Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Limon, Sibirya Çamı, Amerikan Cevizi, Monteri Çamı ve Manolya Ahşaplarında Organik Hindistan Cevizi Yağı Uygulamasının Yapılması Üzerine Bir Çalışma

Yıl 2024, Cilt: 3 Sayı: 2, 91 - 98, 25.11.2024

Öz

Bu çalışmada, Monteri çamı (Pinus radiata D Don), Sibirya çamı (Pinus sibirica), limon (Citrus limon (L.) Burm.), manolya (Magnolia grandiflora L.) ve Amerikan ceviz (Juglans nigra L.) ağaç türlerine ait ahşap malzeme yüzeylerine organik Hindistan cevizi yağı uygulaması sonrasında meydana gelen renk parametrelerinde [a*: kırmızı renk tonu değeri, b*: sarı renk tonu değeri, C*: kroma değeri, L* ışıklılık değeri ve ho: ton açısı değeri] değişimler karşılaştırılmıştır. Varyans analizlerinde bütün ahşap türlerinde ve uygulamalar üzerinde renk parametreleri için anlamlı sonuçlar belirlemiştir. ∆E* değerleri uygulama sonrasında Monteri çamı için 7.29, limon için 3.27, Amerikan cevizi için 10.43, manolya için 9.74 ve Sibirya çamı için 12.40 olarak elde edilmiştir. Bütün ahşap türlerinde yağ uygulaması ile ho ve L* değerlerinde azalmalar elde edilirken, a* parametresinde artışlar bulunmuştur. Buna ek olarak, C* ve b* parametrelerinde Amerikan cevizi odununda azalma tespit edilirken, diğer bütün ahşap türlerinde artışlar görülmüştür. Çalışmada kullanılan Hindistan cevizi yağı ile renk parametrelerinin değiştiği görülmüştür.

Kaynakça

  • S.V. Ramesh, R. Pandiselvam, P.P.S. Beegum, R.M.S. Kumar, M.R. Manikantan, K.B. Hebbar, “Review of Cocos nucifera L. testa-derived phytonutrients with special reference to phenolics and its potential for encapsulation,” Journal of Food Science and Technology, vol. 60, no. 1, pp. 1-10, 2023.
  • J.J. Yin, H. Huang, X.M. Jiang, X.Y. Guo, B.H. Pan, P. Gao, P. Zhong, C.R. Hu, D.P. He, “Coconut oil research: past, present, and future directions,” Food Health, vol. 6, no. 1, p. 5, 2024.
  • C.O. Ajogun, S.C. Achinewhu, D.B. Kiin-Kabari, O.M. Akusu, “Effect of extraction methods on the physicochemical properties, fatty acid profile and storage stability of virgin coconut oil,” Asian Food Science Journal, vol. 18, no. 4, pp. 27-40, 2020.
  • K.M. Ananda, P.N. Ariani, “Virgin coconut oil (VCO) fatty acids and its benefits for health,” Jurnal AGRINIKA, vol. 4, no. 1, pp. 93-107, 2020.
  • S. Sabahannur, S. Alimuddin, “Identification of fatty acids in virgin coconut oil (VCO), cocoa beans, crude palm oil (CPO), and palm kernel beans using gas chromatography,” IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, vol. 1083, no. 1, p. 012036, 2022.
  • J. Heyd, Coconut oil, nature's wonder cure: How coconut oil revitalizes the body, ISBN: 9781631877216, 2014.
  • L. Eyres, Handbook of Australasian Edible Oils, Auckland: Oils and Fats Specialist Group of the New Zealand Institute of Chemistry, 2007.
  • L. Eyres, M.F. Eyres, A. Chisholm, R.C. Brown, “Coconut oil consumption and cardiovascular risk factors in humans,” Nutrition Reviews, vol. 74, no. 4, pp. 267-280, 2016.
  • K.N. Seneviratne, N. Jayathilaka, Coconut Oil, Lakva Publishers, p. 130, ISBN: 978-955-1605-36-0, 2016.
  • T. Pradeepkumar, B. Sumajyothibhaskar, K.N. Satheesan, Management of Horticultural Crops (Horticulture Science Series Vol.11, 2nd of 2 Parts), New Delhi, India: New India Publishing, pp. 539-587, 2008.
  • R.D.S. Lima, J.M. Block, “Coconut oil: what do we really know about it so far?,” Food Quality and Safety, vol. 3, no. 2, pp. 61-72, 2019.
  • R. Prapun, “Study on extraction, quality and application of virgin coconut oil,” Prince of Songkla University, Food Science and Technology, Master of Science Degree, 2016.
  • C. S. C. Tan-Lim, C. V. Martinez, “Should virgin coconut oil be used in the adjunctive treatment of COVID-19?,” Acta Medica Philippina, vol. 54, no. 1, pp. 66-68, 2020.
  • N. Umate, V. Kuchewar, S. Parwe, “A narrative review on use of virgin coconut oil in dermatology,” Journal of Indian System of Medicine, vol. 10, no. 2, pp. 86-89, 2022.
  • R.K. Arief, M.R. Kasman, A. Armila, I. Hilmy, “Development of virgin coconut oil fermented tank using teak wood powder isolator,” Jurnal Teknik Pertanian Lampung, vol. 11, no. 4, pp. 617-624, 2022.
  • ISO 554, “Standard atmospheres for conditioning and/or testing,” International Standardization Organization, Geneva, Switzerland, 1976.
  • ASTM D 2244-3, “Standard practice for calculation or color tolerances and color, differences from instrumentally measured color coordinates,” ASTM International, West Conshohocken, PA, 2007.
  • D.R. Lange, Fundamentals of Colourimetry - Application Report No. 10e, DR Lange: New York, NY, USA, 1999.
  • DIN 5033, “Deutsche Normen, Farbmessung,” Normenausschuß Farbe (FNF) im DIN Deutsches Institut für Normung eV, Beuth, Berlin März, 1979.
  • Ü. Ayata, F.T. Efe, F. Tonguç, O. Çamlıbel, Ş. Kaplan, “Isıl işlem görmüş bazı ağaç türlerinde organik Hindistan cevizi yağı uygulaması sonrasında meydana renk değişimlerinin araştırılması”, Tarım, Orman Ve Su Bilimlerinde Popüler Yaklaşımlar, Duvar Yayınları, Editör: Doç. Dr. Gökhan ŞEN, Haziran 2024, İzmir, 80-96, ISBN: 978-625-6069-28-2.

A study on the Application of Organic Coconut Oil on Lemon, Siberian pine, American Walnut, Monterrey Pine, and Magnolia Woods

Yıl 2024, Cilt: 3 Sayı: 2, 91 - 98, 25.11.2024

Öz

In this study, changes in color parameters [a*: red color tone value, b*: yellow color tone value, C*: chroma value, L*: lightness value, and ho: hue angle value] occurring on wood surfaces of Monterrey pine (Pinus radiata D Don), Siberian pine (Pinus sibirica), lemon (Citrus limon (L.) Burm.), magnolia (Magnolia grandiflora L.), and American walnut (Juglans nigra L.) wood species after the application of organic coconut oil were compared. The analysis of variance determined significant results for color parameters in all wood species and applications. ΔE* values after application were obtained as 7.29 for Monteri pine, 3.27 for lemon, 10.43 for American walnut, 9.74 for magnolia, and 12.40 for Siberian pine. Decreases in ho and L* values were obtained with oil application in all wood species, while increases were found in the a* parameter. Additionally, a decrease was observed in the C* and b* parameters in American walnut wood, while increases were observed in all other wood species. The study revealed that the color parameters changed with the use of coconut oil.

Kaynakça

  • S.V. Ramesh, R. Pandiselvam, P.P.S. Beegum, R.M.S. Kumar, M.R. Manikantan, K.B. Hebbar, “Review of Cocos nucifera L. testa-derived phytonutrients with special reference to phenolics and its potential for encapsulation,” Journal of Food Science and Technology, vol. 60, no. 1, pp. 1-10, 2023.
  • J.J. Yin, H. Huang, X.M. Jiang, X.Y. Guo, B.H. Pan, P. Gao, P. Zhong, C.R. Hu, D.P. He, “Coconut oil research: past, present, and future directions,” Food Health, vol. 6, no. 1, p. 5, 2024.
  • C.O. Ajogun, S.C. Achinewhu, D.B. Kiin-Kabari, O.M. Akusu, “Effect of extraction methods on the physicochemical properties, fatty acid profile and storage stability of virgin coconut oil,” Asian Food Science Journal, vol. 18, no. 4, pp. 27-40, 2020.
  • K.M. Ananda, P.N. Ariani, “Virgin coconut oil (VCO) fatty acids and its benefits for health,” Jurnal AGRINIKA, vol. 4, no. 1, pp. 93-107, 2020.
  • S. Sabahannur, S. Alimuddin, “Identification of fatty acids in virgin coconut oil (VCO), cocoa beans, crude palm oil (CPO), and palm kernel beans using gas chromatography,” IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, vol. 1083, no. 1, p. 012036, 2022.
  • J. Heyd, Coconut oil, nature's wonder cure: How coconut oil revitalizes the body, ISBN: 9781631877216, 2014.
  • L. Eyres, Handbook of Australasian Edible Oils, Auckland: Oils and Fats Specialist Group of the New Zealand Institute of Chemistry, 2007.
  • L. Eyres, M.F. Eyres, A. Chisholm, R.C. Brown, “Coconut oil consumption and cardiovascular risk factors in humans,” Nutrition Reviews, vol. 74, no. 4, pp. 267-280, 2016.
  • K.N. Seneviratne, N. Jayathilaka, Coconut Oil, Lakva Publishers, p. 130, ISBN: 978-955-1605-36-0, 2016.
  • T. Pradeepkumar, B. Sumajyothibhaskar, K.N. Satheesan, Management of Horticultural Crops (Horticulture Science Series Vol.11, 2nd of 2 Parts), New Delhi, India: New India Publishing, pp. 539-587, 2008.
  • R.D.S. Lima, J.M. Block, “Coconut oil: what do we really know about it so far?,” Food Quality and Safety, vol. 3, no. 2, pp. 61-72, 2019.
  • R. Prapun, “Study on extraction, quality and application of virgin coconut oil,” Prince of Songkla University, Food Science and Technology, Master of Science Degree, 2016.
  • C. S. C. Tan-Lim, C. V. Martinez, “Should virgin coconut oil be used in the adjunctive treatment of COVID-19?,” Acta Medica Philippina, vol. 54, no. 1, pp. 66-68, 2020.
  • N. Umate, V. Kuchewar, S. Parwe, “A narrative review on use of virgin coconut oil in dermatology,” Journal of Indian System of Medicine, vol. 10, no. 2, pp. 86-89, 2022.
  • R.K. Arief, M.R. Kasman, A. Armila, I. Hilmy, “Development of virgin coconut oil fermented tank using teak wood powder isolator,” Jurnal Teknik Pertanian Lampung, vol. 11, no. 4, pp. 617-624, 2022.
  • ISO 554, “Standard atmospheres for conditioning and/or testing,” International Standardization Organization, Geneva, Switzerland, 1976.
  • ASTM D 2244-3, “Standard practice for calculation or color tolerances and color, differences from instrumentally measured color coordinates,” ASTM International, West Conshohocken, PA, 2007.
  • D.R. Lange, Fundamentals of Colourimetry - Application Report No. 10e, DR Lange: New York, NY, USA, 1999.
  • DIN 5033, “Deutsche Normen, Farbmessung,” Normenausschuß Farbe (FNF) im DIN Deutsches Institut für Normung eV, Beuth, Berlin März, 1979.
  • Ü. Ayata, F.T. Efe, F. Tonguç, O. Çamlıbel, Ş. Kaplan, “Isıl işlem görmüş bazı ağaç türlerinde organik Hindistan cevizi yağı uygulaması sonrasında meydana renk değişimlerinin araştırılması”, Tarım, Orman Ve Su Bilimlerinde Popüler Yaklaşımlar, Duvar Yayınları, Editör: Doç. Dr. Gökhan ŞEN, Haziran 2024, İzmir, 80-96, ISBN: 978-625-6069-28-2.
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Kereste, Hamur ve Kağıt
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ümit Ayata 0000-0002-6787-7822

Elif Hümeyra Bilginer 0009-0009-5455-4408

Osman Çamlıbel 0000-0002-8766-1316

Yayımlanma Tarihi 25 Kasım 2024
Gönderilme Tarihi 28 Haziran 2024
Kabul Tarihi 29 Temmuz 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Ayata, Ü., Bilginer, E. H., & Çamlıbel, O. (2024). Limon, Sibirya Çamı, Amerikan Cevizi, Monteri Çamı ve Manolya Ahşaplarında Organik Hindistan Cevizi Yağı Uygulamasının Yapılması Üzerine Bir Çalışma. Türk Mühendislik Araştırma Ve Eğitimi Dergisi, 3(2), 91-98.
AMA Ayata Ü, Bilginer EH, Çamlıbel O. Limon, Sibirya Çamı, Amerikan Cevizi, Monteri Çamı ve Manolya Ahşaplarında Organik Hindistan Cevizi Yağı Uygulamasının Yapılması Üzerine Bir Çalışma. TMAED. Kasım 2024;3(2):91-98.
Chicago Ayata, Ümit, Elif Hümeyra Bilginer, ve Osman Çamlıbel. “Limon, Sibirya Çamı, Amerikan Cevizi, Monteri Çamı Ve Manolya Ahşaplarında Organik Hindistan Cevizi Yağı Uygulamasının Yapılması Üzerine Bir Çalışma”. Türk Mühendislik Araştırma Ve Eğitimi Dergisi 3, sy. 2 (Kasım 2024): 91-98.
EndNote Ayata Ü, Bilginer EH, Çamlıbel O (01 Kasım 2024) Limon, Sibirya Çamı, Amerikan Cevizi, Monteri Çamı ve Manolya Ahşaplarında Organik Hindistan Cevizi Yağı Uygulamasının Yapılması Üzerine Bir Çalışma. Türk Mühendislik Araştırma ve Eğitimi Dergisi 3 2 91–98.
IEEE Ü. Ayata, E. H. Bilginer, ve O. Çamlıbel, “Limon, Sibirya Çamı, Amerikan Cevizi, Monteri Çamı ve Manolya Ahşaplarında Organik Hindistan Cevizi Yağı Uygulamasının Yapılması Üzerine Bir Çalışma”, TMAED, c. 3, sy. 2, ss. 91–98, 2024.
ISNAD Ayata, Ümit vd. “Limon, Sibirya Çamı, Amerikan Cevizi, Monteri Çamı Ve Manolya Ahşaplarında Organik Hindistan Cevizi Yağı Uygulamasının Yapılması Üzerine Bir Çalışma”. Türk Mühendislik Araştırma ve Eğitimi Dergisi 3/2 (Kasım 2024), 91-98.
JAMA Ayata Ü, Bilginer EH, Çamlıbel O. Limon, Sibirya Çamı, Amerikan Cevizi, Monteri Çamı ve Manolya Ahşaplarında Organik Hindistan Cevizi Yağı Uygulamasının Yapılması Üzerine Bir Çalışma. TMAED. 2024;3:91–98.
MLA Ayata, Ümit vd. “Limon, Sibirya Çamı, Amerikan Cevizi, Monteri Çamı Ve Manolya Ahşaplarında Organik Hindistan Cevizi Yağı Uygulamasının Yapılması Üzerine Bir Çalışma”. Türk Mühendislik Araştırma Ve Eğitimi Dergisi, c. 3, sy. 2, 2024, ss. 91-98.
Vancouver Ayata Ü, Bilginer EH, Çamlıbel O. Limon, Sibirya Çamı, Amerikan Cevizi, Monteri Çamı ve Manolya Ahşaplarında Organik Hindistan Cevizi Yağı Uygulamasının Yapılması Üzerine Bir Çalışma. TMAED. 2024;3(2):91-8.