In recent years, machines have begun to replace the work which is done with muscle power due to the technological developments and people have started to get used to a more sedentary life. New behavioral patterns in which active movement is restricted have negatively affected individualsphysically. There were decreases in muscle strength caused by standing still and in the same position for a long time especially in desktop work. The strength decrease led to poor posture. Posture disorders can be completely treated or its uncomfortable symptoms can be reduced by applying certain exercise and sports methods. However, people have experienced pain or injury after training due to inability to be active for a long time due to weak muscles. Therefore, it has been determined that the user needs an auxiliary element supporting posture. Medical and cosmetic corsets, which are worn before or after exercise, are designed to reduce or eliminate the symptoms that occur. The differences, pros and cons of corsets being mentioned were evaluated. As a result of the evaluation, it was determined that the user needs a wearable auxiliary element that supports the posture and covers whole body in order to prevent possible injuries during the exercise. Problems were determined by investigating the motion analysis of the exercises designed to treat posture disorders. This product should be designed from thin and air-permeable materials that can provide freedom of movement to the user by wearing it during exercise, and must have an aesthetic appearance. The solution suggestions brought to the findings in line with the detections made constitute the subject of this article.
Sedentary life Posture disorder Exercise Motion analysis Bodysuit
Son yıllardaki teknolojik gelişmeler nedeniyle kas gücüyle yapılan işlerin yerini makineler almaya başlamış ve insan daha hareketsiz bir yaşama alışmaya başlamıştır. Aktif hareketin kısıtlı olduğu yeni davranış biçimleri, kişileri fiziksel açıdan olumsuz etkilemiştir. Özellikle masaüstü işlerde uzun süre aynı pozisyonda ve hareketsiz durmaktan kaynaklanan kas gücü azalmaları ve buna bağlı olarak da duruş bozuklukları ortaya çıkmıştır.
Duruş bozuklukları belirli egzersiz ve spor yöntemleri uygulanarak tamamen tedavi edilebilmiş ya da rahatsız edici belirtileri azaltılabilmiştir. Fakat kasların güçsüz olması sebebiyle uzun süre aktif olamamasından dolayı kişiler antrenman sonrası ağrı veya sakatlık yaşamışlardır. Bu yüzden kullanıcının, duruşunu destekleyici yardımcı bir elemana ihtiyacı olduğu saptanmıştır. Ortaya çıkan belirtileri azaltmak veya tamamen yok edebilmek amacıyla spordan önce ya da sonra giyilen, medikal ve kozmetik korseler tasarlanmış ve üretilmiştir. Bahsi geçen korselerin farklılıkları, eksileri ve artıları değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonucunda kullanıcının, egzersizleri uygulama esnasında da olası sakatlıkları önleyebilmek amaçlı, duruşunu destekleyici ve tüm vücudunu saran giyilebilir bir yardımcı elemana ihtiyacı olduğu tespit edilmiştir. Duruş bozukluklarını tedavi etmeye yönelik tasarlanan egzersizlerin hareket analizleri araştırılarak sorun tespiti yapılmıştır. Bu ürünün, spor esnasında giyilerek kullanıcıya hareket özgürlüğü sağlayabilen, ince ve hava geçirgenliği olan malzemelerden tasarlanması ve estetik bir görünüme sahip olması gerekmektedir. Yapılan tespitler doğrultusunda ortaya çıkan bulgulara getirilen çözüm önerileri bu makalenin konusunu oluşturmaktadır.
Hareketsiz yaşam Duruş bozukluğu Egzersiz Hareket analizi Vücut giysisi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Giyilebilir Malzemeler |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ekim 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 2 Sayı: 3 |
Turkish Journal of Fashion Design and Management (TJFDM) Dergisi, Ege Üniversitesi Moda ve Tasarım Yüksekokulu tarafından yayınlanmaktadır.