Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Taekwon-Do Sporcularının Beslenme Tutumlarının Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi

Yıl 2021, Cilt: 10 Sayı: 3, 31 - 45, 14.07.2021

Öz

Bu çalışma taekwondo sporcularının çeşitli değişkenler açısından beslenme tutumlarının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya Türkiye’nin farklı ilerinden taekwondo branşında ki farklı yaş gruplarından seçilen %72,4’ü kadın (n=60) ve %27,6’sı erkek (n=157) toplam 217 sporcu katılım sağlamış olup, sporcuların %29,5’i (n=64) milli sporcu ve %70,5’i (n=153) ise milli sporcu değildir. Sporcuların beslenmeye ilişkin tutumlarını değerlendirmek amacıyla 21 sorudan oluşan “Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği” uygulanmıştır. Verilerin analizinde SPSS Statistics 23. paket programı kullanılmıştır. Elde edilen verilerin normallik dağılımlarına bakılmış olup, verilerin normal dağıldığı tespit edilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler belirlenip, ikili karşılaştırmalarda “Independent Sample T-Test” ve çoklu karşılaştırmalara “One Way Anova Testi” kullanılmıştır. Anlamlılık değeri P<0,05 olarak kabul edilmiştir. Sporcuların beslenmeye ilişkin tutumlarında cinsiyet, millilik ve VKI değişkenine göre istatistiksel olarak anlamlılık görülmezken P>0,05, yaş, spor yapma yılı ve eğitim değişkenine göre istatiksel olarak anlamlılık saptanmıştır P<0,05.

Kaynakça

  • Akıncı, A,Y. (2018). Eski Çağlarda Atletler (Sporcular): Eğitim, Antrenman, Beslenme ve Sporcu Yetiştirme Geleneği. Doktora Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı. Isparta.
  • Cesur, B., Koçoğlu, G. & Sümer, H. (2015). Evaluation instrument of nutrition literacy on adults (EINLA) A validity and reliability study. Integrative Food, Nutrition And Metabolism, 2(1), 127-130.
  • Ceylan, V., Muştu, Ç. & Sarıışık, M. (2020). Healthy Nutritional Attitudes and Behaviors During COVID-19 Outbreak Lockdown. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 8(4), 2491-2506. DOI: 10.21325/jotags.2020.723
  • Cockburn, E., Fortune, A., Briggs, M. & Rumbold, P. (2014). Nutritional knowledge of UK coaches. Nutrients, 6(4), 1442-1453. Doi: https://doi.org/10.3390/nu6041442
  • Çelik, S. (2017). Bir tıp fakültesi öğrencilerinde fiziksel aktivite ve beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi. Uzmanlık Tezi. Marmara Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı Anabilim Dalı, İstanbul.
  • De Vriendt, T., Matthys, C., Verbeke, W., Pynaert, I., & De Henauw, S. (2009). Determinants of nutrition knowledge in young and middle-aged Belgian women and the association with their dietary behaviour. Appetite, 52(3), 788-792. https://doi.org/10.1016/j.appet.2009.02.014
  • Duralı, Ö. (2019). Yetişkin kadın bireylerde beslenme bilgi düzeyinin ve beslenme durumunun saptanması. Yüksek lisans tezi. Trakya Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Edirne.
  • Durmaz, Ş., Kaçar, Z., Can, S., Koca, R. ve Yeşilova, D. (2007). Çanakkale Sağlık Yüksekokulu Öğrencilerinin Problem Çözme Becerileri ve Etkileyen Bazı Faktörler. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 10 (4), 63-71.
  • Ersoy, G., Alper,R., Kargül, A.; Yüzücü Beslenmesi, Yüzme, Atlama ve Su Topu Federasyonu Yayını, 1987.
  • Garibağaoğlu, M., Budak, N., Öner, N., Sağlam, Ö. ve Nişli, K. (2006). Üç farklı üniversitede eğitim gören kız öğrencilerin beslenme durumları ve vücut ağırlıklarının değerlendirmesi, Sağlık Bilimleri Dergisi, 15(3), 173-180.
  • Günay, M., Cicioğlu, I. (2001). Spor Fizyolojisi. Gazi Kitapevi, Ankara.
  • Hendrie, G. A., Coveney, J., & Cox, D. (2008). Exploring nutrition knowledge and the demographic variation in knowledge levels in an Australian community sample. Public Health Nutrition, 11(12), 1365-1371. DOI: https://doi.org/10.1017/S1368980008003042
  • Heşeminia, T., Çalışkan, D., ve Işık, A. (2002). Ankara’da yüksek öğretim öğrenci yurtlarında kalan öğrencilerin beslenme sorunları. İbni Sina Tıp Dergisi 7: 155- 166 İnceoğlu, M. (2010). Tutum Algı İletişim, Beykent Üniversitesi Yayınları No: 69, 5. Baskı, İstanbul
  • Kırkbir, F. (2020). Sporcularda Sağlıklı Beslenme İle Mutluluk Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Spor Eğitim Dergisi, 4(2),125-130. Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/seder/issue/54136/749319
  • Mearns, G. J., Chepulis, L., Britnell, S., & Skinner, K. (2017). Health and nutritional literacy of New Zealand nursing students. Journal of Nursing Education, 56(1), 43-48. Doi: https://doi.org/10.3928/01484834-20161219-09
  • Mirmiran, P., Azadbakht, L. & Azizi, F. (2007). Dietary behaviour of Tehranian adolescents does not accord with their nutritional knowledge. Public health nutrition, 10(9), 897- 901. DOI: https://doi.org/10.1017/S1368980007246701
  • Murathan, F. (2013). Üniversite öğrencilerinde obezite sıklığı, fiziksel aktivite düzeyi ve sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının incelenmesi. Doktora tezi. Fırat Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Elazığ.
  • Şanlıer, N., Konaklıoğlu, E. & Güçer, E. (2009). Gençlerin beslenme bilgi, alışkanlık ve davranışları ile beden kütle indeksleri arasındaki ilişki. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 29(2), 333-352.
  • Tabachnick and Fidell, 2013 B.G. Tabachnick, L.S. Fidell Using Multivariate Statistics (sixth ed.)Pearson, Boston (2013) TC Sağlık Bakanlığı Türkiye Beslenme Rehberi -TÜBER- (2015). Sağlık Bakanlığı Yayınları, Ankara.
  • Tekkurşun Demir, G., Cicioğlu, Hİ., (2019). Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği (SBİTÖ): Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 4(2), 256-274. DOI: 10.31680/gaunjss.559462.
  • Thomas, D. T., Erdman, K. A., and Burke, L. M. (2016). American college of sports medicine joint position statement. nutrition and athletic performance. Medicine & Science Sports & Exercise, 48(3), 543-568.
  • Özdemir, G. (2010). Spor dallarına göre beslenme. Spormetre beden eğitimi ve spor bilimleri dergisi, 8(1), 1-6. https://doi.org/10.1501/Sporm_0000000169
  • Özenoğlu, A., Beyza, G. Ü. N., Karadeniz, B., Fatma, K. O. Ç., Bilgin, V., Bembeyaz, Z., & Saha, B. S. (2021). Yetişkinlerde beslenme okuryazarlığın sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumlar ve beden kütle indeksi ile ilişkisi. Life Sciences, 16(1), 1-18. Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/nwsals/issue/59902/770776
  • Ulaş, B. & Genç, M. F. (2010). The attitude and behaviours of the personnel on duty at Malatya Military Hospital in 2007 on healthy dieting. Journal of İnönü Üniversity Medical, 17, 187-193.
  • Ustun, N. A., Ustun, U. D., Isik, U., & Yapici, A. (2020). Health belief regarding leisure time physical activity and nutritional attitude: are they related in athletic and sedentary university students. Progress in Nutrition, 22, 156-160. DOI:10.23751/pn.v22i1- S.9810.

An Investigation Of The Nutrition Attitude Of Taekwon-Do Athletes In Terms Of Various Variables

Yıl 2021, Cilt: 10 Sayı: 3, 31 - 45, 14.07.2021

Öz

This study was conducted to examine the nutritional attitudes of taekwondo athletes in terms of various variables. A total of 217 athletes, 72.4% female (n = 60) and 27.6% male (n = 157) selected from different age groups in the branch of taekwondo from different parts of Turkey participated in the study and 29.5% of the athletes (n = 64) are national athletes and 70.5% (n = 153) are not national athletes. In order to evaluate athletes' attitudes towards nutrition, the ''Attitude Scale Towards Healthy Nutrition'' consisting of 21 questions was applied. SPSS Statistics 23 package program was used in the analysis of the data. The normality distributions of the obtained data were examined and it was determined that the data were distributed normally. Descriptive statistics were determined in the analysis of the data and "Independent Sample T-Test" was used for paired comparisons and "One Way Anova Test" was used for multiple comparisons. Significance value was accepted as P <0.05. While there was no statistical significance in athletes' attitudes towards nutrition according to gender, nationality and VKI variable P> 0.05; according to age, years of doing sports and education variable was found statistically significant P <0.05.

Kaynakça

  • Akıncı, A,Y. (2018). Eski Çağlarda Atletler (Sporcular): Eğitim, Antrenman, Beslenme ve Sporcu Yetiştirme Geleneği. Doktora Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı. Isparta.
  • Cesur, B., Koçoğlu, G. & Sümer, H. (2015). Evaluation instrument of nutrition literacy on adults (EINLA) A validity and reliability study. Integrative Food, Nutrition And Metabolism, 2(1), 127-130.
  • Ceylan, V., Muştu, Ç. & Sarıışık, M. (2020). Healthy Nutritional Attitudes and Behaviors During COVID-19 Outbreak Lockdown. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 8(4), 2491-2506. DOI: 10.21325/jotags.2020.723
  • Cockburn, E., Fortune, A., Briggs, M. & Rumbold, P. (2014). Nutritional knowledge of UK coaches. Nutrients, 6(4), 1442-1453. Doi: https://doi.org/10.3390/nu6041442
  • Çelik, S. (2017). Bir tıp fakültesi öğrencilerinde fiziksel aktivite ve beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi. Uzmanlık Tezi. Marmara Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı Anabilim Dalı, İstanbul.
  • De Vriendt, T., Matthys, C., Verbeke, W., Pynaert, I., & De Henauw, S. (2009). Determinants of nutrition knowledge in young and middle-aged Belgian women and the association with their dietary behaviour. Appetite, 52(3), 788-792. https://doi.org/10.1016/j.appet.2009.02.014
  • Duralı, Ö. (2019). Yetişkin kadın bireylerde beslenme bilgi düzeyinin ve beslenme durumunun saptanması. Yüksek lisans tezi. Trakya Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Edirne.
  • Durmaz, Ş., Kaçar, Z., Can, S., Koca, R. ve Yeşilova, D. (2007). Çanakkale Sağlık Yüksekokulu Öğrencilerinin Problem Çözme Becerileri ve Etkileyen Bazı Faktörler. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 10 (4), 63-71.
  • Ersoy, G., Alper,R., Kargül, A.; Yüzücü Beslenmesi, Yüzme, Atlama ve Su Topu Federasyonu Yayını, 1987.
  • Garibağaoğlu, M., Budak, N., Öner, N., Sağlam, Ö. ve Nişli, K. (2006). Üç farklı üniversitede eğitim gören kız öğrencilerin beslenme durumları ve vücut ağırlıklarının değerlendirmesi, Sağlık Bilimleri Dergisi, 15(3), 173-180.
  • Günay, M., Cicioğlu, I. (2001). Spor Fizyolojisi. Gazi Kitapevi, Ankara.
  • Hendrie, G. A., Coveney, J., & Cox, D. (2008). Exploring nutrition knowledge and the demographic variation in knowledge levels in an Australian community sample. Public Health Nutrition, 11(12), 1365-1371. DOI: https://doi.org/10.1017/S1368980008003042
  • Heşeminia, T., Çalışkan, D., ve Işık, A. (2002). Ankara’da yüksek öğretim öğrenci yurtlarında kalan öğrencilerin beslenme sorunları. İbni Sina Tıp Dergisi 7: 155- 166 İnceoğlu, M. (2010). Tutum Algı İletişim, Beykent Üniversitesi Yayınları No: 69, 5. Baskı, İstanbul
  • Kırkbir, F. (2020). Sporcularda Sağlıklı Beslenme İle Mutluluk Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Spor Eğitim Dergisi, 4(2),125-130. Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/seder/issue/54136/749319
  • Mearns, G. J., Chepulis, L., Britnell, S., & Skinner, K. (2017). Health and nutritional literacy of New Zealand nursing students. Journal of Nursing Education, 56(1), 43-48. Doi: https://doi.org/10.3928/01484834-20161219-09
  • Mirmiran, P., Azadbakht, L. & Azizi, F. (2007). Dietary behaviour of Tehranian adolescents does not accord with their nutritional knowledge. Public health nutrition, 10(9), 897- 901. DOI: https://doi.org/10.1017/S1368980007246701
  • Murathan, F. (2013). Üniversite öğrencilerinde obezite sıklığı, fiziksel aktivite düzeyi ve sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının incelenmesi. Doktora tezi. Fırat Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Elazığ.
  • Şanlıer, N., Konaklıoğlu, E. & Güçer, E. (2009). Gençlerin beslenme bilgi, alışkanlık ve davranışları ile beden kütle indeksleri arasındaki ilişki. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 29(2), 333-352.
  • Tabachnick and Fidell, 2013 B.G. Tabachnick, L.S. Fidell Using Multivariate Statistics (sixth ed.)Pearson, Boston (2013) TC Sağlık Bakanlığı Türkiye Beslenme Rehberi -TÜBER- (2015). Sağlık Bakanlığı Yayınları, Ankara.
  • Tekkurşun Demir, G., Cicioğlu, Hİ., (2019). Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği (SBİTÖ): Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 4(2), 256-274. DOI: 10.31680/gaunjss.559462.
  • Thomas, D. T., Erdman, K. A., and Burke, L. M. (2016). American college of sports medicine joint position statement. nutrition and athletic performance. Medicine & Science Sports & Exercise, 48(3), 543-568.
  • Özdemir, G. (2010). Spor dallarına göre beslenme. Spormetre beden eğitimi ve spor bilimleri dergisi, 8(1), 1-6. https://doi.org/10.1501/Sporm_0000000169
  • Özenoğlu, A., Beyza, G. Ü. N., Karadeniz, B., Fatma, K. O. Ç., Bilgin, V., Bembeyaz, Z., & Saha, B. S. (2021). Yetişkinlerde beslenme okuryazarlığın sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumlar ve beden kütle indeksi ile ilişkisi. Life Sciences, 16(1), 1-18. Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/nwsals/issue/59902/770776
  • Ulaş, B. & Genç, M. F. (2010). The attitude and behaviours of the personnel on duty at Malatya Military Hospital in 2007 on healthy dieting. Journal of İnönü Üniversity Medical, 17, 187-193.
  • Ustun, N. A., Ustun, U. D., Isik, U., & Yapici, A. (2020). Health belief regarding leisure time physical activity and nutritional attitude: are they related in athletic and sedentary university students. Progress in Nutrition, 22, 156-160. DOI:10.23751/pn.v22i1- S.9810.
Toplam 25 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Spor Hekimliği
Bölüm Research Article
Yazarlar

Özgür Gülen 0000-0002-2305-3098

Mehmet Kumartaşlı 0000-0002-7828-546X

Enes Madak 0000-0002-7454-2422

Hüseyin Ozan Sönmez 0000-0003-3529-1058

Osman Pepe 0000-0001-8787-2538

Yayımlanma Tarihi 14 Temmuz 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 10 Sayı: 3

Kaynak Göster

Vancouver Gülen Ö, Kumartaşlı M, Madak E, Sönmez HO, Pepe O. An Investigation Of The Nutrition Attitude Of Taekwon-Do Athletes In Terms Of Various Variables. TOJRAS. 2021;10(3):31-45.