Olgu Sunumu
BibTex RIS Kaynak Göster

Daha Önce Nekrobiyozis Lipoidika Yanlış Tanısı Alan Bir Granüloma Annulare Olgusu

Yıl 2012, Cilt: 6 Sayı: 1, 19 - 23, 22.04.2012

Öz

Granüloma annulare; etiyolojisi tam olarak bilinmeyen, dermis ve subkutan dokunun granülomatöz bir hastalığıdır. Lokalize, generalize, subkutan ve perforan olmak üzere dört tipi vardır.
Klinik ve histopatolojik olarak bazı hastalıklarla karışabilir. Biz burada, yaklaşık 3 yıldır sağ ayak bileği üzerindeki, kaşıntılı ve kırmızı kabarıklıklar nedeniyle daha önce gittiği dış merkezde nekrobiyozis lipoidika tanısı alan, fakat yakınmaları geçmediği için bölümümüze başvuran bir hastayı sunuyoruz. Hastadan yeni bir biyopsi alındı ve eski biyopsisi ile birlikte yeniden değerlendirildi. Biyopsi sonucu granüloma annulare olarak yorumlandı. Biz burada granüloma annularenin, hem klinik hem de histopatolojik olarak nekrobiyozis lipoidika ile karışabileceğine, zaman zaman yanlış tanı alabileceğine dikkat çekmek istedik.

ABSTRACT
Granuloma annulare is a granulomatous dermatosis of the dermis and the subcutaneous tissue with unknown etiology. There are four types: localised, generalised, subcutaneous
and perforating. Clinical and histopathologic differentiation with some diseases is difficult. We present here a patient admitted to our department who has been suffering the itchy red
bumps on the right ankle since about 3 years. The patient has been diagnosed as necrobiosis lipoidica at an outside center before, but his complaints have been going on. A new biopsy was taken from the patient and biopsy was re-evaluated in conjunction with the former one. Biopsy was interpreted as granuloma annulare. We wanted to point out that; granuloma annulare and necrobiosis lipoidica are miscible according to both clinical and histopathological examinations and that granuloma annulare occasionally takes misdiagnosis.

Kaynakça

  • 1. James W.D. Berger TG, Elston DM. Andrew’s Disease of The Skin Clinical Dermatology Macrokrphage / Monocyte Disorders. 10th ed. Canada: Saunders; 2006: 703-24.
  • 2. Saez EM, Guarino MF, Gijon RC et al. Efficacy of Dapsone in Disseminated Granuloma Annulare: A Case Report and Review of the Literature. Actas Dermosifiliogr. 2008;99:64-8.
  • 3. Türkmen M, Ertam İ, Kandiloğlu G, Dereli T. Subkutan Granüloma Annulare. Ege Tıp Dergisi. 2011; 50: 49-51.
  • 4. Börekçi B. Bir Jeneralize Granüloma Annulare Olgusu. Tıp Araştırmaları Dergisi.2006; 4:55-8.
  • 5. Dornelles SIT, Poziomczyk CS, Boff A et al. Generalize Perforating Granuloma Annulare. An Bras Dermatol. 2011;86:327-31.
Toplam 5 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Dermatoloji, Patoloji
Bölüm Olgu Sunumları
Yazarlar

Ayşe Akbaş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 22 Nisan 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Akbaş, A. (2012). Daha Önce Nekrobiyozis Lipoidika Yanlış Tanısı Alan Bir Granüloma Annulare Olgusu. Türk Tıp Dergisi, 6(1), 19-23.

bf8427c2c5be3a8e93ed095426efd16e.png
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari (CC-BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)