Etik İlkeler ve Yayın Politikası

Turkish Journal of Audiology and Hearing Research Dergisi (TJAHR), Nisan, Ağustos ve Aralık aylarında olmak üzere yılda üç kez yayımlanan hakemli bir dergidir. Dergide; odyoloji ve işitmeyle ilişkili bilim alanlarında yapılan derleme, nicel, nitel ve karma yöntemi kullanan araştırmalara yer verilmektedir. TJAHR, Derginin editöryal ve yayın süreçleri International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE), World Association of Medical Editors (WAME), Council of Science Editors (CSE), Committee on Publication Ethics (COPE), European Association of Science Editors (EASE) ve National Information Standards Organization (NISO) kurumlarının kılavuzlarına uygun olarak biçimlendirilir. Turkish Journal of Audiology and Hearing Research (TJAHR), Principles of Transparency and Best Practice in Scholarly Publishing (doaj.org/bestpractice) ilkelerini benimsemiştir. Etik görev ve sorumluluklar dergi paydaşlarına göre aşağıda belirtilmiştir.


Editör Görev ve Sorumlulukları
Baş editör veya yardımcı editörler, dergiye yüklenen ve teknik editörler tarafından dergi yazım kuralları ve politikalarına uygunluğu onaylanan yayınları, ön değerlendirme sürecine alarak karar aşamasına yönelik ilerleme kaydederler. Baş editör tarafından yayınlar ya reddedilir ya da ilgili bölüm editörlerine yönlendirilir. Bölüm editörleri, yayını reddetme, yayına hakem davet etme ya da çıkar çatışması bildirerek baş editöre bilgi vermekle yetkilidir. Editörler, hakem ve yazarlar süreci COPE standartlarına göre yürütür. Editörler, kabul ya da red kararlarını; çalışmaların önemi, özgün değeri, geçerliliği, anlatımın açıklığı ve derginin amaç ve hedeflerine dayanarak belirtmelidir. Editörler, “Çift Kör Hakemlik ve Değerlendirme Sürecine” bağlı kalmalıdır. Bu bağlamda yazarların tanımlayıcı bilgileri gizli tutulmalıdır. Bilimsel çerçevenin dışına çıkan yorumlar engellenmeli, yazarlara karşı açıklayıcı ve anlaşılır bilgiler verilmelidir. Editörler, hakemler ile yazarlar arasında çıkar çatışması olmamasına önem göstermelidir. Editörler, hakem çeşitliliğini arttırmayı ve hakemleri motive edici kararlar almayı ilke edinmelidir.
TJAHR’de, editör ve yayıncı arasındaki ilişki tam bağımsızdır. Bu nedenle, editörlerin alacağı tüm kararlar, yayıncı ve dergi sahibinden etkilenmez.


Hakem Görev ve Sorumlulukları
Hakemler, yazarlar ile doğrudan iletişime geçemeyeceği gibi yazarların kişisel ve kurumsal bilgilerine de ulaşamazlar. Hakemlere sunulan değerlendirme formları ve metin üzerindeki görüşler editör aracılığıyla hakem bilgileri gizli tutularak iletilir. Hakemler yorumlarında nazik ve açıklayıcı bir dil kullanmalıdır. Değerlendirilmesi kabul edilen yayının zamanında gönderilmesi beklenir. Hakem ihtiyaç duyduğu durumda değerlendirme süresinde esneklik tanınabilir. Hakemlerden ilgili yayını değerlendirmeden önce, dergi amaç, kapsam ve yazım kurallarını okuyarak, benimsemesi beklenir.


Yazar Görev ve Sorumlulukları
Dergide yayımlanan makalelerde ifade edilen bilgi, fikir ve görüşler Türkiye Odyologlar ve Konuşma Bozuklukları Uzmanları Derneği, Baş Editör, Editörler, Yayın Kurulu ve Yayıncı’nın değil, yazarların bilgi ve görüşlerini yansıtır. Yazarların gönderdikleri çalışmaların özgün ve etik ilkelere uygun olması beklenmektedir. Yazarların başka çalışmalardan yararlanmaları durumunda ilgili yayına atıfta bulunmaları ve/veya alıntı yapmaları gereklidir. Yazarlar, yayınları ile ilgili belgelerin yanı sıra mutlaka “Telif Hakkı Devir Formununu” ıslak ya da e-imzalı olacak şekilde sunmalıdır. Etik kurul alınması zorunlu yayınların, ilgili kurumlardan alınmış onay bilgileri ana metine eklenmelidir. Editörler uygun gördükleri taktirde onaylı etik kurul raporlarını isteme hakkına sahiptir. Daha önce yayınlanmış resim, tablo, şekil gibi görseller mevcutsa, yazarlar gerekli izinleri almakla yükümlüdür. Yazarlar, çalışmalarını birden fazla dergiye aynı anda gönderemez. Editörler gerekli gördükleri durumlarda yazarlardan ham veri talep edebilir. “Hayvan” öğesi kullanılan çalışmlarda yazar(lar), makalenin “Yöntem” bölümünde Guide for the Care and Use of Laboratory Animals (http://www.nap.edu/catalog/5140.html) prensipleri doğrultusunda çalışmalarında hayvan haklarını koruduklarını belirtmek zorundadır.
Yazar ekleme, yazar sırası değiştirme, yazar çıkartma gibi isteklerde, sorumlu yazar açıklayıcı bir dilekçe ile başvuruda bulunmak durumundadır. Yazar çıkarılması sürecinde, ilgili yazar tarafından, neden çalışmadan çıkmak istediğini belirttiği açıklayıcı bir dilekçe editöre iletilmelidir. Yayın sürecinde yazar ekleme ve çıkarma isteklerine ilgili editör, olumlu ya da olumsuz yönde karar verebilir.

Alan editörlerine, hakemlere ve yazarlara yönelik dergipark kullanım süreçleri için bilgilendirmeye 'https://dergipark.org.tr/tr/pub/page/dergipark-yeni-surec-rehberi' adresinden ulaşabilirsiniz.