yayın numarası ile Türk Hemşireler Derneği Dergisi (THDD) olarak yayın hayatına devam etmektedir. THDD, Türkiye Atıf Dizini (Turkiye Citation Index)'nde indekslenmektedir.
Derginin hedef kitlesi hemşireler, akademisyenler, klinik araştırmacılar, tıp ve sağlık profesyonelleri ve öğrencilerin yanı sıra ilgili mesleki/akademik kurum ve kuruluşlardan oluşmaktadır. Dergide; bilimsel, teorik veya felsefi temele sahip özgün araştırma makaleleri, sistematik derleme ve meta-analiz, literatür derleme, olgu sunumları, editöre mektup, mesleki ve eğitim kategorisinde yazılar yayımlanır. Derginin yayım kapsamında; hemşirelik ve sağlık bilimlerinin araştırma, uygulama, eğitim ve yönetim alanlarında yapılan bilimsel çalışmalar yer almaktadır.
Derginin Künyesi
Dergi Adı: Türk Hemşireler Derneği Dergisi
Dergi Kısa Adı: THDD
Yayım Dili: Türkçe ve İngilizce
Yayın Türü: Sürekli elektronik yayın
Yayın Periyodu: Yılda üç kez ( Nisan, Ağustos, Aralık)
ISSN: 2717-9486
Dergi Hakkında
Türk Hemşireler Derneği Dergisi, Türk Hemşireler Derneği’nin resmi yayın organıdır. Dergi Türkçe ve İngilizce dillerinde yayın yapan ulusal ve uluslararası, süreli ve açık erişimli bir yayın olarak yılda üç kez (Nisan, Ağustos, Aralık) yayımlanır. Dergide yayınlanan makaleler https://dergipark.org.tr/tr/pub/thdd adresi üzerinden ücretsiz olarak araştırmacıların ve okuyucuların erişimine açıktır.
Türk Hemşireler Derneği Dergisi’nde; özgün araştırma makaleleri, sistematik derleme ve meta-analiz, literatür derleme, olgu sunumları, editöre mektup, mesleki ve eğitim kategorisinde yazılar yayımlanır. Derginin yayım kapsamında; hemşirelik ve sağlık bilimlerinin araştırma, uygulama, eğitim ve yönetim alanlarında yapılan bilimsel çalışmalar yer almaktadır.
Makale Kabulü
Dergiye makale gönderimi; Dergi Park online makale gönderim sistemi, https://dergipark.org.tr/tr/journal/3264/submission/step/manuscript/new üzerinden gönderilebilir ve değerlendirme bu sistem üzerinden ilerler. Bu sistem dışında gönderilen makaleler değerlendirmeye alınmaz. Makale gönderim sistemi, yazarları makale gönderim aşamasında basamaklar doğrultusunda yönlendirmektedir. Daha fazla bilgiye https://dergipark.org.tr/tr/pub/page/egitim-dokumanlari adresinden ulaşabilmektedir.
Sisteme yüklenecek olan makaleler Dergi Yazım Kurallarına göre hazırlanmalı ve Makale Gönderi Dosyaları bölümünde yer alan zorunlu dosyalar (Başlık Sayfası, Yayın Hakkı Devir Formu, Etik Beyan Formu, Başvuru Mektubu, Özgünlük Raporu Bilgilendirme) yüklenmelidir. Makaleler Word belgesi olarak sisteme yüklenmelidir. Yazar tarafından yüklenen dosya adı sistemdeki dosya adıyla (başlık sayfası, tam metin vb.) aynı olmalıdır.
Yayın Hakkı Devir Formu: Yazarlar, makalelerin değerlendirmesinden başlayarak, ulusal ve uluslararası yasalar çerçevesindeki her türlü telif haklarını dergiye devrederler. Bunun için tüm yazarlar tarafından imzalanan Yayın Hakkı Devir Formunun makalelerin sisteme girilmesi aşamasında sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Yayın Hakkı Devir Formu için tıklayınız.
Dergiye gönderilen makalelerin daha önce başka bir elektronik ya da basılı ortamda sunulmamış ya da yayınlanmamış olması gerekmektedir. Kongre, sempozyum gibi bilimsel toplantılarda sunulmuş olan çalışmalar Başvuru Mektubunda belirtilmelidir. Makalelerin, yasalara ve etik kurallara uygunluğu ve bilgilerin doğruluğu yazarların sorumluluğundadır. Makalelerde kullanılan metin, tablo, şekil, resim ve her türlü içeriğin ulusal ve uluslararası telif haklarına konu olabilecek mali ve hukuki sorumluluğu yazarlara aittir. Yayımlanan makaleler için yazarlara herhangi bir ücret ödenmez.
Gönderilen makalelerin dergi yazım kurallarına uygunluğu ve benzerlik oranı ilk olarak Editörler Kurulu tarafından kontrol edilir, dergi yazım kurallarına uygun hazırlanmamış makaleler teknik düzeltme talepleri ile birlikte sorumlu yazara geri gönderilir. Benzerlik oranının %20’nin üstünde olması durumunda makale sorumlu yazara geri gönderilir.
Önemli Not: Makale dosyasının içinde veya makale dosya adında yazarların kimliklerini belli edecek ifade kullanılmaması gerekmektedir. Tam metinde yazarların kimliği, yazarlık katkısı, teşekkür ve kurum bilgileri XX şeklinde körlenmelidir.
GENEL YAZIM KURALLARI
Yazarlar için yazım kurallarını içeren bir word dosyası hazırlanmıştır. Makale bu şablon üzerinde hazırlanmalıdır. Şablonu indirmek için tıklayınız.
Yazım Kuralları
1. Metin, 12 punto, iki satır aralıklı, Times New Roman yazı karakterinde iki yana yaslı, başlık ve paragraf girişleri ise sola yaslı olarak yazılmalıdır. Yazı A4 boyutunda sayfaya her kenardan 2,5 cm boşluk kalacak şekilde yerleştirilmelidir.
2. Araştırma makaleleri öz, şekiller, tablolar ve kaynaklar dahil olmak üzere en fazla 5000 kelime olmalı, derleme makaleleri en fazla 3000 kelime, olgu sunumları 2000 kelime olmalıdır.
3. Makalenin ana başlıkları; (GİRİŞ/INTRODUCTION, GEREÇ VE YÖNTEM/ MATERIAL AND METHODS, BULGULAR/RESULTS, TARTIŞMA/DISCUSSION, SONUÇ VE ÖNERİLER/CONCLUSION, TEŞEKKÜR, KAYNAKLAR) büyük harf, bold ve sola yaslanmış olarak yazılmalıdır.
4. Alt başlıklar kelimenin ilk harfi büyük, bold ve sola yaslamış olmalıdır.
5. Bütün başlıklar numaralandırılmadan yazılmalıdır.
6. Yazı içerisinde kullanılan kısaltmalar ilk kullanıldıklarında açık olarak yazılmalı, parantez içinde kısaltılmış şekli gösterilmelidir.
7. Başlıkta veya özet bölümünde kısaltma kullanılmamalıdır. Kısaltmalar, ilgili kelimelerin metin içinde ilk kullanıldığı yerde yapılmalı ve kısaltma sayısı mümkün olduğunca az olmalıdır.
8. Yazı içindeki 1-9 arası sayısal veriler yazıyla, 10 ve üstü rakamla belirtilmeli, cümle rakamla başlamamalıdır. Ayrıca metinde kullanılan birinci, ikinci ve üçüncü gibi sınıflamalar da yazı ile gösterilmelidir.
9. Cümle sonunda noktadan önce boşluk bırakılmamalı ve noktadan sonra bir boşluk bırakarak cümleye başlanmalıdır.
10. Virgülden önce boşluk bırakılmamalı ve cümle içinde kelimeler arasında tek vuruş boşluk bırakılmalıdır.
11. Ondalıklı sayılar ayrılırken “virgül” değil, “nokta” kullanılmalıdır.
12. Yüzde işareti Türkçe makalelerde rakamın önünde, İngilizce makalelerde rakamdan sonra yazılmalı, % işareti ile rakamlar arasında boşluk bırakılmamalıdır. Örneğin, Türkçe için; %49.5, İngilizce için; 49.5%.
13. ( ), “ ” ve / işareti kullanılan yerlerde cümle/kelime öncesi ve sonrası boşluk bırakılmadan yazılmalıdır.
14. Çeşitli istatistikler; örneğin, varyans analizi değerleri (F, t, z), korelasyon (R, r) ve diğer istatistiksel göstergeler rapor edilirken italik gösterilmelidir.
15. İlaçların jenerik adları kullanılmalıdır. Markalar firma isimleri gibi ticari isim kullanılmamalıdır.
MAKALENİN HAZIRLANMASI
Türk Hemşireler Derneği Dergisi’ne yayınlanmak üzere gönderilen makaleler, Uluslararası Editörler Kurulunun önerileri doğrultusunda hazırlanmalıdır (ICMJE-Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing and Publication of Scholarly Work in Medical Journals/ Updated in2024. https://www.icmje.org/icmje-recommendations.pdf
Tüm makale gönderimleri için yazarların ilgili EQUATOR (www.equator-network.org/home/) araştırma raporlama kontrol listesine uyması, makale özetinde ve yöntem bölümünde kullanılan kontrol listesinin belirtilmesi ve “ek dosya” olarak eklenmesi gerekmektedir. Kontrol listesindeki her bir madde için, kılavuzun bu yönünün ele alındığı makalenin sayfa numarası belirtilmelidir.
Makale türlerine göre kontrol listeleri
Makale türü Kontrol listesi Erişim adresi
Randomize kontrollü çalışma CONSORT http://www.equator-network.org/reporting-guidelines/consort/
Non-Randomize kontrollü çalışma TREND http://www.cdc.gov/trendstatement/
Sistematik Derleme ve Meta-analiz PRISMA http://www.equator-network.org/reporting-guidelines/prisma/
Gözlem çalışması STROBE https://www.strobe-statement.org/checklists/
Nitel çalışma COREQ http://www.equator-network.org/reporting-guidelines/coreq
Olgu çalışması CARE https://www.care-statement.org/checklist
Tanısal değerli çalışma STARD http://www.equator-network.org/reporting-guidelines/stard/
Başvuru Mektubu (Cover letter)
Başvuru mektubu ayrı bir Microsoft Word dosyası olarak sisteme yüklenmelidir. Sistem ön yazı dosyası olarak tanımlanmıştır. Başvuru mektubunda; makalenin daha önce bilimsel bir dergi, kitap vb. yayınlanması ya da başvuru sürecinde olup olmadığına ilişkin bilgiler, yazar çıkar çatışması ve mali destek alınıp alınmadığına bilgiler ve sorumlu yazar iletişim bilgileri (bağlı olduğu kuruluş, posta adresi, e-posta adresi ve telefon numarası) yer almalıdır. Başvuru Mektubunda makalenin kongre, konferans gibi bilimsel bir toplantıda sunuldu ise belirtilmesi gerekmektedir.
Başlık Sayfası
Başlık sayfası ayrı bir Microsoft Word dosyası olarak sisteme yüklenmelidir. Başlık sayfasında; makalenin Türkçe ve İngilizce Başlıkları, Türkçe ve İngilizce kısa başlıklar (boşlukla birlikte en fazla 40 karakter olacak şekilde) yazılmalıdır. Makale başlığından sonra yazarların adı-soyadı, ünvanı, çalıştıkları kurum ve ORCID bilgileri, sorumlu yazarın adı soyadı ve iletişim bilgileri yer almalıdır. Başlık sayfasının sonunda; Çıkar Çatışması Beyanı, Kurumsal ve Finansal Destek Beyanı, Yazar Katkıları, Etik Kurul İzni (Kurul adı, tarih ve sayı no), Teşekkür bilgileri yer almalıdır.
Her yazarın, çalışmaya yeterince katkı sağlamış olması gerekir. Yazarlık katkıları aşağıdaki konulara önemli katkılara dayanmalıdır: Araştırmanın tasarımı, Veri Toplama, Veri analizi, Makalenin Hazırlanması, Makalenin Nihai Onayı. Makaleye, her yazarın özel katkısını tanımlayan bir yazarlık beyanı eşlik etmelidir. Örneğin: (Yazarın baş harfleri) çalışmayı tasarladı. (Yazarın baş harfleri) verileri topladı. (Yazarın baş harfleri) verileri analiz etti. (Yazarın baş harfleri) makale taslağını hazırladı. Tüm yazarlar makalenin hazırlanmasını onayladı.
MAKALENİN BÖLÜMLERİ
Makale (Ana Metin): Ana metin içerisinde makalenin Türkçe ve İngilizce özeti ve ana metin yer almalıdır.
Araştırma makaleleri; Bilimsel araştırma sürecini tamamlamış, raporlandırılmış çalışmalardır. Araştırma makaleleri öz, şekiller, tablolar ve kaynaklar dahil olmak üzere en fazla 5000 kelime olmalıdır. Makale; Öz/Abstract, Özet Açıklama, Giriş, Yöntem, Bulgular, Tartışma, Sonuç, Araştırmanın Sınırlılıkları, Teşekkür (varsa) ve Kaynaklar bölümlerinden oluşmalıdır.
Derleme makaleler; Hemşirelik alanında güncel ve gereksinime yönelik konularda, ulusal ve uluslararası literatür kullanılarak konu ile ilgili tartışmaların ve yazar/yazarların görüşlerinin ortaya konduğu çalışmalardır. Makale kaynakçalar hariç en fazla 3000 kelime olmalıdır. Makale; Öz/Abstract, Özet Açıklama, Giriş, Gelişme (Alt başlıklar belirtilebilir), Sonuç, Kaynaklar bölümlerinden oluşmalıdır.
Olgu sunumları; Alanda önemli klinik deneyimleri içeren olguların yer aldığı çalışmalardır. En fazla 2000 kelime olmalıdır. Makale; Öz/Abstract, Özet Açıklama, Giriş, Olgu Sunumu, Tartışma ve Kaynaklar bölümlerinden oluşmalıdır.
Editöre mektup: Dergide yayımlanan makaleler ile ilgili görüş, katkı, soruları içeren, başlık ve öz bölümleri bulunmayan makalelerdir. En fazla 500 kelime olmalıdır. Editöre mektup yazılarında atıfta bulunulan makalenin adı, yayınlandığı sayı ve tarih belirtilmeli, mektubu yazan kişinin isim, kurum ve adres bilgileri verilmelidir.
Öz Sayfası ve Anahtar Sözcükler
Öz sayfası, Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan 150-200 kelimeden oluşmalıdır. Araştırma makalelerinde öz (abstract); amaç (aim), gereç ve yöntem (material and methods), bulgular (results) ve sonuç (conclusion) bölümlerini içerecek şekilde, derleme ve olgu sunumlarında bölümsüz olarak hazırlanmalıdır. Editöre mektup niteliğindeki makalelerde öz yer almamalıdır.
Türkçe ve İngilizce özlerin sonunda en az 3, en fazla 5 anahtar kelime, Türkçe-İngilizce olarak yazılmalıdır. Türkçe anahtar kelimeler ‘Türkiye Bilim Terimleri’ (http://www.bilimterimleri.com), İngilizce anahtar kelimeler ise "Medical Subject Headings (MeSH)" (www.nlm.nih.gov/mesh/MBrowser.html)'e uygun olarak verilmelidir. Anahtar kelimeler her iki dilin alfabetik sıralamasına uygun olarak verilmelidir.
Özet Açıklama (Summary Statement)
Tüm makale gönderimleri için yazarlar, özetten sonra ana metinden önce olacak şekilde “Özet Açıklama” hazırlayarak eklemelidir. Sistem ek dosyası olarak tanımlanmıştır. Bu bölüm üç başlık altında hazırlanmalıdır. Üç başlığın altında her birinin en fazla 3 kısa madde işareti ile bir özet beyan eklenmelidir.
1. Bu konu hakkında bilinenler nelerdir? (anahtar noktalar ve alandaki bilgi açıkları gibi)
2. Bu makalenin sonuçları (araştırma bulguları/önemli yeni bilgiler)
3. Bu makalenin katkıları (bulgular politika/eğitim/araştırma/uygulamalar için nasıl kullanılabilir)
Giriş: Makalede incelenen konuya ilişkin problemin tanımına, konu ile ilgili literatür bilgisine, bu konuda yapılmış çalışma sonuçlarına, araştırmanın amacı ve araştırma sorusu/hipotezine yer verilmelidir.
Yöntem: Çalışmanın yönteminin ayrıntılarını içermelidir. “Araştırmanın Türü, Araştırma Evren ve Örneklemi, Veri Toplama Araçları ve Uygulanması, Verilerin Analizi, Araştırmanın Etik Boyutu, Araştırmanın Sınırlılıkları” şeklinde alt başlıklarla yapılandırılmalıdır. Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, Helsinki Bildirgesi ilkelerine uygunluk belirtilmeli, izin ile ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye yer verilmelidir.
Bulgular: Bu bölümde elde edilen bulgular açık, kısa ve yorum yapmadan sunulmalıdır. Tanımlayıcı istatistikler, kullanılan istatistiksel testler, test ve olasılık (p) değerlerine yer verilmelidir ve (p) değerleri 3 değerli olarak, test değerleri 2 değerli olarak yazılmalıdır.
Tartışma: Bu bölümde bulguların açıklanması ve diğer yazarların bulgularıyla ilişkilendirilmesi, bulguların klinik uygulama için önemi tanımlanmalıdır. Araştırma bulguları literatür ışığında tartışılmalı ve yazar tarafından yorumlanmalıdır.
Sonuç: Araştırmadan elde edilen sonuçlar özetlenerek uygulamaya olan katkıları açıklanmalı ve araştırmanın sonuçlarına dayalı önerilerde bulunulmalıdır.
Tablolar
Tablolar ana dosyaya eklenmeli, kaynak listesi sonrasında sunulmalı, ana metin içerisindeki geçiş sıralarına uygun olarak numaralandırılmalıdır. Tabloların üzerinde tanımlayıcı bir başlık (tablo başlığının tüm kelimelerinin ilk harfleri büyük olacak şekilde) yer almalı ve tablo içerisinde geçen kısaltmaların açılımları tablo altına tanımlanmalıdır. Tablolar Microsoft Office Word dosyası içinde kolay okunabilir şekilde düzenlenmelidir. Makalelerde en fazla 4 (dört) adet tablo verilmelidir. Metin içinde tabloların gösterilmesi önerilen yerlere bold olarak "Tablo... Yerleştirilecek" şeklinde not düşülmelidir. Tablolarda sunulan veriler ana metinde sunulan verilerin tekrarı olmamalı; ana metindeki verileri destekleyici nitelikte olmalıdır.
Başka kaynaktan alınan tablo/şekil/grafiklerin altına kaynak belirtilmelidir. Kullanılan istatistiksel testler, kısaltmalar ve ilgili açıklamalar tablo/şekil/grafik altında (*) işareti konularak 8 punto büyüklüğünde yazılmalıdır.
Şekil, Grafik, Resim, Fotoğraf ve Altyazıları
Şekil, Grafik, Resim, Fotoğraflar, TIFF ya da JPEG formatında ayrı dosyalar halinde sisteme yüklenmelidir. Görseller bir Word dosyası dokümanı ya da ana doküman içerisinde sunulmamalıdır. Alt birimlere ayrılan görseller olduğunda, alt birimler tek bir görsel içerisinde verilmemelidir. Her bir alt birim sisteme ayrı bir dosya olarak yüklenmelidir. Resimler alt birimleri belli etme amacıyla etiketlenmemelidir (a, b, c vb.). Resimlerde alt yazıları desteklemek için kalın ve ince oklar, ok başları, yıldızlar, asteriksler ve benzeri işaretler kullanılabilir. Makalenin geri kalanında olduğu gibi resimler de kör olmalıdır. Bu sebeple, resimlerde yer alan kişi ve kurum bilgileri de körleştirilmelidir. Görsellerin minimum çözünürlüğü 300DPI olmalıdır. Değerlendirme sürecindeki aksaklıkları önlemek için gönderilen bütün görsellerin çözünürlüğü net ve boyutu büyük (minimum boyutlar 100x100 mm) olmalıdır. Resim alt yazıları ana metnin sonunda yer almalıdır.
Ana metin içerisinde cihaz, yazılım, ilaç vb. ürünlerden bahsedildiğinde ürünün ismi, üreticisi, üretildiği şehir ve ülke bilgisini içeren ürün bilgisi parantez içinde verilmelidir; “DiscoverySt PET/CT scanner (General Electric, Milwaukee, WI, USA)”.
METİNDE KAYNAK GÖSTERME
Kaynakların yazımında Vancouver stili kullanılmalıdır (https://library.vcc.ca/media/vcc-library/content-assets/documents/VancouverStyleGuide_ACM_2018.pdf). Kaynaklar metin içindeki geçiş sırasına göre numaralandırılmalıdır. Birden fazla kaynak kullanıldıysa kaynaklar arasına virgül konulmalıdır. Arka arkaya ikiden fazla kaynak kullanımında ilk ve son kaynak numaraları belirtilmeli ve araya "tire (-)" işareti konulmalıdır (örneğin 3-7). Kaynak numaraları üst simge şeklinde belirtilmelidir. Kaynak listesinde yalnızca yayınlanmış ya da yayınlanması kabul edilmiş çalışmalar yer almalıdır. Dergi adları Index Medicus'a uygun şekilde kısaltılmalıdır.
Altı ya da daha az yazarlı kaynaklarda tüm isimler yazılmalı, yazar sayısı altıyı aştığında ise, ilk altı yazarın adı, arkasından Türkçe kaynaklarda “ve ark.”, İngilizce kaynaklarda “et al.” ifadesi eklenmelidir.
Yazım dili İngilizce olan makale kaynaklarında, Türkçe kaynakların İngilizce çevirileri parantez içinde verilmelidir.
Kaynakların yazım şekli ve noktalamalar aşağıdaki örneklere uygun olmalıdır.
Bilimsel Dergi Makalesi
Yazar A (Soy isim İsmin baş harfi), Yazar B, Yazar C, Yazar Ç, Yazar D, Yazar E ve ark. (ilk altı yazarın ismi yazılır, daha fazla isimli makalelerde altı yazardan sonra ve arkadaşları ifadesi kullanılır) Makale adı (ilk harfi büyük, diğer harfleri küçük karakter). Dergi adı (varsa kısaltması; dergi isimlerinin kısaltması ya Medline, CAplus Core Journal Coverage list ya da Pubmed Journals Database’den bulunabilir). Yayın yılı; cilt(sayı): sayfa numaraları. doi numarası (varsa):
Örnek
Wang QQ, Zhao J, Huo XR, Wu L, Yang LF, Li JY, Wang J. Effects of a home care mobile app on the outcomes of discharged patients with a stoma: A randomised controlled trial. J Clin Nurs. 2018 Oct;27(19-20):3592-3602. doi: 10.1111/jocn.14515.
Baskı aşamasında olan yabancı dilde bir makale
Yazar A, Yazar B, Yazar C, Yazar Ç, Yazar D, Yazar E, ve ark. Makale adı. Dergi adı. Baskıda yayın yılı. doi numarası (varsa).
Örnek
Kashanian M, Faghankhani M, Hadizadeh H, Salehi MM, Roshan MY, Pour ME, et al. Psychosocial and biological paternal role in pregnancy outcomes. J Matern Fetal Neonatal Med. 2020;33(2):243-52. doi:10.1080/14767058.2018.1488167.
Kitap
Yazar A, Yazar B, Yazar C, Yazar Ç, Yazar D, Yazar E ve ark. Kitap adı:alt başlık.Baskı sayısı (1.’den sonrakiler için). Yayın yeri: Yayınevi; Yayın yılı.
Örnek
Pears R, Shields G. Cite them right: the essential referencing guide. Palgrave study skills. 10th ed. Basingstoke: Palgrave; 2016.
Editörlü bir kitap içindeki bir bölüm
Yazar A, Yazar B. Bölüm adı. Editör A, Editör (ler). Kitap adı. Baskı sayısı (1.’den sonrakiler için). Yayın yeri: Yayınevi; Yayın yılı. s.sayfa aralığı.
Örnek
Rowlands TE, Haine LS. Acute limb ischaemia. In: Donnelly R, London NJM, editors. ABC of arterial and venous disease. 2nd ed. West Sussex: Blackwell Publishing; 2009. p. 123-140.
Editörsüz bir kitap içindeki bir bölüm
Yazar A, Yazar B. Kitap adı. Baskı sayısı (1.’den sonrakiler için). Yayın yeri: Yayınevi; Yayın yılı. Bölüm numarası, Bölüm adı; s.sayfa aralığı.
Örnek
Speroff L, Fritz MA. Clinical gynaecologic endocrinology and infertility. 7th ed. Philadelphia: Lippincott Williams and Wilkins; 2005. Chapter 29, Endometriosis; p.1103-33.
Çeviri Kitap içindeki bir bölüm
Yazar A, Yazar B. (Kitap adı-İngilizce). Kitap Adı-Türkçe. Yayın yeri: Yayınevi; Yayın yılı. Bölüm Numarası, Bölüm adı; s.sayfa aralığı.
Örnek
Hofling CK, Leininger MM. [Basic Psychiatric Concepts in Nursing]. Hemşirelikte ana psikiyatrik kavramlar (Kumral A, Çeviri Editörü). İstanbul: Vehbi Koç Vakfı Yayınları; 1960. (Orijinal çalışma basım tarihi 1961). (in Turkish).
Bildiri – Yayımlanmış
Yazar A. Bildiri Adı. Editör A, Editör (ler). Toplantı adı; Toplantı tarihi; Toplantı yeri. Yayın yeri: Yayınevi; Yayın yılı. s. Sayfa numarası.
Örnek
Bengtsson S, Solheim BG. Enforcement of data protection, privacy and security in medical informatics. In: Lun KC, Degoulet P, Piemme TE, Reinhoff O, editors. MEDINFO 92. Proceedings of the 7th World Congress on Medical Informatics. 1992 Sep 6-10; Geneva, Switzerland. Amsterdam: North Holland; 1992. p. 1561-5.
Bildiri – Yayımlanmamış
Konuşmacı A. Bildiri Adı [Bildiri]. Toplantı adı; Toplantı tarihi; Toplantı yeri.
Örnek
Bowden FJ, Fairley CK. Endemic STDs in the Northern Territory: estimations of effective rates of partner exchange. Paper presented at: The Scientific Meeting of the Royal Australian College of Physicians; 1996 Jun 24‐25; Darwin, Australia.
Patent
Buluş yapan adı. Buluş adı, Ülke patent no. Yayın yeri; Yayınevi, Yayın yılı.
Örnek
Pagedas AC, inventor; Ancel Surgical R&D Inc., assignee. Flexible endoscopic grasping and cutting device and positioning tool assembly. United States patent US 20020103498. 2002 Aug 1.
Tez
Yazar A. Tez adı [Yüksek lisans/Doktora/Sanatta yeterlik tezi]. Yer: Üniversite adı; Yayın yılı.
Örnek
Pahl KM. Preventing anxiety and promoting social and emotional strength in early childhood: an investigation of risk factors [dissertation on the Internet]. St Lucia, Qld: University ofQueensland; 2009 [cited 2017 Nov 22]. Available from: https://espace.library.uq.edu.au/view/UQ:178027
İnternet Kaynakları
Yazar, A. (varsa), Konu başlığı [Internet]. Yayın yılı [Erişim Tarihi]. Erişim adresi:
Örnek
Cancer-Pain.org [Internet]. New York: Association of Cancer Online Resources, Inc.; c2000-01 [updated 2002 May 16; cited 2002 Jul 9]. Available from: http://www.cancer-pain.org/.
İnternet kaynakları, tanınmış kurumların raporlarını vb. içermeli, bilimsel özelliği olmayan internet kaynakları kullanılmamalıdır.) İnternetteki adresler zaman içerisinde değişebildiği için, kaynaklar yazılırken erişim tarihi ve adresinin verilmesi zorunludur.
Rapor
Yazar, A ya da Kuruluş adı (varsa). Rapor adı, Yayın yeri: Yayınlayan/hazırlatan kuruluş; Basım yılı. Sayfa sayısı (varsa). Rapor numarası (varsa).
Örnek
A guide for women with early breast cancer. Sydney: National Breast Cancer; 2003.
Resmi Yayınlar
Yayın Kurumu. Yayın adı. Ülke: Yayınevi; Yıl.
Örnek
American Nurses' Association. Statement on psychiatric mental health nursing practice and standards of psychiatric-mentalhealth clinical practice. Washington: American Nurses' Publishing; 1994.
TÜRK HEMŞİRELER DERNEĞİ DERGİSİ ETİK İLKELER VE YAYIN POLİTİKASI
Yayın Etiği
Türk Hemşireler Derneği Dergisi hakemli bir dergi olup gönderilen makaleler çift taraflı kör hakemlik süreciyle değerlendirilmektedir. Elektronik olarak yayımlanan Türk Hemşireler Derneği Dergisi için herhangi bir abonelik bedeli, yayın ücreti ya da benzeri bir ödeme talep edilmemektedir. Aşağıda verilen yayıncıya, editörlere, hakemlere, yazarlara ait etik sorumluluklar, "Yayın Etiği Komitesi" (Committe on Publication Ethics – COPE) ve "Avrupa Bilim Editörleri Birliği" (The European Association of Science Editors – EASE) tarafından hazırlanan rehberler ile Helsinki Deklarasyonu esas alınarak hazırlanmıştır.
Yayıncının Etik Sorumlukları
• Yayıncı ve Türk Hemşireler Derneği Dergisi’nin yönetim kurulu, etik sorumluluklara uymaları gerektiğinin bilincindedir.
• Türk Hemşireler Derneği Dergisi’nin yayıncısı kâr amacı gütmemektedir.
• Yayıncı, bağımsız yayın kararlarının hiçbir çıkar olmaksızın alınmasını sağlamayı taahhüt eder.
• Bünyesinde yayımlanman her çalışmanın mülkiyet ve telif hakkını korur ve yayımlanmış her ürünün arşivlenmesi görevini üstlenir.
• Editörler Türk Hemşireler Derneği Dergisi’nin yayın sürecinden sorumludur.
Editörün Etik Sorumlulukları
Genel Sorumluluklar
• Okuyucuların ve yazarların bilimsel ihtiyaçlarını karşılamaya gayret göstermek
• Derginin sürekli olarak geliştirilmesine çaba sarfetmek
• Etik ihlal niteliğinde bir şikayet olması durumunda, derginin politika ve prosedürlerine bağlı kalarak gerekli prosedürleri uygulamak
• İfade özgürlüğünü desteklemek
Okuyucularla İlişkiler
• Yayınlanan tüm makalelerin uygun niteliklere sahip hakemler tarafından değerlendirilmesini sağlamak (gerektiğinde istatiksel değerlendirme de dahil)
• Makalelerin doğru ve eksiksiz olmasında süreçleri benimsemek (örn. Teknik düzenleme, randomize çalışmalar için CONSORT kontrol listesinin kullanılması gibi)
• İyi uygulamaları teşvik eden yazarlık veya yazarların makalede katkıda bulundukları alanları açık bir şekilde belirtilmesini sağlamak
Yazarlarla İlişkiler
• Yayınlarda ve yazarlardan beklentilere ilişkin açık talimatlar yayınlamak
• Yazarlık kriterleri ve/veya katkıda bulunanlar listesinde kimlerin bulunması gerektiği konusunda rehberlik etmek
• Yazar talimatlarını düzenli olarak güncellemek ve ilgili yönergelere (örneğin ICMJE, COPE) bağlantı sağlamak
• Makalelerin incelenmesi için uygun hakemlerin seçildiğinden emin olmak
Hakemlerle İlişkiler
• Makalelerin değerlendirme sürecine ilişkin hakemlerden yapması beklenenleri hakemlere açık ve net bir şekilde iletmek
• Hakemlerden bir gönderiyi incelemeyi kabul etmeden önce olası çıkar çatışmalarının bulunmadığının belirtmelerini talep etmek
• Hakemlere yazarları, yazarlara da hakemleri ifşa etmemek
• Hakemleri gönderilerin özgünlüğünü sağlamaları ve intihallere karşı uyanık olmaları için teşvik etmek
• Hakemleri gönderilerle ilgili olası intihaller hakkında yorum yapmaya teşvik etmek (ör. etik dışı araştırma tasarımı, hasta rızası konusunda yetersiz bilgi)
• Hakemlerin performansını izlemek ve yüksek kalitede olmasını sağlamak için adımlar atmak
• Uygun hakemlerden oluşan bir veri tabanı oluşturmak ve hakemlerin performansına göre veri tabanını güncellemek
• Sürekli olarak nezaket kurallarına uygun davranmayan, makale değerlendirmesini doğru/özenli yapmayan, incelemeleri geç yapan hakemleri derginin veri tabanından çıkarmak
Editörler Kurulu ile İlişkiler
• Derginin gelişimine ve iyi bir şekilde yönetimine aktif olarak katkıda bulunabilecek uygun niteliklere sahip yayın kurulu üyelerini belirlemek
• Yayın kurulu üyelerini belirli bir görev süresi için atamak (örneğin üç yıl)
• Yayın kurulu üyelerine kendilerinden beklenen sorumlulukları açıklamak
• Derginin işleyişi hakkında görüşlerini almak ve dergi politikalarındaki değişiklikleri bildirmek için düzenli olarak (yılda en az bir kez) yayın kurulu üyelerine danışmak
Çıkar Çatışması
• Tüm yayın personelinin ve yayın kurulu üyelerinin (en az yılda bir kez güncellenmesi gereken) ilgi alanlarının (mali, akademik ve diğer türler) listesini yayınlamak
• Objektif bir inceleme sağlamak için kendilerinden, çalışanlarından veya yayın kurulu üyelerinden gelen başvuruları ele almak için uygun politikalar benimsemek ve bunları yazılı hale getirmek
• Makalelerin yayınlanma sürecinin tarafsız bir şekilde tamamlanacağını temin etmek
• Çalışmanın tüm verilerine erişimi kısıtlayan veya verileri analiz etme, yorumlama, makaleleri hazırlama, yayınlama vb. yeteneklerine müdahale eden, hem kar amaçlı hem de kar amacı gütmeyen sponsorlar ile anlaşmalara girmekten mümkün olduğunca kaçınmak
Hakemlerin Etik Sorumlulukları
• Yalnızca kendi uzmanlık alanındaki makaleleri incelemeyi kabul etmek
• Makaleleri tarafsız ve gizli bir şekilde değerlendirmek
• Herhangi bir çıkar çatışmasıyla karşılaştığını düşündüğünde editörü bilgilendirmek
• Makalelerin inceleme sürecinden sonra gizlilik ilkesine uymak
• Makaleleri objektif olarak ve yalnızca içeriği bakımından gözden geçirmek
• Irk, cinsiyet, dini veya politik inançların veya ekonomik kaygıların incelemeyi etkilememesini sağlamak
• Kişisel yorumlar ve saygısız ifadelerden kaçınarak makaleyi yapıcı ve saygılı bir üslüp ile incelemek
• İncelemesi kabul edilen makaleyi zamanında ve yukarıda belirtilen etik kurallara uygun olarak gözden geçirmek
• Değerlendirdikleri makalelere ilişkin Hakem Değerlendirme Formu’nu doldurmak
Yazarların Etik Sorumlulukları
• Özgün çalışmaları dergiye sunmak
• “İnsan” öğesinin içinde bulunduğu tüm çalışmalarda makalenin “gereç ve yöntemler” bölümünde Helsinki Deklarasyonu Prensipleri’ne uygun olarak çalışmayı yaptıklarını, kurumlarının etik kurullarından ve çalışmaya katılmış insanlardan Bilgilendirilmiş Gönüllü Onamı aldıklarını belirtmek ve belgelemek
• “Hayvan” öğesi kullanılmış çalışmalarda makalenin “gereç ve yöntemler” bölümünde hayvan haklarını koruduklarını ve kurumlarının etik kurullarından onay aldıklarını belirtmek ve belgelemek
• Makalede bir başkasına ait fotoğraf, şekil vb materyaller kullanılmışsa bu materyal sahiplerinden yazılı izin almak ve belgelemek
• Olgu sunumlarında hastanın kimliğinin ortaya çıkmasına bakılmaksızın hastalardan “Bilgilendirilmiş Gönüllü Onam” aldıklarını belirtmek ve belgelemek
• Makalelerde yararlanılan tüm kaynakları doğru ve uygun bir şekilde kaynak göstermek
• Çalışmalarını aynı anda birden fazla dergiye sunmamak (Her sunum ancak bir öncekinin tamamlanmasından sonra yapılabilir. Başka bir dergide yayınlanan bir çalışma sunulamaz) ve Telif Hakkı Devir Formu’nu doldurmak
• Makaleye katkıda bulunmayan kişileri yazar olarak göstermemek
• Tüm yazarların görev dağılımlarını açık ve net ifade etmek
• Yayınlanmak üzere gönderilen makale ile ilgili çıkar çatışması varsa açıklamak
• Çalışma katılımcılarının rızasını ve kullanılan verilerin araştırılması / analizi ve paylaşımı ile ilgili gerekli izinleri belgelemek
• Yayınlama sürecinde çalışmada bir hata fark edecek olursa editörü ve editörler kurulunu bilgilendirmek, düzeltme veya geri çekme işlemi sırasında iş birliği yapmak
• Makalenin inceleme süreci başladıktan yazarların sorumluluklarını değiştirmemek (örneğin yazar ekleme, yazar adlarının yeniden sıralanması)
• Yayımlanan makaleye ilişkin verileri 5 yıl süreyle saklamak
İntihal ve Etik Dışı Davranışlar
Üniversitelerarası Kurul Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’ne göre bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırı eylemler şunlardır:
a) İntihal: Başkalarının özgün fikirlerini, metotlarını, verilerini veya eserlerini bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseri gibi göstermek,
b) Sahtecilik: Bilimsel araştırmalarda gerçekte var olmayan veya tahrif edilmiş verileri kullanmak,
c) Çarpıtma: Araştırma kayıtları veya elde edilen verileri tahrif etmek, araştırmada kullanılmayan cihaz veya materyalleri kullanılmış gibi göstermek, destek alınan kişi ve kuruluşların çıkarları doğrultusunda araştırma sonuçlarını tahrif etmek veya şekillendirmek,
d) Tekrar yayım: Mükerrer yayınlarını akademik atama ve yükselmelerde ayrı yayınlar olarak sunmak,
e) Dilimleme: Bir araştırmanın sonuçlarını, araştırmanın bütünlüğünü bozacak şekilde ve uygun olmayan biçimde parçalara ayırıp birden fazla sayıda yayımlayarak bu yayınları akademik atama ve yükselmelerde ayrı yayınlar olarak sunmak,
f) Haksız yazarlık: Aktif katkısı olmayan kişileri yazarlar arasına dâhil etmek veya olan kişileri dâhil etmemek, yazar sıralamasını gerekçesiz ve uygun olmayan bir biçimde değiştirmek, aktif katkısı olanların isimlerini sonraki baskılarda eserden çıkartmak, aktif katkısı olmadığı hâlde nüfuzunu kullanarak ismini yazarlar arasına dâhil ettirmek,
g) Destek alınarak yürütülen araştırmalar sonucu yapılan yayınlarda destek veren kişi, kurum veya kuruluşlar ile bunların katkılarını belirtmemek,
h) Henüz sunulmamış veya savunularak kabul edilmemiş tez veya çalışmaları, sahibinin izni olmadan kaynak olarak kullanmak,
i) Yayınlarında hasta haklarına riayet etmemek,
j) İnsanlarla ilgili biyomedikal araştırmalarda veya diğer klinik araştırmalarda ilgili mevzuat hükümlerine aykırı davranmak,
k) İncelemek üzere görevlendirildiği bir eserde yer alan bilgileri eser sahibinin açık izni olmaksızın yayımlanmadan önce başkalarıyla paylaşmak,
l) Bilimsel araştırma için sağlanan veya ayrılan kaynakları, mekânları, imkânları ve cihazları amaç dışı kullanmak,
m) Bilimsel bir çalışma kapsamında yapılan anket ve tutum araştırmalarında katılımcıların açık rızasını almadan ya da araştırma bir kurumda yapılacaksa ayrıca kurumun iznini almadan elde edilen verileri yayımlamak,
n) Araştırma ve deneylerde; hayvanlara ve ekolojik dengeye zarar vermek, çalışmalara başlamadan önce alınması gereken izinleri yetkili birimlerden yazılı olarak almamak, mevzuatın veya Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin ilgili araştırma ve deneylere dair hükümlerine aykırı çalışmalarda bulunmak,
o) Araştırmacılar veya yetkililerce, yapılan bilimsel araştırma ile ilgili olarak muhtemel zararlı uygulamalar konusunda ilgilileri bilgilendirme ve uyarma yükümlülüğüne uymamak,
p) Bilimsel çalışmalarda, diğer kişi ve kurumlardan temin edilen veri ve bilgileri, izin verildiği ölçüde ve şekilde kullanmamak, bu bilgilerin gizliliğine riayet etmemek ve korunmasını sağlamamak,
Etik İlkelere Uymayan Durumun Editöre Bildirilmesi
Editörler, hakemler, yazarların yukarıda belirtilen etik sorumluluklarına uygun olmayan bir davranış ve değerlendirme sürecindeki ya da yayımlanmış olan bir makalede etik olmayan bir durumla karşılaşılması durumunda info@thder.org.tr adresine e-posta yoluyla bildirilmesi gerekir.
Türk Hemşireler Derneği Dergisi; makale gönderimi, makalelere ulaşım ve değerlendirme eylemleri hususunda hiçbir ücret talep etmemektedir.
Journal of Turkish Nurses Association; does not charge any fee for article submission, access to articles and evaluation actions.