Sistematik Derlemeler ve Meta Analiz

Pelvis Morfolojisi, Radyolojik ve Klinik Anatomisi

Cilt: 2 Sayı: 3 29 Eylül 2021
PDF İndir
TR

Pelvis Morfolojisi, Radyolojik ve Klinik Anatomisi

Öz

Pelvis; os coxae (ilium, ischium, pubis), os sacrum ve os coccygisten oluşan ve alt ekstremiteyi gövdeye bağlayan kemik yapıdır. Pelvik yapı gerek günlük hayatta, gerekse vücut ağırlığının alt ekstremiteye aktarılmasında, ayakta durma ve yürümenin sağlanmasında, pelvis içindeki organların korunmasında, gerekse hamilelikte fetüsü taşımada ve doğumda büyük role sahip önemli bir yapıdır. Travmalara maruz kalan ve fonksiyonel açıdan önemli olan pelvis bölgesinin morfolojik, radyolojik ve klinik özelliklerinin çok iyi bilinmesi gerekmektedir. Bu amaçla çalışmamızda; pelvis bölgesinin morfolojik, radyolojik ve klinik özellikleri ile ilgili literatürler gözden geçirildi. Yaptığımız bu çalışmanın, pelvis bölgesi ile ilgili patolojilerin teşhis ve tedavisinde ilgili klinisyenlere faydalı olacağı kanısındayız.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Campbell A, Collins P. Preimplantation development. In: Standring S, editor. Gray's Anatomy The Anatomical Basis of Clinical Practice. 41st ed. London: Elsevier; 2016. p. 163-170.
  2. Eggleton JS, Cunha B. Anatomy, Abdomen and Pelvis, Pelvic Outlet. StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing LLC.; 2021.
  3. Verbruggen SW, Nowlan NC. Ontogeny of the Human Pelvis. Anatomical record (Hoboken, NJ : 2007). 2017;300(4):643-52.
  4. O'Rahilly R, Gardner E. The initial appearance of ossification in staged human embryos. The American journal of anatomy. 1972;134(3):291-301.
  5. Arıncı K, Elhan A. Anatomi. 3rd ed. Ankara: Güneş Kitabevi; 2001.
  6. Scheuer L, Black S. The Pelvic Girdle. In: Scheuer L, Black S, editors. The Juvenile Skeleton. London: Elsevier Academic Press; 2004. p. 315-40.
  7. Wobser AM, Adkins Z, Wobser RW. Anatomy, Abdomen and Pelvis, Bones (Ilium, Ischium, and Pubis). StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing LLC.; 2021.
  8. Trajanović M, Tufegdžić M, Arsić S, Ilić D, editors. Morphometric analysis of the hip bone as the basis for reverse engineering. 2nd International Conference Mechanical Engineering in XXI Century; 2013.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Klinik Tıp Bilimleri

Bölüm

Sistematik Derlemeler ve Meta Analiz

Yayımlanma Tarihi

29 Eylül 2021

Gönderilme Tarihi

19 Ağustos 2021

Kabul Tarihi

27 Eylül 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 2 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Oğuz, B., & Desdicioğlu, K. (2021). Pelvis Morfolojisi, Radyolojik ve Klinik Anatomisi. Türkiye Sağlık Araştırmaları Dergisi, 2(3), 57-72. https://izlik.org/JA32FH36YK
AMA
1.Oğuz B, Desdicioğlu K. Pelvis Morfolojisi, Radyolojik ve Klinik Anatomisi. TSAD. 2021;2(3):57-72. https://izlik.org/JA32FH36YK
Chicago
Oğuz, Buket, ve Kadir Desdicioğlu. 2021. “Pelvis Morfolojisi, Radyolojik ve Klinik Anatomisi”. Türkiye Sağlık Araştırmaları Dergisi 2 (3): 57-72. https://izlik.org/JA32FH36YK.
EndNote
Oğuz B, Desdicioğlu K (01 Eylül 2021) Pelvis Morfolojisi, Radyolojik ve Klinik Anatomisi. Türkiye Sağlık Araştırmaları Dergisi 2 3 57–72.
IEEE
[1]B. Oğuz ve K. Desdicioğlu, “Pelvis Morfolojisi, Radyolojik ve Klinik Anatomisi”, TSAD, c. 2, sy 3, ss. 57–72, Eyl. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA32FH36YK
ISNAD
Oğuz, Buket - Desdicioğlu, Kadir. “Pelvis Morfolojisi, Radyolojik ve Klinik Anatomisi”. Türkiye Sağlık Araştırmaları Dergisi 2/3 (01 Eylül 2021): 57-72. https://izlik.org/JA32FH36YK.
JAMA
1.Oğuz B, Desdicioğlu K. Pelvis Morfolojisi, Radyolojik ve Klinik Anatomisi. TSAD. 2021;2:57–72.
MLA
Oğuz, Buket, ve Kadir Desdicioğlu. “Pelvis Morfolojisi, Radyolojik ve Klinik Anatomisi”. Türkiye Sağlık Araştırmaları Dergisi, c. 2, sy 3, Eylül 2021, ss. 57-72, https://izlik.org/JA32FH36YK.
Vancouver
1.Buket Oğuz, Kadir Desdicioğlu. Pelvis Morfolojisi, Radyolojik ve Klinik Anatomisi. TSAD [Internet]. 01 Eylül 2021;2(3):57-72. Erişim adresi: https://izlik.org/JA32FH36YK