Yıl 2019, Cilt 17 , Sayı 2, Sayfalar 207 - 216 2019-08-31

Ankara’da market raflarında satılan elli bebek maması ve bebek ek gıdası örneğinde genetiği değiştirilmiş gıda varlığı
The presence of genetically modified foods in fifty infant formula and complementary food samples sold in markets in Ankara

Cavit Işık Yavuz [1] , Naci Çine [2] , Songül A. Vaizoğlu [3] , Çağatay Güler [4]


Amaç: Gıda biyoteknolojisinin gelişimi ile üzerinde daha fazla durulan genetiği değiştirilmiş gıdalar (GDG), bir başka yönüyle çeşitli endişelerin kaynağını da oluşturmaktadır. Bu çalışmada marketlerde satılan ve bir yaş altında kullanılan bebek mamaları ve bebek büskivileri örneklerinin genetiği değiştirilmiş gıda türleri yönünden incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmada Türkiye’nin başkenti Ankara’da bulunan marketlerde satılan ve bir yaş ve altında kullanılan bebek gıdaları (bebek mamaları, bebek bisküvileri, bebek ek gıdaları) analiz edilmiştir. Tanımlayıcı tipteki bu araştırmada raflarda satılan 50 numune toplanmış ve analiz edilmiştir. Analiz 50 adet kit içeren analiz düzenekleri aracılığıyla real-time PCR yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Toplanan numunelerin bebeklik döneminde kullanım süreleri farklılıklar göstermektedir. Numunelerin bebeklik döneminde doğumdan sonra 4.aydan ve 6. Aydan itibaren kullanılabilirliğinin arttığı görülmektedir.  Alınan 50 örneğin PCR ile analizinde iki örnekte analiz için yeterli DNA elde edilemediğinden analize alınamamış, kalan 48 numunenin hepsinde GMF negatif (35S, NOS, BAR, FMV) bulunmuştur. Sonuç: Analiz sonuçlarının Türkiye’de yasal düzenlemelerle çizilen çerçeveye uygun sonuçlar olduğu görülmektedir. Bebeklik ve çocukluk döneminde tüketilen gıdaların GMF’ler yönünden izlem ve denetimi aralıklı olarak yapılmalı ve kamuoyuna açıklanmalıdır. 

Objective: Increasing attention is given to Genetically Modified Foods (GMFs) with the progress of food and biotechnology. On the other hand, GMFs also represent a source of concern. The aim of this study was to investigate specimens of infant formula and baby complementary foods bought from markets in terms of GMFs. Method: Infant foods marketed for children aged 1 or under (formulas, biscuits and complementary foods) sold in markets in Ankara, the capital city of Turkey, were analysed. In this study, 50 specimens were bought from markets and analysed. These analyses were conducted with a real time Polymerase Chain Reaction. Results: The collected specimens were produced for various infancy periods. It was seen that the use of these foods increased with age, particularly from the 4th and 6th months. All of the specimens analysed were found to be GMF negative (35S, NOS, BAR, FMV), and 2 of the specimens could not be analysed as there was no adequate DNA. Conclusions: It was determined that the findings were in concordance with the Turkish legal frame. The presence of GMFs in infant foods should be monitored and inspected regularly and the results of the inspection should be declared to the public.

  • Kaynaklar1.Food safety [Online]. Available: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs399/en/ [Accessed: 16-Jan-2018]2. Nutrition. Global Targets 2025. [Online]. Available: http://www.who.int/nutrition/global-target-2025/en/ [Accessed: 16-Jan-2018]3. World Health Organization Food Safety Department Modern food biotechnology, human health and development: an evidence-based study. World Health Organization 2005. [Online]. Available: http://apps.who.int/iris/handle/10665/43195 [Accessed: 20-Jan-2018]4. Food, Genetically modified [Online]. Available: http://www.who.int/topics/food_genetically_modified/en/ [Accessed: 20-Jan-2018]5. World Health Organization Food Safety Department Modern food biotechnology, human health and development: an evidence-based study. World Health Organization 2005. [Online]. Available: http://apps.who.int/iris/handle/10665/43195 [Accessed: 07-Feb-2018]6. Bernstein JA, Bernstein IL, Bucchini L, Goldman LR, Hamilton RG, Lehrer S, Rubin C, Sampson HA. Clinical and Laboratory Investigation of Allergy to Genetically Modified Foods. Environ Health Perspect 2003; 111(8): 1114-1121. 7. Batista R. ve ark., Lack of detectable allergenicity of transgenic maize and soya samples, J Allergy Clin Immunol 2005; 116(2): 403-410. 8. Ahmed F. E., Detection of genetically modified organisms in foods, Trends in Biotechnol 2002; 20(5): 215-223. 9. Azadi H, Ho P. Genetically modified and organic crops in developing countries: A review of options for food security. Biotechnol Adv 2010; 28(1): 160–168. 10. Seralini G, Cellier D, de Vendomois JS. New Analysis of a Rat Feeding Study with a Genetically Modified Maize Reveals Signs of Hepatorenal Toxicity. Arch. Environ Contam Toxicol 2007; 52(4): 596–602. 11. Cantani A. Benefits and concerns associated with biotechnology-derived foods: can additional research reduce children health risks? Eur Rev Med Pharmacol Sci 2009;13(1): 41-50. 12. WHO Health topics Infant nutrition [Online]. Available: http://www.who.int/topics/infant_nutrition/en/ [Accessed: 07-Feb-2018]13. Infant and young child feeding : model chapter for textbooks for medical studentsand allied health professionals. [Online]. Available: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/44117/1/9789241597494_eng.pdf?ua=1&ua=1 [Accessed: 01-Apr-2018]14.Complementary feding. World Health Organization. [Online]. Available: http://www.who.int/nutrition/publications/Complementary_Feeding.pdf [Accessed: 01-Apr-2018]15. Cantani A. Benefits and concerns associated with biotechnology-derived foods: can additional research reduce children health risks. Eur Rev Med Pharmacol Sci 2006; 10(4): 197-206.16. Aslan D. Halk sağlığı bakış açısı ve genetiği değiştirilmiş organizmalar. Hacettepe Tıp Dergisi, 2011; 42: 110-4. 17. 13.08.2010 tarih ve 27671 sayılı Resmi Gazete. Resmi Gazete web sayfası. [Online]. Available: http://www.resmigazete.gov.tr/default.aspx [Accessed: 01-Apr-2018]18. 16.07.2015 tarihli Resmi Gazete[Online]. Resmi Gazete web sayfası. Available: http://www.resmigazete.gov.tr/default.aspx [Accessed: 01-Apr-2018] 19. Gachet E., Martin G.G., Vigneau F., Meye G., Detection of genetically modified organisms (GMOs) by PCR: a brief review of methodologies available. Trends Food Sci Tech 1999; 9: 380- 388.
Birincil Dil tr
Konular Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri
Bölüm Rapor
Yazarlar

Yazar: Cavit Işık Yavuz (Sorumlu Yazar)
Ülke: Turkey


Yazar: Naci Çine

Yazar: Songül A. Vaizoğlu

Yazar: Çağatay Güler

Tarihler

Yayımlanma Tarihi : 31 Ağustos 2019

Bibtex @rapor { tjph430103, journal = {Turkish Journal of Public Health}, issn = {}, eissn = {1304-1088}, address = {}, publisher = {Halk Sağlığı Uzmanları Derneği}, year = {2019}, volume = {17}, pages = {207 - 216}, doi = {10.20518/tjph.430103}, title = {Ankara’da market raflarında satılan elli bebek maması ve bebek ek gıdası örneğinde genetiği değiştirilmiş gıda varlığı}, key = {cite}, author = {Yavuz, Cavit Işık and Çine, Naci and Vaizoğlu, Songül A. and Güler, Çağatay} }
APA Yavuz, C , Çine, N , Vaizoğlu, S , Güler, Ç . (2019). Ankara’da market raflarında satılan elli bebek maması ve bebek ek gıdası örneğinde genetiği değiştirilmiş gıda varlığı. Turkish Journal of Public Health , 17 (2) , 207-216 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/tjph/issue/48212/430103
MLA Yavuz, C , Çine, N , Vaizoğlu, S , Güler, Ç . "Ankara’da market raflarında satılan elli bebek maması ve bebek ek gıdası örneğinde genetiği değiştirilmiş gıda varlığı". Turkish Journal of Public Health 17 (2019 ): 207-216 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/tjph/issue/48212/430103>
Chicago Yavuz, C , Çine, N , Vaizoğlu, S , Güler, Ç . "Ankara’da market raflarında satılan elli bebek maması ve bebek ek gıdası örneğinde genetiği değiştirilmiş gıda varlığı". Turkish Journal of Public Health 17 (2019 ): 207-216
RIS TY - JOUR T1 - Ankara’da market raflarında satılan elli bebek maması ve bebek ek gıdası örneğinde genetiği değiştirilmiş gıda varlığı AU - Cavit Işık Yavuz , Naci Çine , Songül A. Vaizoğlu , Çağatay Güler Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - DO - T2 - Turkish Journal of Public Health JF - Journal JO - JOR SP - 207 EP - 216 VL - 17 IS - 2 SN - -1304-1088 M3 - UR - Y2 - 2018 ER -
EndNote %0 Türkiye Halk Sağlığı Dergisi Ankara’da market raflarında satılan elli bebek maması ve bebek ek gıdası örneğinde genetiği değiştirilmiş gıda varlığı %A Cavit Işık Yavuz , Naci Çine , Songül A. Vaizoğlu , Çağatay Güler %T Ankara’da market raflarında satılan elli bebek maması ve bebek ek gıdası örneğinde genetiği değiştirilmiş gıda varlığı %D 2019 %J Turkish Journal of Public Health %P -1304-1088 %V 17 %N 2 %R %U
ISNAD Yavuz, Cavit Işık , Çine, Naci , Vaizoğlu, Songül A. , Güler, Çağatay . "Ankara’da market raflarında satılan elli bebek maması ve bebek ek gıdası örneğinde genetiği değiştirilmiş gıda varlığı". Turkish Journal of Public Health 17 / 2 (Ağustos 2019): 207-216 .
AMA Yavuz C , Çine N , Vaizoğlu S , Güler Ç . Ankara’da market raflarında satılan elli bebek maması ve bebek ek gıdası örneğinde genetiği değiştirilmiş gıda varlığı. TurkJPH. 2019; 17(2): 207-216.
Vancouver Yavuz C , Çine N , Vaizoğlu S , Güler Ç . Ankara’da market raflarında satılan elli bebek maması ve bebek ek gıdası örneğinde genetiği değiştirilmiş gıda varlığı. Turkish Journal of Public Health. 2019; 17(2): 216-207.