Olgu Sunumu
BibTex RIS Kaynak Göster

İşitme kaybı olan down sendromlu çocuk hastada eşlik eden otistik bulgular

Yıl 2021, Cilt: 4 Sayı: 2, 59 - 62, 04.09.2021

Öz

Down Sendromu (DS) genel popülasyonda en sık görülen kromozom anomalisidir. DS’li çocuklarda iletim tipi, sensörinöral ya da mikst tip işitme kaybı görülebildiği bilinmektedir. DS’li bireylerde otizm spektrum bozukluğu (OSB) bulgusuna sahip olma oranının da oldukça sık olduğu belirtilmektedir. Otizm özelliklerinin erken tespiti uygun müdahale için önemlidir. Sunulan olgu 7 aylıkken hafif/orta derecede SNİK tanısı konularak işitme cihazı önerilen ve yoğun özel eğitim almasına ve uygun aile desteğine rağmen, gelişimi çok sınırlı kalan DS’li bir çocuk hastadır. Gelişimi çok sınırlı kaldığı için çocuk psikiyatrisine tekrar yönlendirildiğinde OSB tanısı almıştır. Bu olgu sunumu erken tanılandığı ve müdahale edildiği halde konuşma ve lisan gelişiminin sınırlı kaldığı vakalarda, sınırlılığa neden olan etkenin aydınlatılması amacıyla çocuğun diğer disiplinlere yönlendirilmesinin önemini göstermektedir. Ayrıca DS’li çocuklarda OSB’nin de birlikte görülme oranının yüksek olması nedeniyle bu çocukların rutin olarak OSB açısından taranmasının önemini ortaya koymaktadır.

Kaynakça

  • Asim, A., Kumar, A., Muthuswamy, S., Jain, S., & Agarwal, S. (2015). Down syndrome: an insight of the disease. Journal of biomedical science, 22(1), 1-9
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Odyoloji
Bölüm Olgu Sunumları
Yazarlar

Sevginar Önder Bu kişi benim

Serpil Alluşoğlu Bu kişi benim

Ayşe İriz Bu kişi benim

Aydın Acar Bu kişi benim

Ayşe Seçil Kayalı Dinç Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 4 Eylül 2021
Gönderilme Tarihi 19 Mayıs 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Önder, S., Alluşoğlu, S., İriz, A., Acar, A., vd. (2021). İşitme kaybı olan down sendromlu çocuk hastada eşlik eden otistik bulgular. Türk Odyoloji Ve İşitme Araştırmaları Dergisi, 4(2), 59-62.