Kültür Bitkileri ile Ekim Nöbeti Uygulamalarının Yabancı Ot Yönetimine Etkisi
Öz
Tarım alanlarında bitki koruma etmenlerinin bulunmaması kaçınılmazdır. Bu bitki koruma etmenleri içerisinde üründe gözle görülür simptom oluşturmayanlar ve direk verime etki eden zararlılar yabancı otlardır. Uygulanabilirliğinin kolaylığı ve ekonomik oluşundan dolayı kimyasal mücadele tercih edilmesine rağmen, aynı şekilde farklı yöntemleri içinde barındıran yabancı ot entegre mücadele yönetimide artık günümüzde yeterli başarıya ulaşmamakla beraber herbisit dayanıklılığı ve fakir ekim nöbeti uygulamaları gibi benzeri nedenlerden dolayı sürdürülebilirlik sağlanamamaktadır. Bunun için üreticilerin elinde yabancı ot mücadelesiyle birlikte tarımsal girdileri azaltan, çevreye dost ve herbisit kalıntısına sebep olmayan en başarılı ekim nöbeti yönteminin zenginleştirilerek uygulanması sürdürülebilir tarımın olmazsa olmazıdır. Kültür bitkisine göre değişen yabancı ot türleriyle mücadelede en etkin yöntem ekim nöbeti olup, kültür bitkilerinin ekim ve hasat tarihlerinin, fenolojilerinin, rekabet güçlerinin, gübreleme isteklerinin ve yabancı ot türleriyle olan ilişkilerinin periyodik olarak değişmesinde, diğer yabancı ot mücadele yöntemlerine göre daha başarılıdır. Bu derlemede ekim nöbetinde kullanılan bazı kültür bitkilerinin yabancı ot mücadelesindeki yeri ve önemi ortaya konmuştur.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Anderson RL., Stymiest CE., Swan BA., Rickertsen JR. (2007). Weed community response to crop rotations in Western South Dakota. Weed Technology, 21: 131-135.
- Bassil KL., Vakil C., Sanborn M., Cole DC., Kaur JS., Kerr KJ. (2007). Cancer health effects of pesticides. The official journal of the College of Family Physicians of Canada, 53(10): 1704-1711.
- Blackshaw RE., Larney FJ., Lindwall CW., Watson, PR., Derksen DA. (2001). Tillage intensity and crop rotation affect weed community dynamics in a winter wheat cropping system. Canadian Journal of Plant Science, 81: 805-813.
- Blackshaw, RE. (1994). Rotation affects downy brome (Bromus tectorum) in winter wheat (Triticum aestivum). Weed Technology, 8:728-732.
- Bradlow HL., Davis DL., Lin G., Sepkovic D., Tiwari R. (1995) Effects of pesticides on the ratio of 16 alpha/2-hydroxyestrone: a biologic marker of breast cancer risk. Environmental Health Perspectives, 103(7): 147–150.
- Buhler DD. (2002). Challenges and opportunities for integrated weed management. Weed Science, 50: 273-280.
- Bullock DG. (1992). Crop rotation. Critical Reviews in Plant Sciences, 11(4): 309-326.
- Cardina J., Herms JP., Doohan DJ. (2002). Crop rotation and tillage system effects on weed seedbanks. Weed Science, 50: 448-460.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Ziraat Mühendisliği
Bölüm
Derleme
Yayımlanma Tarihi
4 Temmuz 2019
Gönderilme Tarihi
17 Ocak 2019
Kabul Tarihi
4 Temmuz 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 22 Sayı: 1