Yoğun Bakım Hemşirelerinin Psikososyal Bakım Yaklaşımı ve Konsültasyon Liyezon Psikiyatri Hemşireliğinin Rolü
Öz
Yoğun bakım ünitesinde yatan hastalar yaşamının tehdit altında olması, alışık olmadığı tıbbi cihaz sesleri, yabancı bir ortam, aile ve yakınlarından uzak olma, öz bakım gereksinimlerini karşılayamama ve bağımlılık, hastalığının ciddiyeti ve ölüme çok yakın hissetme gibi birçok stresörle karşılaşmakta, bunun sonucunda da bir dizi psikososyal sorun yaşamaktadır. Öfke, anksiyete, spritüel distres, depresyon, deliryum, uyku yoksunluğu bunların başında gelmektedir.
Yoğun bakım hemşirelerininyoğun çalışma saatleri, iş yükünün fazlalığı, acil müdahaleye aktif katılmaları, hastaların özbakım gereksinimlerini bire bir karşılamaları, psikososyal bakım konusunda yeterince bilgi ve beceriye sahip olmamaları nedeniyle hastaya sunulan bakım fiziksel bakımdan öteye gidememektedir. Bu durumda fiziksel hastalığı olan hastaların psikososyal tanılaması ve bakım gereksinimlerinin giderilmesinde hastaya yaklaşım konusunda uzman “Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi Hemşireliği” ile işbirliğinin sağlanmasının önemli olduğu görülmektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- 1. Yıldırım S, Şimşek E, Geridönmez K, Basma Ş, Vurak Ü. Hemşirelerin konsültasyon liyezon psikiyatrisi hemşireliği hakkındaki bilgi ve uygulamalarının incelenmesi. Psikiyatri Hemşireliği Dergisi, 2019, 10(2):96-102.
- 2. Bagshaw SM, Tran DT, Opgenorth D, Wang X, Zuege DJ, Ingolfsson A, et al. Assessment of costs of avoidable delays in intensive care unit discharge. JAMA Netw Open, 2020, 3(8):e2013913.
- 3. Çelik S, Acar F, Güray M, Gelmez İ, Özcan A.Üniversite hastanesinin yoğun bakım ünitelerinde yatan hastaların özellikleri: 2009-2013 yılları arası geriye dönük analizi. Yoğun Bakım Hemşireliği Dergisi, 2016, 20(2):71-77.
- 4. Yıldız M, Tural Ü, Kesepara C, Aydın M, Etuş H. Fiziksel hastalıklara eşlik eden ruhsal bozukluklar: bir üniversite hastanesinde psikiyatri konsültasyon sonuçlarının değerlendirilmesi. Düşünen Adam: Psikiyatri ve Nörolojik Bilimler Dergisi, 2002, 15:21-24.
- 5. Onur E, Yemez B, Polat S, Gürz NY, Cimilli C. Konsültasyon liyezon psikiyatrisi uygulamaları ve farmakoterapi tercihlerindeki değişim. Klinik Psikofarmakoloji Bulteni, 2007, 17(4).
- 6. Bayrak B, Bostanoğlu H. İç hastalıkları yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin hasta iletişiminde yaşadıkları güçlüklerin saptanması. Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi, 2012, 15(4):236-243.
- 7. Gusmao DF, Salluh JI, Chalhub RÁ, Quarantini LC. The confusion assessment method for the intensive care unit (CAM-ICU) and intensive care delirium screening checklist (ICDSC) for the diagnosis of delirium: a systematic review and meta-analysis of clinical studies. Crit Care, 2012, 16(4):R115.
- 8. Wade D, Als N, Bell V, Brewin C, D'Antoni D, Harrison DA, et al. Providing psychological support to people in intensive care: Development and feasibility study of a nurse-led intervention to prevent acute stress and long-term morbidity. BMJ Open, 2018, 8(7):e021083.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm
Sistematik Derlemeler ve Meta Analiz
Yayımlanma Tarihi
24 Haziran 2021
Gönderilme Tarihi
19 Mart 2021
Kabul Tarihi
5 Nisan 2021
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2021 Cilt: 2 Sayı: 2
APA
Arslan, Y., & Yazıcı, G. (2021). Yoğun Bakım Hemşirelerinin Psikososyal Bakım Yaklaşımı ve Konsültasyon Liyezon Psikiyatri Hemşireliğinin Rolü. Türkiye Sağlık Araştırmaları Dergisi, 2(2), 29-35. https://izlik.org/JA37NF94HB
AMA
1.Arslan Y, Yazıcı G. Yoğun Bakım Hemşirelerinin Psikososyal Bakım Yaklaşımı ve Konsültasyon Liyezon Psikiyatri Hemşireliğinin Rolü. TSAD. 2021;2(2):29-35. https://izlik.org/JA37NF94HB
Chicago
Arslan, Yeliz, ve Gülay Yazıcı. 2021. “Yoğun Bakım Hemşirelerinin Psikososyal Bakım Yaklaşımı ve Konsültasyon Liyezon Psikiyatri Hemşireliğinin Rolü”. Türkiye Sağlık Araştırmaları Dergisi 2 (2): 29-35. https://izlik.org/JA37NF94HB.
EndNote
Arslan Y, Yazıcı G (01 Haziran 2021) Yoğun Bakım Hemşirelerinin Psikososyal Bakım Yaklaşımı ve Konsültasyon Liyezon Psikiyatri Hemşireliğinin Rolü. Türkiye Sağlık Araştırmaları Dergisi 2 2 29–35.
IEEE
[1]Y. Arslan ve G. Yazıcı, “Yoğun Bakım Hemşirelerinin Psikososyal Bakım Yaklaşımı ve Konsültasyon Liyezon Psikiyatri Hemşireliğinin Rolü”, TSAD, c. 2, sy 2, ss. 29–35, Haz. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA37NF94HB
ISNAD
Arslan, Yeliz - Yazıcı, Gülay. “Yoğun Bakım Hemşirelerinin Psikososyal Bakım Yaklaşımı ve Konsültasyon Liyezon Psikiyatri Hemşireliğinin Rolü”. Türkiye Sağlık Araştırmaları Dergisi 2/2 (01 Haziran 2021): 29-35. https://izlik.org/JA37NF94HB.
JAMA
1.Arslan Y, Yazıcı G. Yoğun Bakım Hemşirelerinin Psikososyal Bakım Yaklaşımı ve Konsültasyon Liyezon Psikiyatri Hemşireliğinin Rolü. TSAD. 2021;2:29–35.
MLA
Arslan, Yeliz, ve Gülay Yazıcı. “Yoğun Bakım Hemşirelerinin Psikososyal Bakım Yaklaşımı ve Konsültasyon Liyezon Psikiyatri Hemşireliğinin Rolü”. Türkiye Sağlık Araştırmaları Dergisi, c. 2, sy 2, Haziran 2021, ss. 29-35, https://izlik.org/JA37NF94HB.
Vancouver
1.Yeliz Arslan, Gülay Yazıcı. Yoğun Bakım Hemşirelerinin Psikososyal Bakım Yaklaşımı ve Konsültasyon Liyezon Psikiyatri Hemşireliğinin Rolü. TSAD [Internet]. 01 Haziran 2021;2(2):29-35. Erişim adresi: https://izlik.org/JA37NF94HB