Bu çalışma, Mersin İlinden toplanan Kekik (Thymus vulgaris L.) bitkisinden elde edilen su ekstraktı ve uçucu yağının Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis üzerindeki antibakteriyel etkisinin belirlenmesi amacıyla in vitro koşullarda yürütülmüştür. Bitkiden elde edilen su ekstraktı son konsantrasyon %0.5, %1, %2, %4 ve %8 olacak şekilde Pseudomonas Agar F (PSF) besi yerine ilave edilmiştir. C. michiganensis subsp. michiganensis kültüründen 106 hücre/ml konsantrasyonunda hazırlanan süspansiyondan ekstraktlı besi yerlerine ekim yapılmıştır. Uçucu yağ çalışmasında ise uçucu yağ 3 farklı yöntemde (besi yerine katılması, petri kapağına yapıştırılan kurutma kağıdına uçucu yağ emdirme ve agar kuyucuk difüzyon) ve 4 farklı dozda (5, 10, 15 ve 20 μl/ml) uygulanmıştır. Kontrol grubu olarak ekstrakt ve uçucu yağ içermeyen PSF besi yeri kullanılmıştır. Deneme dört tekerrürlü olarak kurulmuş olup, 2 kez tekrarlanmıştır. 28°C’de 3 günlük inkübasyon süresi sonunda ekstrakt çalışmasında koloni sayımı, uçucu yağda ise inhibisyon zon ölçümü ve koloni sayımı yapılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen verilere göre, T. vulgaris ekstraktının katıldığı besi yerlerinde doz artışına paralel olarak C. michiganensis subsp. michiganensis koloni sayısının azaldığı, %8’lik konsantrasyonda ise C. michiganensis subsp. michiganensis’in gelişiminin tamamen engellendiği belirlenmiştir. Uçucu yağ çalışmasında ise petri kabı kapağına yapıştırılmış kurutma kağıtlarına uçucu yağın emdirilmesinin en etkili yöntem olduğu ve 20 μl/ml’lik dozun C. michiganensis subsp. michiganensis’in gelişimini %99.39 oranında engellediği belirlenmiştir. Sonuç olarak, T. vulgaris ekstrakt ve uçucu yağı antibakteriyel madde olarak kullanılma potansiyeline sahiplerdir. T. vulgaris ekstrakt ve uçucu yağının in vitro etkisinin ve fitotoksik etkisinin belirlenmesine yönelik çalışmaların yapılması gerekmektedir
Thymus vulgaris L. Clavibacter michiganensis ekstrakt uçucu yağ antibakteriyel
This study was performed to determine antibacterial effects of Thyme (Thymus vulgaris L.), that collected Mersin, aqueous extract and essential oil against Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis under in vitro conditions. Aqueous extract of the plant was adcusted to get final concentrations of 0.5%, 1%, 2%, 4%, 8% than were added Pseudomonas Agar F (PSF) medium. 106 cells/ml of C. michiganensis subsp. michiganensis suspansion was plated on the medium containing the extract. In antibacterial activity tests, three different method were used for application of thyme essential oil, mixing in medium, filter paper impregnation and well diffision methods. Four different dose (5, 10, 15 and 20 µl/ml) of essential oil were tested. The plain PSF medium was used as a control in each test. Experiment was set up with four replications and repeated twice. At the end of incubation period (28°C for 3 days), colony count in extract study, and measurement of inhibition zone and colony count in essential oil study was performed. According to the results, colony number of C. michiganensis subsp. michiganensis was decreased with increase in dose of T. vulgaris extract and 8% extract concentration resulted in 100% colony growth inhibition. In essential oil study, filter paper impregnation was the most effective method and 20 µl/ml essential oil of T. vulgaris inhibited 99.39% colony growth of C. michiganensis subsp. michiganensis. In conclusion, thymus extract and essential oil have potential to use as antibacterial agents. Further studies should be performed to determine the invitro efficacies and phytoticic effects of thymus extract and essential oil
Thymus vulgaris L. Clavibacter michiganensis extract essential oil antibacterial
Diğer ID | JA96SD46FY |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 19 Sayı: 2 |