TURKISH JOURNAL OF CIVIL ENGINEERING YAZIM KURALLARI
- Yazı (metin, çizelgeler, denklemler, çizimler) bilgisayarda düzenlenmeli ve baskıya hazır biçimde teslim edilmelidir. Yazı, A4 (210 x 297 mm) boyutlu kağıda, Word ortamında, 10 punto (ana başlık 15 punto) Times New Roman font kullanılarak, bir aralıkla yazılmalı, kağıdın sol ve sağ yanında 40 mm, üst ve alt yanlarında 52.5 mm boşluk bırakılmalıdır.
- Çizimler ve çizelgelerle birlikte, makaleler 25 sayfadan, teknik notlar 10 sayfadan daha uzun olmamalıdır. Çizimler ve çizelgeler okunaklı olmalı, 8 puntodan küçük harf kullanılmamalıdır.
- Metin dili doğru ve dil bilgisi kurallarına uygun olmalıdır. Metinde üçüncü tekil şahıs ve edilgen fiiller kullanılmalı, devrik cümlelerden kaçınılmalıdır. Metin boyunca satır numaraları kullanılmalıdır.
- Başlık kısa (en çok 10 kelime) ve açık olmalı, içeriği yansıtabilmelidir.
- Bölümler (i) öz ve anahtar kelimeler, (ii) ana metin, (iii) semboller, (iv) teşekkür ve (v) kaynaklar sırası içinde düzenlenmelidir.
- Öz çalışmanın amacını, kapsamını, yöntemini ve ulaşılan sonuçları kısaca tanımlamalı ve 100 kelimeyi aşmamalıdır. Gerekli görüldüğünde, öz yazara sorulmadan değiştirilebilir. En az üç tane anahtar kelime verilmelidir. Yazı başlığı, yazarların tam adları, kurumları ve e-posta adresleri birinci sayfada yer almalıdır.
Türkçe yazılarda, İngilizce özle birlikte İngilizce başlık ve İngilizce anahtar kelimeler Türkçe özden önce verilmelidir.
- Semboller uluslararası kullanıma uygun seçilmeli; her bir sembol ilk kullanıldığı yerde tanımlanmalı, ayrıca metnin sonunda, Kaynaklardan önce tüm semboller alfabetik sıra ile (önce Latin, sonra Yunan alfabesi) listelenmelidir.
- Denklemler numaralanmalı ve bu numaralar satır sonunda köşeli parantez içinde gösterilmelidir.
- Çizelgeler, çizimler ve fotoğraflar metin içine yerleştirilmeli, her birine numara ve başlık verilmeli, başlıklar çizim ve fotoğrafların altına, çizelgelerin üstüne yazılmalıdır.
- Yazılarda yalnızca SI birimleri kullanılmalıdır.
- Alıntılar tırnak içinde verilmeli ve bir referans numarası ile kaynak belirtilmelidir.
- Teşekkür olabildiğince kısa olmalı, çalışmaya katkısı ve desteği bulunan kişi ve kuruluşlar belirtilmelidir.
- Kaynaklar metinde köşeli parantez içinde numaralanmalı ve kaynaklar listesinde metin içinde veriliş sırasına uygun biçimde belirtilmelidir. Kaynaklarda şu bilgiler verilmelidir:
Kaynak makale ise: Yazarın soyadı, adının baş harfi, diğer yazarlar, makalenin tam başlığı, derginin adı, cilt, sayı, başlama ve bitiş sayfaları, yıl.
Örnek : Naghdi, P. M., Kalnins, A., On Vibrations of Elastic Spherical Shells. J. Appl. Mech., 29, 65-72, 1962.
Kaynak kitap ise: Yazarın soyadı, adının baş harfi, diğer yazarlar, kitabın adı, cilt numarası, varsa editörü, yayınlandığı yer, yayınlandığı yıl.
Örnek : Kraus. H., Thin Elastic Shells, New York. Wiley, 1967.
Kaynak bildiri ise: Yazarın soyadı, adının baş harfi, diğer yazarlar, bildirinin adı, konferansın adı, yapıldığı yer, yıl.
Kaynak tez ise: Yazarın soyadı, adının baş harfi, tezin adı, derecesi, sunulduğu üniversite, yıl.
Kaynak rapor ise: Yazarın soyadı, adının baş harfi, diğer yazarlar, raporun adı, türü, numarası, kuruluşun adı, yayınlandığı yer, yıl.
- Turkish Journal of Civil Engineering’de yayımlanmış bir yazı ile ilgili tartışma yazıları, en fazla iki sayfa olmalı, değinilen noktaları somut ve kısa biçimde ifade etmeli, yazarı değil içeriği eleştirmeli ve nezaket kurallarına uygun bir dille yazılmalıdır. Yazar yanıtları da yukarıda belirtilen ilkelere uygun olmalıdır.
- Telif hakkının TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası’na devredilmesi gereklidir. Yetkili yazar tarafından imzalanmış standart “telif hakkı devri formu” ile tüm yazarlar tarafından imzalanmış standart “özgünlük taahhüdü” yazı ile birlikte gönderilmelidir.
- Ayrı bir sayfada düzenlenmiş, yazar adları, iş ve ev adresleri ile telefon numaralarını ve yazarların kısa birer özgeçmişlerini içeren bir bilgi notu da yazı ile birlikte gönderilmelidir.
- Yazı, DergiPark sistemi üzerinden gönderilmelidir. (https://dergipark.org.tr/tekderg)