This review aims to examine the factors affecting sperm and egg quality in trout (Onchorynchus mykiss) and to evaluate the effects of these factors on reproductive success. In particular, the effects of factors such as genetics, nutrition, environmental conditions, stress and age on sperm and egg quality have been investigated. Various factors affecting sperm and egg quality in trout have been compiled in a certain order. The effects of parameters such as genetic factors, nutrition, environmental conditions, stress and age on sperm and egg quality, and strategies and methods for improving them were evaluated. The main determinant of sperm and egg quality are genetic factors. Therefore, genetic improvement programs can improve sperm and egg quality. In addition, nutrition and diet have a significant impact on sperm motility and egg health; Nutrients such as omega-3 fatty acids and vitamins can improve quality. Factors such as environmental conditions, water temperature and pH affect sperm and egg quality. Stress factors and age can negatively affect sperm and egg quality. Strategies such as genetic selection, appropriate nutrition, environmental optimization and hormonal regulations are recommended to improve sperm and egg quality in trout. In future studies, more factors affecting sperm and egg quality need to be examined and improvement methods need to be tested.
Trout sperm quality egg quality genetic factors nutrition environmental conditions
Bu derlemede, alabalıklarda ( Onchorynchus mykiss) sperm ve yumurta kalitesini etkileyen faktörleri incelemeyi ve bu faktörlerin üreme başarısına olan etkilerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Özellikle genetik, beslenme, çevresel koşullar, stres ve yaş gibi etkenlerin sperm ve yumurta kalitesine olan etkileri araştırılmıştır. Alabalıklarda sperm ve yumurta kalitesini etkileyen çeşitli faktörler belirli bir düzen içinde derlenmiştir. Genetik faktörler, beslenme, çevresel koşullar, stres ve yaş gibi parametrelerin sperm ve yumurta kalitesi üzerindeki etkileri, iyileştirilmesine yönelik stratejiler ve yöntemler değerlendirilmiştir. Sperm ve yumurta kalitesinin asıl belirleyicisi genetik faktörülerdir. Bu nedenle genetik iyileştirme programları, sperm ve yumurta kalitesini artırabilir. Bunun yanında beslenme ve diyet, sperm motilitesi ve yumurta sağlığı üzerinde önemli bir etkiye sahiptir; omega-3 yağ asitleri ve vitaminler gibi besin maddeleri kaliteyi iyileştirebilir. Çevresel koşullar, su sıcaklığı ve pH gibi faktörler, sperm ve yumurta kalitesini etkiler. Stres faktörleri ve yaş, sperm ve yumurta kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Alabalıklarda sperm ve yumurta kalitesini artırmak için genetik seleksiyon, uygun beslenme, çevresel optimizasyon ve hormonal düzenlemeler gibi stratejiler önerilmektedir. Sonraki yapılacak araştırmalarda, sperm ve yumurta kalitesini etkileyen daha fazla faktörün incelenmesi ve iyileştirme yöntemlerinin test edilmesi gerekmektedir.
Alabalık sperm kalitesi yumurta kalitesi genetik faktörler beslenme
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Balık Yetiştiriciliği |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 23 Aralık 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 19 Eylül 2024 |
Kabul Tarihi | 20 Kasım 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 2 Sayı: 1-2 |
The Trout Journal of Atatürk University (Atatürk Üniversitesi Alabalık Dergisi)
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.