Purpose: Childhood obesity is one of the most severe public health problems in recent years. We aimed to compare physical fitness and activities of daily living (ADL)-participation limitations in adolescents with obesity and peers without obesity and investigate whether the differences in these parameters are affected by gender in this study.
Methods: Fifteen adolescents with obesity and 16 adolescents without obesity included in this cross-sectional study. Physical fitness was determined using the Munich Physical Fitness Test (MFT) and Modified Shuttle Walk test (MSWT). ADL were determined using the TGlittre-P test, quality of life and participation was assessed using the Pediatric Outcomes Data Collection Instrument (PODCI).
Results: The MSWT distance, peak oxygen consumption, and MFT total score were decreased in adolescents with obesity regardless of gender (p<0.05). TGlittre-P test time was significantly longer in girl adolescents with obesity than girls without obesity (p=0.019). PODCI-physical function and sports, happiness/satisfaction, and global function scores were decreased in adolescents with obesity compared to peers without obesity (p<0.05).
Conclusion: Peripheral muscle strength, endurance, power and cardiorespiratory/physical fitness are negatively affected by obesity in adolescents. Gender affects the ADL performance and participation limitations increase due to restriction in sports and physical function, happiness, and global function in adolescent obesity. Further studies need to focus on the effectiveness of enjoyable and suitable activities or exercise interventions on these parameters and also cardiovascular risk levels in adolescents with obesity.
Adolescent Obesity Activities of Daily Living Physical Fitness Quality of Life Adolescent Health
Amaç: Çocukluk çağı obezitesi, son yılların en ciddi halk sağlığı sorunlarından biridir. Bu çalışmada; obezitesi olan adolesanlarda ve obezitesi olmayan akranlarında fiziksel uygunluk ve günlük yaşam aktiviteleri (GYA)-katılım limitasyonlarını karşılaştırmayı ve bu parametrelerdeki farklılıkların cinsiyetten etkilenip etkilenmediğini araştırmayı amaçladık.
Yöntem: Bu kesitsel çalışmaya obezitesi olan 15 ve obezitesi olmayan 16 adolesan dahil edildi. Fiziksel uygunluk, Münih Fiziksel Uygunluk Testi (MFT) ve Modifiye Mekik Yürüme Testi (MMYT) kullanılarak belirlendi. GYA, TGlittre-P testi kullanılarak belirlendi, yaşam kalitesi ve katılım Pediatrik Veri Toplama Aracı (PVTA) kullanılarak değerlendirildi.
Sonuçlar: Obezitesi olan adolesanlarda cinsiyetten bağımsız olarak MMYT mesafesi, zirve oksijen tüketimi ve MFT toplam skoru azalmıştı (p<0,05). TGlittre-P test süresi, obezitesi olan adolesan kızlarda, obezitesi olmayan kızlara göre anlamlı olarak daha uzundu (p=0,019). Obezitesi olan adolesanlarda, obezitesi olmayan akranlarına göre PVTA- fiziksel fonksiyon ve spor, mutluluk/ memnuniyet ve global fonksiyon skorları azalmıştı (p<0,05).
Tartışma: Adolesanlarda periferik kas kuvveti, dayanıklılık, güç ve kardiyorespiratuar/fiziksel uygunluk obeziteden olumsuz etkilenmektedir. Adolesan obezitesinde cinsiyet GYA performansını etkilemekte ve fiziksel fonksiyon ve spor, mutluluk/memnuniyet ve global fonksiyonda kısıtlama nedeniyle katılım limitasyonu artmaktadır. Obezitesi olan adolesanlarda eğlenceli ve uygun aktivitelerin veya egzersiz müdahalelerinin bu parametreler ve ayrıca kardiyovasküler risk düzeyleri üzerindeki etkinliğine odaklanan ileri çalışmalar gereklidir.
Adolesan Obezite Günlük Yaşam Aktiviteleri Fiziksel Uygunluk Yaşam Kalitesi Adolesan Sağlığı
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Aralık 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 33 Sayı: 3 |