Yaprağı yenen sebzeler mineral ve vitamin bakımından zengin olmaları ile insan beslenmesinde önemli bir yer tutmaktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaprağı yenen sebzelerin üretimini sınırlayan önemli faktörlerden biri de yabancı otlardır. Bu çalışmada Mardin ve Şanlıurfa illerinde minör ürün olan marul, maydanoz, dereotu ve nane ekim alanlarındaki yabancı ot türleri, yoğunlukları ve rastlama sıklıklarının belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla 2015 yılında Mardin ve Şanlıurfa illerinde yaprağı yenen sebzelerin yetiştirildiği alanlarda tesadüfi örnekleme yöntemi ile sürveyler yapılmıştır. Sürvey çalışmalarında ¼ m2’lik çerçeve kullanılarak yabancı otların tür ve yoğunlukları belirlenmiştir. Sürvey sonuçlarına göre 15 familyaya ait 45 farklı yabancı ot türü saptanmıştır. Yaprağı yenen sebzelerde bulunan yabancı ot türleri familyalara göre değerlendirildiğinde Poaceae familyası 13 tür ile ilk sırada yer alıp bu familyayı 8 tür ile Asteraceae, 5 tür ile Euphorbiaceae ve 4 tür ile Amaranthaceae familyası takip etmiştir. Sürveylerin yapıldığı illerde rastlama sıklıkları %50’inin üzerinde olan yabancı ot türleri; Amaranthus retroflexus L. (kırmızı köklü tilki kuyruğu), Convolvulus arvensis L. (tarla sarmaşığı), Cyperus rotundus L. (topalak), Physalis spp. (fener otu), Solanum nigrum L. (it üzümü), Setaria verticillata (L.) P. Beauv. (yapışkan ot) ve Portulaca oleracea L. (semiz otu) olduğu belirlenmiştir.
Yaprağı yenen sebzeler yabancı ot yoğunluk rastlanma sıklığı
TAGEM-BS-15/09-10/02-08(6)
In leaf edible Vegetables have an important place in human nutrition because they are rich in minerals and vitamins. One of the important factors limiting the production of leafy vegetables in the Southeastern Anatolia Region is weeds. This study aimed to determine the weed species, densities and frequencies in lettuce, parsley, dill and mint planting areas in Mardin and Şanlıurfa provinces. For this purpose, surveys were conducted using random sampling method in the areas where leafy vegetables were grown in Mardin and Şanlıurfa provinces in 2015. In the survey studies, weed counts were made using a 0.25 m2 frame. 45 different weed species belonging to 15 families were identified in these areas. It has been determined that the weed species that cause problems in leafy vegetables are mostly from the Poaceae, Asteraceae, Euphorbiaceae and Amaranthaceae families. The most common weed species in terms of frequency and density in the surveys were determined to be Amaranthus retroflexus L. (redroot pigweed), Convolvulus arvensis L. (field bindweed), Cynodon dactylon L. (bermuda grass), Malva sp. (mallow), Sorghum halepense L. (johnson grass), Solanum nigrum L. (black night shade), Setaria verticillata (L.) P. Beauv. (sticky grass) and Portulaca oleracea L. (common purslane).
Vegetables with edible leaves weed density frequency of occurrence
TAGEM
TAGEM-BS-15/09-10/02-08(6)
Bu çalışma Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından TAGEM-BS-15/09-10/02-08(6) numaralı proje kapsamında desteklenmiştir
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Herboloji |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Proje Numarası | TAGEM-BS-15/09-10/02-08(6) |
Erken Görünüm Tarihi | 31 Aralık 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 14 Kasım 2024 |
Kabul Tarihi | 10 Aralık 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 27 Sayı: 2 |