Amaç: Bu çalışmada, yürürlüğe girmesinden bir yılın üzerinde bir süre geçtikten sonra Tütün Kontrolü Yasası’na kahvehane, kafeterya ve lokanta işveren ve çalışanlarının bakış açılarının, Tütün Kontrolü Yasası’nın getirdiği yasaktan etkilenme durumlarının ve yasaya uyma durumlarında değişiklik olup olmadığının ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır. Yöntem: Çalışma 2010 yılı Ekim ayı içerisinde, Kayseri İl Merkezindeki 405 kahvehane, kafeterya ve lokantada hizmet vermekte olan 1161 kişi üzerinde yapılan kesitsel tipte bir araştırmadır. 25 sorudan oluşan bir anket işyerlerinde yüz yüze görüşülerek uygulanmıştır. Bulgular: Kahvehane, kafeterya ve lokantaların kapalı bölümlerinde sigara içilmesine yasak getiren Tütün Kontrolü Yasası’nı araştırmaya alınanların %41.4’ü tamamen desteklerken, %45.8’si kısmen desteklediklerini, %12.8’i ise bu düzenlemeye tamamen karşı olduklarını belirtmişlerdir. Yasağı destekleme oranı kahvehane çalışanlarında, halen sigara içenlerde, açık alanı bulunmayan yerlerde çalışanlarda ve işveren/işyeri sorumlusu olarak çalışanlarda anlamlı şekilde daha düşüktür (p<0.05). Bireylerin %44.4’ü yasal düzenleme sonrası müşteri sayılarının azaldığını, %37.3’ü değişmediğini, %5.2’si ise arttığını belirtmiş, %13.1’i yorum yapmamıştır. Müşterilerin azaldığını belirtenlerin oranı açık alanı bulunmayan yerlerde çalışanlarda, sigara içenlerde ve kahvehane çalışanlarında daha yüksektir. Çalışanların %16.0’ı müşterilerin bu düzenlemeye her zaman olumlu baktıklarını, %58.8’i ise ilk zamanlar olumsuz tepkiler olsa da artık alışıldığını belirmişlerdir. Yasal düzenleme öncesine göre çalışanların hem işyerinde hem de gün boyunca içtikleri sigara sayısının anlamlı olarak düştüğü tespit edilmiştir. Sonuç: Bu sonuçlar, yasal düzenlemenin - çalışanlarda henüz yeterli desteğe ulaşmasa da - olumlu sonuçlar vermeye başladığını göstermektedir. Özellikle kapalı ortamlarda sigara içmenin zararlı olmayabileceğini düşünenler başta olmak üzere çalışanların pasif içiciliğin kendi sağlıklarına olası etkileri üzerine bilinçlendirilmesiyle yasaya desteğin artacağı düşünülmektedir.
Anahtar Kelimeler: Sigara yasağı, destek, kahvehane, lokanta, pasif içicilik
Objective: In this study it was aimed to reveal the opinions about smoking ban of the employers and employees in coffee houses, cafes and restaurants and their situation of being affected from the ban and the effects of smoke-free workplaces on smoking. Method: It is a cross-sectional type research done over 1161 individuals serving in 405 coffee houses, cafes and restaurants in Kayseri in October 2010. This survey including 25 questions was applied to people interviewing personally. Results: 41.4% of the individuals who took part in this survey fully supported the ban, 45.8% supported partly and 12.8% stated that they were completely against the ban. The rate of supporting the ban was significantly lower among those working in coffee houses, having smoking habits, working in places with no outdoor area and those who are employers or responsible for the workplace. 44.4% of the individuals pointed out that the number of their customers decreased after the legal regulation. 37.2% of stated that the rate of their customers unchanged and 5.2% pointed out that it increased after the regulation, 13.1% did not express an opinion. The rate of the individuals who stated that the number of their customers decreased was higher among those who work in places which don’t have outdoor area and work in coffee houses. 16.0% of the individuals stated that their customers always had positive look to the ban, 58.8% them pointed out that their customers got accustomed to it despite the earlier negative reactions. It has been found out the number of the cigarettes they smoke has decreased significantly both in workplace and daily compared before the legal regulation. Conclusion: It can be seen that these result have started to give positive impacts one year after the legal regulation although the support has not reached the desired level yet. The support to the regulation is thought to increase with making employees and particularly those who think smoking indoors may not be harmful conscious of possible effects of passive smoking to their own health.
Key words: Smoking ban, support, coffee house, restaurant, passive smokingBölüm | Araştırma Makalesi |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 4 Mayıs 2016 |
Gönderilme Tarihi | 4 Mayıs 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 |
TURKISH JOURNAL OF PUBLIC HEALTH - TURK J PUBLIC HEALTH. online-ISSN: 1304-1096
Copyright holder Turkish Journal of Public Health. This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.