Araştırma Makalesi

Türkiye’de Savunma Sanayisinde Geliştirilen İnsansız Hava Aracı Teknolojilerinin Ticari Drone Lojistiğine Aktarılabilirliği: Nitel Bir Araştırma

Sayı: 8 7 Eylül 2026
PDF İndir
EN TR

Türkiye’de Savunma Sanayisinde Geliştirilen İnsansız Hava Aracı Teknolojilerinin Ticari Drone Lojistiğine Aktarılabilirliği: Nitel Bir Araştırma

Öz

Bu araştırmanın amacı, Türkiye’de savunma sanayiinde geliştirilen insansız hava aracı teknolojilerine ilişkin teknik ve operasyonel yetkinliğin ticari drone lojistiğine aktarılabilirliğini nitel araştırma yaklaşımıyla incelemektir. Çalışmada otonom uçuş, haberleşme sistemleri, sensör teknolojileri, dayanıklılık, rota planlama ve faydalı yük yönetimi gibi yetkinliklerin ticari drone taşımacılığına hangi koşullar altında uyarlanabileceği değerlendirilmiştir. Araştırma verileri, konuya ilişkin bilgi ve değerlendirme yeterliğine sahip 15 katılımcıdan yarı yapılandırılmış yazılı görüş formu aracılığıyla elde edilmiş ve MAXQDA programı kullanılarak içerik analizine tabi tutulmuştur. Analiz sonucunda altı ana tema belirlenmiştir: teknolojik ve operasyonel entegrasyon, lojistik operasyonlara etkiler, afet lojistiği ve acil müdahale kapasitesi, yasal düzenlemeler, güvenlik ve toplumsal kabul, teknolojik kapasite ve rekabet avantajı ile sürdürülebilirlik ve çevresel etkiler. Bulgular, Türkiye’nin bu alandaki teknik birikiminin ticari drone lojistiği için önemli bir başlangıç avantajı sunduğunu göstermektedir. Ancak bu kapasitenin ticari uygulamalara dönüşebilmesi için mevzuat, sertifikasyon, güvenli iniş-kalkış altyapısı, batarya yönetimi, bakım ağı, veri güvenliği, toplumsal kabul ve operasyonel entegrasyonun birlikte geliştirilmesi gerekmektedir. Araştırma, ticari drone lojistiğinin kısa vadede geleneksel taşımacılığın yerine geçmekten çok, son adım teslimat, afet lojistiği, kırsal erişim, sağlık lojistiği ve düşük hacimli acil gönderilerde tamamlayıcı ve hibrit bir çözüm olarak gelişebileceğini ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

Bu çalışma, herhangi bir kurum veya kuruluş tarafından desteklenmemiştir.

Etik Beyan

Yazarlar, bu çalışmada araştırma ve yayın etiği ilkelerine uyulduğunu ve herhangi bir etik ihlal bulunmadığını beyan etmektedir. Araştırma için Tarsus Üniversitesi Sosyal ve Beşerî Bilimler Araştırmaları Etik Kurulundan, 08 sayılı toplantıda alınan 2026/84 sayılı karar ile etik kurul onayı alınmıştır.

Kaynakça

  1. Ateş, E. (2021). Türkiye’nin İnsansız Hava Aracı (İHA) ihracat rekabet gücünün analizi. Türkiye İnsansız Hava Araçları Dergisi, 3(1), 7-16.
  2. Chi, N. T. K., & Hanh, N. T. (2023). The drone delivery services: An innovative application in an emerging economy. The Asian Journal of Shipping and Logistics, 39(2), 39-45.
  3. Chung, S. H., Sah, B., & Lee, J. (2020). Optimization for drone and drone-truck combined operations: A review of the state of the art and future directions. Computers & Operations Research, 123, 105004.
  4. Creswell, J. W., & Poth, C. N. (2016). Qualitative inquiry and research design: Choosing among five approaches. Sage publications.
  5. Çalışkan, T. B., & Erturgut, R. (2025). Implementing drone technologies in the logistics industry: An innovation-focused study on UAV pilots. Türkiye İnsansız Hava Araçları Dergisi, 7(2), 64-76. https://doi.org/10.51534/tiha.1830795
  6. Edwards, D., Subramanian, N., Chaudhuri, A., Morlacchi, P., & Zeng, W. (2024). Use of delivery drones for humanitarian operations: analysis of adoption barriers among logistics service providers from the technology acceptance model perspective. Annals of Operations Research, 335(3), 1645-1667.
  7. Eißfeldt, H., & Biella, M. (2022). The public acceptance of drones–Challenges for advanced aerial mobility (AAM). Transportation Research Procedia, 66, 80-88.
  8. Elo, S., & Kyngäs, H. (2008). The qualitative content analysis process. Journal of advanced nursing, 62(1), 107-115.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Uluslararası ve Karşılaştırmalı Hukuk (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

7 Eylül 2026

Gönderilme Tarihi

1 Haziran 2026

Kabul Tarihi

28 Temmuz 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Sayı: 8

Kaynak Göster

APA
Turgut, M., & Yıldızel, S. (2026). Türkiye’de Savunma Sanayisinde Geliştirilen İnsansız Hava Aracı Teknolojilerinin Ticari Drone Lojistiğine Aktarılabilirliği: Nitel Bir Araştırma. Türkiye İnsansız Hava Araçları Dergisi, 8. https://doi.org/10.51534/tiha.1961608
AMA
1.Turgut M, Yıldızel S. Türkiye’de Savunma Sanayisinde Geliştirilen İnsansız Hava Aracı Teknolojilerinin Ticari Drone Lojistiğine Aktarılabilirliği: Nitel Bir Araştırma. tiha. 2026;(8). doi:10.51534/tiha.1961608
Chicago
Turgut, Muhammed, ve Semih Yıldızel. 2026. “Türkiye’de Savunma Sanayisinde Geliştirilen İnsansız Hava Aracı Teknolojilerinin Ticari Drone Lojistiğine Aktarılabilirliği: Nitel Bir Araştırma”. Türkiye İnsansız Hava Araçları Dergisi, sy 8. https://doi.org/10.51534/tiha.1961608.
EndNote
Turgut M, Yıldızel S (01 Eylül 2026) Türkiye’de Savunma Sanayisinde Geliştirilen İnsansız Hava Aracı Teknolojilerinin Ticari Drone Lojistiğine Aktarılabilirliği: Nitel Bir Araştırma. Türkiye İnsansız Hava Araçları Dergisi 8
IEEE
[1]M. Turgut ve S. Yıldızel, “Türkiye’de Savunma Sanayisinde Geliştirilen İnsansız Hava Aracı Teknolojilerinin Ticari Drone Lojistiğine Aktarılabilirliği: Nitel Bir Araştırma”, tiha, sy 8, Eyl. 2026, doi: 10.51534/tiha.1961608.
ISNAD
Turgut, Muhammed - Yıldızel, Semih. “Türkiye’de Savunma Sanayisinde Geliştirilen İnsansız Hava Aracı Teknolojilerinin Ticari Drone Lojistiğine Aktarılabilirliği: Nitel Bir Araştırma”. Türkiye İnsansız Hava Araçları Dergisi. 8 (01 Eylül 2026). https://doi.org/10.51534/tiha.1961608.
JAMA
1.Turgut M, Yıldızel S. Türkiye’de Savunma Sanayisinde Geliştirilen İnsansız Hava Aracı Teknolojilerinin Ticari Drone Lojistiğine Aktarılabilirliği: Nitel Bir Araştırma. tiha. 2026. doi:10.51534/tiha.1961608.
MLA
Turgut, Muhammed, ve Semih Yıldızel. “Türkiye’de Savunma Sanayisinde Geliştirilen İnsansız Hava Aracı Teknolojilerinin Ticari Drone Lojistiğine Aktarılabilirliği: Nitel Bir Araştırma”. Türkiye İnsansız Hava Araçları Dergisi, sy 8, Eylül 2026, doi:10.51534/tiha.1961608.
Vancouver
1.Muhammed Turgut, Semih Yıldızel. Türkiye’de Savunma Sanayisinde Geliştirilen İnsansız Hava Aracı Teknolojilerinin Ticari Drone Lojistiğine Aktarılabilirliği: Nitel Bir Araştırma. tiha. 01 Eylül 2026;(8). doi:10.51534/tiha.1961608