Araştırma Makalesi

GİRİŞİMCİ SAĞLIĞI İLE GİRİŞİMCİLİK DÜZEYİ VE GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİ İLİŞKİSİ: KASTAMONU’DA BİR TİCARET SEKTÖRÜ UYGULAMASI

Cilt: 6 Sayı: 2 27 Aralık 2018
PDF İndir
TR

GİRİŞİMCİ SAĞLIĞI İLE GİRİŞİMCİLİK DÜZEYİ VE GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİ İLİŞKİSİ: KASTAMONU’DA BİR TİCARET SEKTÖRÜ UYGULAMASI

Öz

Girişimcilik, toplumların gelişmesi, ekonomik olarak büyümenin gerçekleşebilmesi için önemli unsurlardan biridir. Bu anlamda toplumda yapılacak yatırımlar önem arz etmektir. Girişimci; emek, sermaye, doğal kaynaklar, bilgi, teknoloji olmak üzere üretim faktörlerini bir araya getiren, işletmeyi kuran, işin karını zararını üstlenen, girişimi kendi nam ve hesabına yürüten, sermayeyi yatırıma dönüştüren kişidir. Girişimcinin faaliyetlerini sürdürebilmesi, yeni yatırımlarda kolaylık sağlaması açısından sağlıklı olması da oldukça önemlidir. Bu anlamda, girişimcilik düzeyi, girişimcilik eğilimi ve girişimci sağlığı arasında bir ilişkinin olacağı değerlendirilmektedir.

Bu çalışmanın temel amacı, ticaret sektörü açısından girişimci sağlık durumu ile girişimcilik düzeyi ve girişimcilik eğilimi arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Çalışma, Kastamonu’da ticaret sektöründe faal durumda olan işletmelerden belirlenen örnek kütle ile yapılmış, veriler yüz yüze anket yöntemiyle toplanmış, SPSS 23.0 programında Faktör analizi ve Korelasyon analizi yapılmıştır.

Çalışma sonucunda, girişimci sağlığı, girişimcilik düzeyi ve girişimcilik eğilimi arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen bulguların, alanla ilgili yazına katkı sağlaması beklenmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Can, Halil, Tuncer, Doğan ve Ayhan, Doğan Yaşar (1998), Genel İşletmecilik Bilgileri, 9. Baskı, Ankara: Siyasal Kitabevi.
  2. Chao, Li Wei, Szrek Helena, Pereira, Nuno, Sousa and Pauly, Mark V., (2010), “Too Sick To Start: Entrepreneur's Health And Business Entry In Townships Around Durban, South Africa”, LI-WEI CHAO et al, J. Dev. Entrepreneurship, 5(2), 231-242, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/ pubmed/21603114, (10.05.2018).
  3. Gartner, W. (1988), “Who Is An Entrepreneur? Is The Wrong Question”, University of Baltimore Educational Foundation, 47-68, https:// zabdesk.szabist.edu.pk/CoursePortFolioFiles/Mubin_1140_2758_1/who%20is%20an%20ent%20-%20lums.pdf, (11.05.2018).
  4. Genç, Kurtuluş Yılmaz (2015), “Girişimcilik Kurslarına Katılanların Temel Eğilimleri Üzerine Bir Araştırma”, İşletme Fakültesi Dergisi, 16(2), 155-175.
  5. Kartal, Özge ve Nurov, Giyosiddin (2017), “Girişimci Sağlığı İle Girişimcilik Düzeyi ve Girişimcilik Eğilimi İlişkisi: TR82 Bölgesinde Bir Uygulama”, The International New Issues in Social Sciences, 3(5), Yaz, Özel Sayı, 43-56.
  6. Koçel, Tamer (2018), İşletme Yöneticiliği, 17. Baskı, İstanbul: Beta Yayıncılık.
  7. Küçük, Orhan (2016), Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Bursa: Ekin Basım Yayın Dağıtım.
  8. Küçük, Orhan (2016), “Girişimci Sağlığı İle Girişimcilik Düzeyi ve Girişimcilik Eğilimi İlişkisi: TR90’da Bir Küçük Sanayi Sitesi Uygulaması”, Uluslararası Katılımlı 16. Üretim Araştırmaları Sempozyumu Bildiri Kitabı, 819-823, Düzenleyen İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Fakültesi, 12-14 Ekim 2016, http://www.uas2016.itu.edu.tr/wp-ontent/uploads/2016/11/UAS 2016_Bildiri Kitabi. pdf, (14.05.2018).

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

27 Aralık 2018

Gönderilme Tarihi

7 Haziran 2018

Kabul Tarihi

30 Ekim 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Çeven, S. (2018). GİRİŞİMCİ SAĞLIĞI İLE GİRİŞİMCİLİK DÜZEYİ VE GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİ İLİŞKİSİ: KASTAMONU’DA BİR TİCARET SEKTÖRÜ UYGULAMASI. The International New Issues in Social Sciences, 6(2), 31-49. https://izlik.org/JA24TY94ZL
AMA
1.Çeven S. GİRİŞİMCİ SAĞLIĞI İLE GİRİŞİMCİLİK DÜZEYİ VE GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİ İLİŞKİSİ: KASTAMONU’DA BİR TİCARET SEKTÖRÜ UYGULAMASI. tiniSoS. 2018;6(2):31-49. https://izlik.org/JA24TY94ZL
Chicago
Çeven, Sevim. 2018. “GİRİŞİMCİ SAĞLIĞI İLE GİRİŞİMCİLİK DÜZEYİ VE GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİ İLİŞKİSİ: KASTAMONU’DA BİR TİCARET SEKTÖRÜ UYGULAMASI”. The International New Issues in Social Sciences 6 (2): 31-49. https://izlik.org/JA24TY94ZL.
EndNote
Çeven S (01 Aralık 2018) GİRİŞİMCİ SAĞLIĞI İLE GİRİŞİMCİLİK DÜZEYİ VE GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİ İLİŞKİSİ: KASTAMONU’DA BİR TİCARET SEKTÖRÜ UYGULAMASI. The International New Issues in Social Sciences 6 2 31–49.
IEEE
[1]S. Çeven, “GİRİŞİMCİ SAĞLIĞI İLE GİRİŞİMCİLİK DÜZEYİ VE GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİ İLİŞKİSİ: KASTAMONU’DA BİR TİCARET SEKTÖRÜ UYGULAMASI”, tiniSoS, c. 6, sy 2, ss. 31–49, Ara. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA24TY94ZL
ISNAD
Çeven, Sevim. “GİRİŞİMCİ SAĞLIĞI İLE GİRİŞİMCİLİK DÜZEYİ VE GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİ İLİŞKİSİ: KASTAMONU’DA BİR TİCARET SEKTÖRÜ UYGULAMASI”. The International New Issues in Social Sciences 6/2 (01 Aralık 2018): 31-49. https://izlik.org/JA24TY94ZL.
JAMA
1.Çeven S. GİRİŞİMCİ SAĞLIĞI İLE GİRİŞİMCİLİK DÜZEYİ VE GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİ İLİŞKİSİ: KASTAMONU’DA BİR TİCARET SEKTÖRÜ UYGULAMASI. tiniSoS. 2018;6:31–49.
MLA
Çeven, Sevim. “GİRİŞİMCİ SAĞLIĞI İLE GİRİŞİMCİLİK DÜZEYİ VE GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİ İLİŞKİSİ: KASTAMONU’DA BİR TİCARET SEKTÖRÜ UYGULAMASI”. The International New Issues in Social Sciences, c. 6, sy 2, Aralık 2018, ss. 31-49, https://izlik.org/JA24TY94ZL.
Vancouver
1.Sevim Çeven. GİRİŞİMCİ SAĞLIĞI İLE GİRİŞİMCİLİK DÜZEYİ VE GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİ İLİŞKİSİ: KASTAMONU’DA BİR TİCARET SEKTÖRÜ UYGULAMASI. tiniSoS [Internet]. 01 Aralık 2018;6(2):31-49. Erişim adresi: https://izlik.org/JA24TY94ZL

The International New Issues in Social Sciences, is international, Scientific, peer-reviewed Journal.
Tini-SOS journal is to evaluate scientific articles in the field of social sciences, especially based on field studies structured in accordance with scientific criteria, and conducts studies to publish studies that provide appropriate measures.