EN
TR
Mardin ve Şanlıurfa İllerinde Yaprağı Yenen Sebzelerde Görülen Önemli Yabancı Ot Türleri, Yoğunlukları ve Rastlama Sıklıklarının Belirlenmesi
Öz
Yaprağı yenen sebzeler mineral ve vitamin bakımından zengin olmaları ile insan beslenmesinde önemli bir yer tutmaktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaprağı yenen sebzelerin üretimini sınırlayan önemli faktörlerden biri de yabancı otlardır. Bu çalışmada Mardin ve Şanlıurfa illerinde minör ürün olan marul, maydanoz, dereotu ve nane ekim alanlarındaki yabancı ot türleri, yoğunlukları ve rastlama sıklıklarının belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla 2015 yılında Mardin ve Şanlıurfa illerinde yaprağı yenen sebzelerin yetiştirildiği alanlarda tesadüfi örnekleme yöntemi ile sürveyler yapılmıştır. Sürvey çalışmalarında ¼ m2’lik çerçeve kullanılarak yabancı otların tür ve yoğunlukları belirlenmiştir. Sürvey sonuçlarına göre 15 familyaya ait 45 farklı yabancı ot türü saptanmıştır. Yaprağı yenen sebzelerde bulunan yabancı ot türleri familyalara göre değerlendirildiğinde Poaceae familyası 13 tür ile ilk sırada yer alıp bu familyayı 8 tür ile Asteraceae, 5 tür ile Euphorbiaceae ve 4 tür ile Amaranthaceae familyası takip etmiştir. Sürveylerin yapıldığı illerde rastlama sıklıkları %50’inin üzerinde olan yabancı ot türleri; Amaranthus retroflexus L. (kırmızı köklü tilki kuyruğu), Convolvulus arvensis L. (tarla sarmaşığı), Cyperus rotundus L. (topalak), Physalis spp. (fener otu), Solanum nigrum L. (it üzümü), Setaria verticillata (L.) P. Beauv. (yapışkan ot) ve Portulaca oleracea L. (semiz otu) olduğu belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Destekleyen Kurum
TAGEM
Proje Numarası
TAGEM-BS-15/09-10/02-08(6)
Teşekkür
Bu çalışma Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından TAGEM-BS-15/09-10/02-08(6) numaralı proje kapsamında desteklenmiştir
Kaynakça
- Anonim. (2024a). Türkiye İstatistik Kurumu. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr [Erişim Tarihi:03.04.2024].
- Anonim. (2024b). Türkiye Bahçe Bitkileri Tarımının Analizi. https://bahce-agr.ege.edu.tr/tr-10518/turkiye_bahce_bitkileri_tariminin_analizi.html [Erişim Tarihi:09.10.2024].
- Arslan Z., Uygur N. (2014). Sebze üretiminde sorun olan yabancı otlara karsı bazı yeni ve etkili yöntemler: Malç tekstili, fırçalama aleti ve keser çapa. Bitki Koruma Bülteni, 54, 219–232.
- Bell CE. (1995). Broccoli (Brassica oleracea var. botrytis) yield loss from Italian ryegrass (Lolium perenne) interference. Weed Science, 43:117–120.
- Bell CE., Fennimore SA., McGiffen,Jr ME., Lanini WT., Monks DW., Masiunas JB., Bonnanno AR., Zandstra BH., Umeda K., Stall WM., Bellinder RR., William RD., McReynolds RB. (2000). My view: vegetable herbicides and the Food Quality Protection Act. Weed Science, 48:1.
- Bingölbali D. (2019). Vanda sebze yetiştiriciliğinde yabancı ot sorunu. Yüksek Lisans Tezi, Bitki Koruma Anabilim Dalı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 45s.
- Bond W., Grundy A. (2001). Non-chemical weed management in organic farming systems. Weed Research, 41:383–405.
- Bora T., Karaca İ. (1970). Kültür Bitkilerinde Hastalığın ve Zararın Ölçülmesi. Ege Üniv. Ziraat Fak. Ders Kitabı No: 167, s. 43.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Herboloji
Bölüm
Araştırma Makalesi
Erken Görünüm Tarihi
31 Aralık 2024
Yayımlanma Tarihi
31 Aralık 2024
Gönderilme Tarihi
14 Kasım 2024
Kabul Tarihi
10 Aralık 2024
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2024 Cilt: 27 Sayı: 2
APA
Süer, İ. E., & Ateş, E. (2024). Mardin ve Şanlıurfa İllerinde Yaprağı Yenen Sebzelerde Görülen Önemli Yabancı Ot Türleri, Yoğunlukları ve Rastlama Sıklıklarının Belirlenmesi. Turkish Journal of Weed Science, 27(2), 103-110. https://izlik.org/JA65XX32FJ
AMA
1.Süer İE, Ateş E. Mardin ve Şanlıurfa İllerinde Yaprağı Yenen Sebzelerde Görülen Önemli Yabancı Ot Türleri, Yoğunlukları ve Rastlama Sıklıklarının Belirlenmesi. Turkish Journal of Weed Science. 2024;27(2):103-110. https://izlik.org/JA65XX32FJ
Chicago
Süer, İslam Emrah, ve Erdal Ateş. 2024. “Mardin ve Şanlıurfa İllerinde Yaprağı Yenen Sebzelerde Görülen Önemli Yabancı Ot Türleri, Yoğunlukları ve Rastlama Sıklıklarının Belirlenmesi”. Turkish Journal of Weed Science 27 (2): 103-10. https://izlik.org/JA65XX32FJ.
EndNote
Süer İE, Ateş E (01 Aralık 2024) Mardin ve Şanlıurfa İllerinde Yaprağı Yenen Sebzelerde Görülen Önemli Yabancı Ot Türleri, Yoğunlukları ve Rastlama Sıklıklarının Belirlenmesi. Turkish Journal of Weed Science 27 2 103–110.
IEEE
[1]İ. E. Süer ve E. Ateş, “Mardin ve Şanlıurfa İllerinde Yaprağı Yenen Sebzelerde Görülen Önemli Yabancı Ot Türleri, Yoğunlukları ve Rastlama Sıklıklarının Belirlenmesi”, Turkish Journal of Weed Science, c. 27, sy 2, ss. 103–110, Ara. 2024, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA65XX32FJ
ISNAD
Süer, İslam Emrah - Ateş, Erdal. “Mardin ve Şanlıurfa İllerinde Yaprağı Yenen Sebzelerde Görülen Önemli Yabancı Ot Türleri, Yoğunlukları ve Rastlama Sıklıklarının Belirlenmesi”. Turkish Journal of Weed Science 27/2 (01 Aralık 2024): 103-110. https://izlik.org/JA65XX32FJ.
JAMA
1.Süer İE, Ateş E. Mardin ve Şanlıurfa İllerinde Yaprağı Yenen Sebzelerde Görülen Önemli Yabancı Ot Türleri, Yoğunlukları ve Rastlama Sıklıklarının Belirlenmesi. Turkish Journal of Weed Science. 2024;27:103–110.
MLA
Süer, İslam Emrah, ve Erdal Ateş. “Mardin ve Şanlıurfa İllerinde Yaprağı Yenen Sebzelerde Görülen Önemli Yabancı Ot Türleri, Yoğunlukları ve Rastlama Sıklıklarının Belirlenmesi”. Turkish Journal of Weed Science, c. 27, sy 2, Aralık 2024, ss. 103-10, https://izlik.org/JA65XX32FJ.
Vancouver
1.İslam Emrah Süer, Erdal Ateş. Mardin ve Şanlıurfa İllerinde Yaprağı Yenen Sebzelerde Görülen Önemli Yabancı Ot Türleri, Yoğunlukları ve Rastlama Sıklıklarının Belirlenmesi. Turkish Journal of Weed Science [Internet]. 01 Aralık 2024;27(2):103-10. Erişim adresi: https://izlik.org/JA65XX32FJ