Yıl 2020, Cilt 2 , Sayı 2, Sayfalar 101 - 107 2020-07-10

Kafein Bir Antioksidan Madde midir? : Oksidatif Stres ve Kafein
Is Caffeine an Antioxidant? : Oxidative Stress and Caffeine

Burçin Nilay YENER [1] , Fatih KAR [2] , Aleyna GÜL [3] , Anıl OĞRAŞ [4] , Kezban FİDAN [5] , Nilgün GÜMÜŞ [6] , Ogulbaht ATABEYEVA [7] , Fahrettin AKYÜZ [8]


Oksidatif stres, vücutta ve dokulardaki prooksidan-antioksidan dengenin prooksidanlar lehine bozulmasını tanımlamaktadır. Prooksidanlar olarak bilinen reaktif oksijen türlerinin meydana gelişi normal aerobik yaşamın doğal bir sonucudur. Oksijen içeren ortamlardaki hücrelerin varlığı ve gelişimi güçlü antioksidan enzimler ve enzim dışı antioksidan sistemler olmaksızın mümkün değildir. Aerobik yaşamda, devamlı oluşan prooksidanların antioksidanlar tarafından düzenli olarak soğurulması ve tüketilerek dengelenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde oksidatif hasar oluşur ve bunun birikimiyle patofizyolojik olaylar gelişebilir. Son yıllarda bilimsel çalışmalar, kahvenin, doğal antioksidanlar arasında olduğunu göstermektedir. Kahvenin antioksidan, antiinflamatuar, antikanser ve antidiyabetik etkileri başta olmak üzere birçok etkisi epidemiyolojik ve klinik çalışmalarla belirlenmiştir. Bu derlemede, oksidatif stres ve kafein arasındaki ilişki incelenmektedir.
Oxidative stress, describes the deterioration of prooxidant-antioxidant balance in favor of prooxidants in the body andtissues. The formation of reactive oxygen species known as prooxidants is a natural consequence of normal aerobic life. The presence and development of cells in oxygen-containing environments is not possible without strong antioxidant enzymes and non-enzyme antioxidant systems. In aerobic life, it is necessary to regularly absorb prooxidants by antioxidants and balance by consuming them. Otherwise, oxidative damage may ocur and the accumulation of this may lead to pathophysiological events. In recent years, scientific studies have shown that coffee is among the natural antioxidants. Many effects of coffee including antioxidant, anti-inflammatory, anticancer and antidiabetic effects have been determined by epidemiological and clinical studies. In this study, we investigated the relationship between oxidative stress and caffeine.
  • 1. Powers, S. K.,Byrd, R. J., Tulley, R., &Callender, T. Effects of caffeineingestion on metabolismandperformanceduringgradedexercise. Eur J ApplPhysiolOccupPhysiol, 1983;50:301-7.
  • 2. Johnson, A.H. ve Peterson, M.S. Encylopedia of FoodTechology, AVI PubL. Co, Westport CT. 1974. s. 145,
  • 3. Patay, E. B.,Bencsik, T., Papp, N., Phytochemicaloverviewandmedicinalimportance of coffeaspeciesfromthepastuntilnow. AsianPasificJournal of TropicalMedicine, 9;1127-35.
  • 4. Jung, S., Kim, M. H., Park, J. H., Jeong, Y., Ko, K. SCellular antioxidantand anti-inflammatoryeffects of coffeeextractswithdifferentroastinglevels, Journal of MedicinalFood, 2017;20:626-35.
  • 5. Nuhu, A. A. Bioactivemicronutrients in coffee: recentanalyticalapproachescharacterizationandquantification, ISRN Nutrition, 2014;1-13.
  • 6. Somogyi, L. P. (2010), Caffeineintakebythe U.S. population. TheFoodandDrug Administration. OakridgeNationalLaboratory. SubcontractNumber: 70000073494, Kensington, California. https:// www.fda.gov/downloads/aboutfda/centersoffices/officeoffoods/cfsan/cfsanfoiaelectronicreadingroom/ucm333191.pdf. Erişim tarihi: 26.12.2017.
  • 7. Akça, F, Aras. D, Arslan E. Kafein, Etki Mekanizmaları ve Fiziksel Performans Etkileri. Spormetre 2018;16:1-12.
  • 8. Diplock,A.Healtylifestylesnutritionandphysicalactivity: Antioxidantnutrients. ILSI Europe concisemonographseries, 1998. 59 p.Belgium.
  • 9. Nawar, W.W. Lipids. In “FoodChemistry”, O.R. Fennema (Ed), . MarcelDekker, New York. 1996:pp: 225-319
  • 10. Halliwell, B.,Gutteridge, J.M.C. Role of freeradicalsandcatalytic metal ions in humandisease. MethodsEnzymol. 1990;186:1-85
  • 11. Foote, C.S. Chemistry of reactiveoxygenspecies. In “ ChemicalChanges in FoodDuringProcessing”, T. Richardsonand J.W. Finley (Eds), Van NostrandRainholdCompany, New York. 1985.pp:17-32.
  • 12. Meydani, M. Antioxidantsandcognitivefunction. ILSI. NutritionReviews., 2001;59:75-82.
  • 13. Chen, H. andTappel, A.L.. Protection of multipleantioxidantsagainstheme protein oxidationandlipidperoxidationinducedby CBrCl3 in liver, lung, kidney, heart, andspleen. J. Agric. FoodChem. 1996;44:854- 8.
  • 14. Mercan U, Toksikolojide serbest radikallerin önemi. YYU YYUVet Fak Derg. 2004;15:91-96
  • 15. Karabulut H, Gülay M.Ş. Antioksidanlar. MAE Vet Fak Derg, 2016; 1
  • 16. Yılmaz İ. Antioksidan içeren bazı gıdalar ve oksidatif stres. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 2010;17:143-53
  • 17. Fredholm, B. B.,Abbracchio, M. P., Burnstock, G., Daly, J. W., Harden, T. K., Jacobson, K. A., Williams, M. Nomenclatureandclassification of purinoceptors. Pharmacol. Rev. 1994;46:143-56.
  • 18. Fredholm, B. B. Astra AwardLecture. Adenosine, adenosinereceptorsandtheactions of caffeine. Pharmacol. Toxicol. 1995;76:93-101.
  • 19. Martin, E. A.,Nicholson, W. T., Eisenach, J. H., Charkoudian, N., &Joyner, M. J. (2006). Influences of adenosinereceptorantagonism on vasodilatorresponsestoadenosineandexercise in adenosinerespondersandnonresponders. J ApplPhysiol 1985;101:1678-84.
  • 20. Bracco, D.,Ferrarra, J. M., Arnaud, M. J., Jequier, E., &Schutz, Y et al. Effects of caffeine on energymetabolism, heart rate, andmethylxanthinemetabolism in leanandobesewomen. Am. J. Physiol., 1995;269:E671-8.
  • 21. Landolt, H. P. Sleephomeostasis: a role foradenosine in humans? Biochem. Pharmacol. 2008;75:2070-79.
Birincil Dil tr
Konular Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri
Bölüm Derleme
Yazarlar

Yazar: Burçin Nilay YENER
Kurum: ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ
Ülke: Turkey


Orcid: 0000-0001-8356-9806
Yazar: Fatih KAR
Kurum: ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ
Ülke: Turkey


Orcid: 0000-0001-8942-590X
Yazar: Aleyna GÜL
Kurum: ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ
Ülke: Turkey


Yazar: Anıl OĞRAŞ
Kurum: ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ
Ülke: Turkey


Orcid: 0000-0002-9767-0865
Yazar: Kezban FİDAN
Kurum: ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ
Ülke: Turkey


Orcid: 0000-0001-7866-7356
Yazar: Nilgün GÜMÜŞ
Kurum: ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ
Ülke: Turkey


Orcid: 0000-0002-5269-9576
Yazar: Ogulbaht ATABEYEVA
Kurum: ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ
Ülke: Turkey


Orcid: 0000-0002-7389-1639
Yazar: Fahrettin AKYÜZ
Kurum: ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ
Ülke: Turkey


Tarihler

Yayımlanma Tarihi : 10 Temmuz 2020

Bibtex @derleme { toad691729, journal = {Türk Tıp Öğrencileri Araştırma Dergisi}, issn = {2667-8969}, eissn = {2717-6282}, address = {Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi}, publisher = {Eskişehir Osmangazi Üniversitesi}, year = {2020}, volume = {2}, pages = {101 - 107}, doi = {}, title = {Kafein Bir Antioksidan Madde midir? : Oksidatif Stres ve Kafein}, key = {cite}, author = {Yener, Burçin Nilay and Kar, Fatih and Gül, Aleyna and Oğraş, Anıl and Fi̇dan, Kezban and Gümüş, Nilgün and Atabeyeva, Ogulbaht and Akyüz, Fahrettin} }
APA Yener, B , Kar, F , Gül, A , Oğraş, A , Fi̇dan, K , Gümüş, N , Atabeyeva, O , Akyüz, F . (2020). Kafein Bir Antioksidan Madde midir? : Oksidatif Stres ve Kafein . Türk Tıp Öğrencileri Araştırma Dergisi , 2 (2) , 101-107 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/toad/issue/55098/691729
MLA Yener, B , Kar, F , Gül, A , Oğraş, A , Fi̇dan, K , Gümüş, N , Atabeyeva, O , Akyüz, F . "Kafein Bir Antioksidan Madde midir? : Oksidatif Stres ve Kafein" . Türk Tıp Öğrencileri Araştırma Dergisi 2 (2020 ): 101-107 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/toad/issue/55098/691729>
Chicago Yener, B , Kar, F , Gül, A , Oğraş, A , Fi̇dan, K , Gümüş, N , Atabeyeva, O , Akyüz, F . "Kafein Bir Antioksidan Madde midir? : Oksidatif Stres ve Kafein". Türk Tıp Öğrencileri Araştırma Dergisi 2 (2020 ): 101-107
RIS TY - JOUR T1 - Kafein Bir Antioksidan Madde midir? : Oksidatif Stres ve Kafein AU - Burçin Nilay Yener , Fatih Kar , Aleyna Gül , Anıl Oğraş , Kezban Fi̇dan , Nilgün Gümüş , Ogulbaht Atabeyeva , Fahrettin Akyüz Y1 - 2020 PY - 2020 N1 - DO - T2 - Türk Tıp Öğrencileri Araştırma Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 101 EP - 107 VL - 2 IS - 2 SN - 2667-8969-2717-6282 M3 - UR - Y2 - 2020 ER -
EndNote %0 Türk Tıp Öğrencileri Araştırma Dergisi Kafein Bir Antioksidan Madde midir? : Oksidatif Stres ve Kafein %A Burçin Nilay Yener , Fatih Kar , Aleyna Gül , Anıl Oğraş , Kezban Fi̇dan , Nilgün Gümüş , Ogulbaht Atabeyeva , Fahrettin Akyüz %T Kafein Bir Antioksidan Madde midir? : Oksidatif Stres ve Kafein %D 2020 %J Türk Tıp Öğrencileri Araştırma Dergisi %P 2667-8969-2717-6282 %V 2 %N 2 %R %U
ISNAD Yener, Burçin Nilay , Kar, Fatih , Gül, Aleyna , Oğraş, Anıl , Fi̇dan, Kezban , Gümüş, Nilgün , Atabeyeva, Ogulbaht , Akyüz, Fahrettin . "Kafein Bir Antioksidan Madde midir? : Oksidatif Stres ve Kafein". Türk Tıp Öğrencileri Araştırma Dergisi 2 / 2 (Temmuz 2020): 101-107 .
AMA Yener B , Kar F , Gül A , Oğraş A , Fi̇dan K , Gümüş N , Atabeyeva O , Akyüz F . Kafein Bir Antioksidan Madde midir? : Oksidatif Stres ve Kafein. TÖAD. 2020; 2(2): 101-107.
Vancouver Yener B , Kar F , Gül A , Oğraş A , Fi̇dan K , Gümüş N , Atabeyeva O , Akyüz F . Kafein Bir Antioksidan Madde midir? : Oksidatif Stres ve Kafein. Türk Tıp Öğrencileri Araştırma Dergisi. 2020; 2(2): 101-107.