EN
TR
İran'da Mahsa Amini Protestoları: Al Alam (İr) ve Bakü (Az) Televizyonunda Protestoların Temsili
Öz
Bu çalışmanın amacı; İran’da rejimin ideolojik aygıtı işlevi gören Al Alam televizyonu ve yine Azerbaycan’da ana damar medya kuruluşu olarak atfedilen Bakü televizyonunda İran protestolarının nasıl gündemleştirildiği, bir aktör olarak protestocuların her iki medya kuruluşunda nasıl temsil edildikleri, yine her iki medya kuruluşunda olaya ilişkin ideolojik çerçevelerin boyutlarının ortaya çıkarılmasıdır. Bu doğrultuda her iki televizyon kanalı bu çerçevelerde karşılaştırılmıştır. Araştırma Van Leeuwen’in toplumsal aktörler yaklaşımından hareketle söylem analizine tabi tutulmuştur.
Araştırma sonucuna göre; İran’da Al Alam televizyonu daha çok çatışma çerçeveli söylem içerikleri ile protestocuları pasifize etme çabası içerisine giriştiği, yine protestocuların yeniden inşasında parçasallaştırma ideolojik çerçevelerin yaygın olarak kullanıldığı, rejimin yanında yer alan halk kitlelerinin ve devletin baskı ve ideolojik kurumların birleştirici rolünün ön plana çıkarıldığı ve bu yönde karşılıklı sistemli bir propaganda yürütüldüğü sonucuna ulaşılmıştır. Rejim ve rejimin organik kurumları ise haber içeriklerinde kasıtlı olarak dışarıda tutulmuş ve baskılandırılmıştır. Al Alam televizyonunun da Mahsa Amini’nin ölümü detaylandırılmamış ya da kronolojik olarak bilinçli olarak gizlenmiştir. Bu durumda bir dışarıda bırakma stratejisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Azerbaycan Bakü televizyonun da ise İran’da gerçekleşen protesto gösterilerine sessiz kalmadığı gündeminde yer bulduğu açıkça gözlemlenmekle birlikte olaylara nötr bir dille yaklaştığı sonucuna ulaşılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- KAYNAKÇA Acar, N. (2024). Siber Zorbalık ve Siber Mağduriyet Özelinde Sosyal Medya Okuryazarlığı Yoksunluğu Üzerine Bir Literatür Taraması. TRT Akademi, 9(20), 252-277.
- Althusser, L. (2014). The production of capitalism on the reproduce. Ideology and ıdeology state Apparatus. G.M Goshgarian (Çev. )., Verso, London and New York.
- Asa, N, A. (2022). Yeni Taplumsal Hareketlerde Sosyal Medyanın Rolü: Mahsa Amini Örneği. SDÜ İfade Dergisi, 4(2). 40-63.
- Black, C, E and Black, E. (1963). The association british extra parliamentary political organization. Harvard University Press, London.
- Diefenbach, A, Knopp, P vd., (2021). Rechte proteste erforschen erfahrungen und reflexionen aus der qualitativen und quantitativen Forschung. Aletta Diefenbach, Philipp Knopp, Piotr Kocyba und
- Sebastian Sommer (Eds.),: Rechte bewegungen und ihre protestformen erforschen – aber wie? Içinde, s. 1-9, ipb working paper series, 4/2021, Berlin.
- Dubois, F., Langlois, A. (2015). Otonom medya. Direnişi ve muhalefeti canlandırmak. Andrea Langlois ve Friederic Dubois (Der.), Gülüm Şener (Çev)., Kafka Epsilon Yayınları: İstanbul.
- Eagleton, T. (2011). İdeoloji. Muttalip Özcan (Çev.), Ayrıntı Yayınları, İstanbul. Evayani, W., Rido, A. (2019). Representation of social actors in sexual violence ıssue in The New York Times and The Jakarta Post Newspapers: A critical discourse analysis. Teknosastik, 17(2), 43-55.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Basın Çalışmaları
Bölüm
Araştırma Makalesi
Erken Görünüm Tarihi
26 Temmuz 2024
Yayımlanma Tarihi
28 Temmuz 2024
Gönderilme Tarihi
2 Temmuz 2024
Kabul Tarihi
17 Temmuz 2024
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2024 Cilt: 1 Sayı: 2
APA
Kazaz, M., & Görgülü, Y. (2024). İran’da Mahsa Amini Protestoları: Al Alam (İr) ve Bakü (Az) Televizyonunda Protestoların Temsili. Tirebolu İletişim Fakültesi Akademik Dergisi, 1(2), 110-137. https://izlik.org/JA57RZ65AD
AMA
1.Kazaz M, Görgülü Y. İran’da Mahsa Amini Protestoları: Al Alam (İr) ve Bakü (Az) Televizyonunda Protestoların Temsili. TİRAD. 2024;1(2):110-137. https://izlik.org/JA57RZ65AD
Chicago
Kazaz, Mete, ve Yusuf Görgülü. 2024. “İran’da Mahsa Amini Protestoları: Al Alam (İr) ve Bakü (Az) Televizyonunda Protestoların Temsili”. Tirebolu İletişim Fakültesi Akademik Dergisi 1 (2): 110-37. https://izlik.org/JA57RZ65AD.
EndNote
Kazaz M, Görgülü Y (01 Temmuz 2024) İran’da Mahsa Amini Protestoları: Al Alam (İr) ve Bakü (Az) Televizyonunda Protestoların Temsili. Tirebolu İletişim Fakültesi Akademik Dergisi 1 2 110–137.
IEEE
[1]M. Kazaz ve Y. Görgülü, “İran’da Mahsa Amini Protestoları: Al Alam (İr) ve Bakü (Az) Televizyonunda Protestoların Temsili”, TİRAD, c. 1, sy 2, ss. 110–137, Tem. 2024, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA57RZ65AD
ISNAD
Kazaz, Mete - Görgülü, Yusuf. “İran’da Mahsa Amini Protestoları: Al Alam (İr) ve Bakü (Az) Televizyonunda Protestoların Temsili”. Tirebolu İletişim Fakültesi Akademik Dergisi 1/2 (01 Temmuz 2024): 110-137. https://izlik.org/JA57RZ65AD.
JAMA
1.Kazaz M, Görgülü Y. İran’da Mahsa Amini Protestoları: Al Alam (İr) ve Bakü (Az) Televizyonunda Protestoların Temsili. TİRAD. 2024;1:110–137.
MLA
Kazaz, Mete, ve Yusuf Görgülü. “İran’da Mahsa Amini Protestoları: Al Alam (İr) ve Bakü (Az) Televizyonunda Protestoların Temsili”. Tirebolu İletişim Fakültesi Akademik Dergisi, c. 1, sy 2, Temmuz 2024, ss. 110-37, https://izlik.org/JA57RZ65AD.
Vancouver
1.Mete Kazaz, Yusuf Görgülü. İran’da Mahsa Amini Protestoları: Al Alam (İr) ve Bakü (Az) Televizyonunda Protestoların Temsili. TİRAD [Internet]. 01 Temmuz 2024;1(2):110-37. Erişim adresi: https://izlik.org/JA57RZ65AD