Editoryal
BibTex RIS Kaynak Göster

Editörden

Yıl 2022, Cilt: 36 Sayı: 4, 1 - 2, 30.12.2022
https://doi.org/10.24146/tk.1226960

Öz

Editörden

Editorial

Tolga Çakmak

Değerli Okuyucularımız,
Türk Kütüphaneciliği dergisi editör kurulu olarak sizlere Dergimizin 2022 yılındaki dördüncü sayısını sizlerle paylaşmaktan gurur duyuyoruz. Dergimizin bu sayısında beş hakemli makaleye ve üç kitap tanıtımına yer verdik.
Dergimizin bu sayısındaki ilk araştırma makalesi halk kütüphanelerinin toplumun dijital okuryazarlık becerilerini geliştirmedeki rollerine odaklanmaktadır. Bu kapsamda 81 il halk kütüphanesi yöneticisinin görüşleri analiz edilmektedir. Dergimizde halk kütüphanelerini konu alan bir diğer araştırma makalesinde ise halk kütüphanesinde çalışanların iş angaje olma ve iş tatminine yönelik analizlere yer verilmektedir. Dergimizdeki üçüncü araştırma makalesi Türkiye’de Kütüphanecilik ve Bilgibilim Alanında Araştırma-Uygulama Boşluğu: Makaleler Kapsamında Yazarlık ve İş Birliğinin Bir Analizi başlığını taşımaktadır. Makale Türkiye’deki kütüphanecilik literatüründe uygulayıcıların araştırma süreçlerine katılımlarının düşük oranda olmasına ve araştırmacılar ile uygulayıcılar arasındaki iş birliği eksikliğine yönelerek Türk Kütüphaneciliği ve Bilgi Dünyası dergilerindeki yayınları incelemektedir. Bu sayımızda sizlere sunduğumuz bir diğer makale Bilgi Yönetimi Bağlamında Metin Madenciliği Teknikleri ile Dijital İçerik Analizi başlığını taşımaktadır. Makalede internet üzerinde içerik yayınlayan bir platform metin madenciliği teknikleriyle incelenmektedir. Sayımızdaki son makalede ise tarihsel bir bakışla halkevlerinde kitap ve kütüphanelere yönelik uygulamalar 1951 yılındaki uygulamalar ışığında değerlendirilmektedir. Halkevlerinde Kitap ve Kütüphane Kıyımı: 1951 başlığını taşıyan makalede 1932-1950 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti’nin kültür politikalarının yürütülmesindeki rollerinden yola çıkılmakta ve bu dönemden sonra halkevleriyle birlikte kitap ve kütüphanelerin de kapatılması konu edinilmektedir.
Dergimizin bu sayısında farklı konulara yönelik üç kitap tanıtılmaktadır. Bu tanıtımlardan ilki 2021 yılında yayımlanan, bilginin düzenlenmesi ile ilgili gelişmeleri ve kullanılan standartları konu alan Bilgi Kaynaklarının Tanımlanması ve Erişimi RDA başlıklı kitaba yöneliktir. Bir diğer kitap tanıtımında ise Osmanlılarda Kitap Ticareti: Sahaflar ve Kitapçılar başlıklı kitabın içeriği incelenmektedir. Dergimizdeki son kitap tanıtımında ise pandemi dönemindeki kültürel etkileşim İzmir örneğinde incelenmektedir. COVID-19 Salgın Döneminin Kültürel Etkileşim ve Sosyalleşme Mekânı Olarak Halk Kütüphanelerine Etkisi: Normalleşme Süreci İçin Öneriler Eşliğinde İzmir Örneği Araştırma İncelemesi başlığını taşıyan kitapta İzmir özelinde halk kütüphanelerinin pandemi gibi dönemlerde kültürel etkileşimdeki rolleri araştırılmıştır.
Halk kütüphanelerinin toplumsal rolleri, halk kütüphanecilerinin işe angaje olma ve iş tatmini, halkevlerindeki kütüphane ve kitaplara yönelik uygulamalar ile Türkiye’deki kütüphanecilik ve bilgibilim alanındaki araştırma-uygulama boşluğu, dijital içeriğin metin madenciliği teknikleriyle analizi gibi bilgi ve belge yönetiminin farklı konularına değinen makalelerini ve son dönemde yayımlanan üç değerli kitabın içeriğine ilişkin değerlendirmeleri sunan bu sayımızın ortaya çıkmasına katkı sağlayan tüm yazarlarımıza, çalışmaların bilimsel değerlendirme sürecinde yer alarak yayın kalitemize katkı sağlayan tüm hakemlerimize ve çalışmaların gönderiminden son ürün aşamasına kadar tüm süreçleri büyük bir özveriyle yürüten editörlerimize, dil ve istatistik editörlerimiz ile editör yardımcılarımıza teşekkür ederim.
Verimli bir okuma deneyimi dileğiyle…

Editorial

Yıl 2022, Cilt: 36 Sayı: 4, 1 - 2, 30.12.2022
https://doi.org/10.24146/tk.1226960

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Kütüphane ve Bilgi Çalışmaları
Bölüm Editörden
Yazarlar

Tolga Çakmak

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2022
Gönderilme Tarihi 30 Aralık 2022
Kabul Tarihi 30 Aralık 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 36 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Çakmak, T. (2022). Editörden. Türk Kütüphaneciliği, 36(4), 1-2. https://doi.org/10.24146/tk.1226960

Bu dergi içeriği CC BY 4.0cc.svg?ref=chooser-v1by.svg?ref=chooser-v1 ile lisanslanmaktadır.