Yabancı ot kontrolünde kimyasal mücadele, kolay uygulanabilir, kısa vadede ekonomik ve hızlı sonuç vermesi nedeniyle en çok tercih edilen yöntemlerin başında gelir. Ancak üreticilerin hatalı kimyasal (pestisit) kullanımı ve / veya hatalı uygulamalardan dolayı kültür bitkilerinde zararlanmalar meydana getirebilmektedir. Bu çalışma ile pestisitler içerisinde önemli bir paya sahip olan herbisitlerin kültür bitkilerinde oluşturabilecek simptomları ve zarar miktarlarını ortaya koymak amaçlanmıştır. Çalışma Çukurova Bölgesinde üretimi yapılan beş farklı kültür bitkisinde (ayçiçeği, buğday, domates, mısır, pamuk) 2010 yılı içerisinde yapılmıştır. Çalışmalarda 2,4-D acid dimethylamin, glyphosate isopropylamine tuzu 480 g/l, bentazone 480 g/l, foramsulfuron 22,5 g/l, mesosulfuronmethyl+iodosulfuron-methyl sodium 3 + 0,6 g/l, fluazifop-p-butyl 150 g/l ve prometryne 500 g/l olmak üzere yedi farklı etken maddeye sahip herbisit kullanılmıştır. Kullanılan herbisitlerin dört farklı dozu (önerilen dozun yarısıN/2, önerilen doz-N, önerilen dozun iki katı-2N ve dört katı-4N) sera koşullarında saksılarda yetiştirilen kültür bitkilerine uygulanmış ve elde edilen veriler fiziksel şekilde incelenmiştir. Saksı denemeleri sonucun da kullanılan herbisitlerin farklı bitkilerde farklı fitotoksitelere neden olduğu belirlenmiştir. Kültür bitkilerinde en belirgin simptomlar; yapraklarda sararma, bamyalaşma, dokularda sararma ve ardından dokuların renk değiştirmesiyle kahverengileşme, bitkilerde cılızlaşmayı takiben çalımsı form oluşumu sarkma, solma, yaprak kenarları, yaprak sapları ve yaprak damarlarında kızarma, bitki boyu gelişiminde durma, büzüşme, yaprak dokuların da deformasyon ve nekroz meydana gelmiştir. Çalışma ile farklı herbisitlerin farklı kültür bitkilerine göre oluşturduğu zarar şekilleri adlandırılmıştır
The most common preferable method by the farmers is chemical weed management which is economical in short term and faster result to get rid of weeds. These chemicals (herbicides) are caused some damage to crops due to wrong usage with technical implementation. In this study, we were planned to identify damages, damage rates and possible symptoms of herbicide chemicals. The applications were done on five different crops which are used in Cukurova Region (sunflower, wheat, tomato, corn, cotton) in 2010. Four different doses which were advised of half dose (N/2), advised dose (N), two times of advised dose (2N) and four times of advised dose (4N) of seven herbicides were applied on chosen crops which grown in pots under greenhouse conditions. These herbicides were 2,4-D acid dimethylamin, glyphosate isopropylamine salt 480 g/l, bentazone 480 g/l, foramsulfuron 22,5 g/l, mesosulfuron - methyl + iodosulfuron - methyl sodium 3 + 0,6 g/I, fluazifop-p-butyl 150 g/l, and prometryne 500 g/l and also we were checked the herbicide efficiency of damages over crops. In 2,4-D amine made tomato and sunflower leaves first return yellow and then killed, cotton leaves a typical symptom seen nested leaves, the formation of white spots were seen in the form of making, ripening in glyphosate tissue culture plants have all become brown and then burned the tissues changed the appearance of color drenched, in bentzone herbicide tomato and wheat plants in the form of the plant brought the length grows with weak plant, all plants in foramsulfuron herbicide fading the plants progressive doses caused by folding the cotton plants and sagging leaf edges, leaf stems and leaf veins fried, in mesosulfuron-methyl + iodosulfuron-methyl sodium herbicide made plant height development of cultural crops ripening had stopped, fluazifob-p-butyl effective agent makes the tissues deformed by shrinkage in plants and necrosis formed in the later burned crops seen in prometryn
Diğer ID | JA24EU52SE |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 15 Sayı: 1 |