BibTex RIS Kaynak Göster

Erodibility “K” Factor of Great Soil Groups in Turkey

Yıl 2013, Cilt: 2 Sayı: 1, - , 03.05.2013

Öz

It is benefited from Universal Soil Loss Equation (USLE) to determine the measures to be taken against erosion on lands being used for agriculture. Through this equation annual sediment deposition in dams and small dams together with their economic storage life are being estimated. This requires the necessity of determining the soil erodibility factor (K), one of the most important parameter of the equation. Totally 3579 soil samples from 0-20 cm depth were taken from Turkish Great Soil Groups and have been analyzed in the laboratory. According to the erodibility values calculated by means of physical and chemical analyses, it has been found that 333 soil samples very highly, 1418 soil sample highly and 1298 were moderately erodible. When the distribution was evaluated according to the Great Soil Groups, 50 % percent of the samples (333) taken from alluvial soils, 31 % (433) of the samples taken from brown forest soils and 38% (357) of the samples taken from noncalcerous brown forest soils were highly erodible. As a result, a great portion of the agricultural lands were found to be highly and moderately erodible. The proportion of very slightly and slightly erodible soils was only 14 % of the total number of soil samples.

Türkiye Büyük Toprak Gruplarının Erozyona Duyarlılık “K” Faktörleri

Yıl 2013, Cilt: 2 Sayı: 1, - , 03.05.2013

Öz

Bir havza veya tarım alanında erozyona karşı alınacak en etkili ve ekonomik olarak uygulanabilir koruma önlemleri alternatiflerinin belirlenmesi ve bunların uygulanması gerekmektedir. Tarımsal üretimde kullanılan arazilerde su erozyonuna karşı alınacak önlemlerin saptanmasında Üniversal Toprak Kayıpları Tahmini Eşitliğinden yararlanılmaktadır. Bu eşitlik yardımıyla baraj ve göletlerde yıllık sediment depolanmasının tahmini ve bu yapıların ömürlerinin saptanması konusunda kullanılmaktadır. Eşitliğin çözümünde kullanılan parametreler arasında en önemlilerinden biri olan toprakların aşınmaya karşı duyarlığı (K) parametresinin bilinmesi gerekmektedir. Türkiye Büyük Toprak Gruplarının (BTG) tarım alanlarındaki dağılımı dikkate alınarak 3579 adet ve 0-20cm'den alınan topraklarda yapılan fiziksel ve kimyasal analizler sonucu hesaplanan aşınabilirlik değerlerine göre toprakların 333 adeti çok kuvvetli derecede 1418 adeti kuvvetli derecede, 1298 adeti ise orta derecede aşınabilir topraklar sınıfına girmiştir. Bu dağılımı (BTG) düzeyinde incelediğimizde ilk sırayı 323 adet ile alüvyal toprağın % 50'si kuvvetli derecede aşınabilir olarak belirlenirken, bu oran kahverengi orman toprakların 433 adetinde % 31 ve kireçsiz kahverengi orman toprağında ise bu oran %38 olarak belirlenmiştir. Sonuçta tarım topraklarının büyük çoğunluğu kuvvetli derecede ve orta derecede aşınabilir topraklar sınıfına girmektedir. Çok az ve az aşınabilir toprakların sayısı ise toplam toprak sayısına göre sadece % 14'dür.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hicrettin Cebel Bu kişi benim

Suat Akgül Bu kişi benim

Orhan Doğan Bu kişi benim

Fatma Elbaşı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 3 Mayıs 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Cebel, H., Akgül, S., Doğan, O., Elbaşı, F. (2013). Erodibility “K” Factor of Great Soil Groups in Turkey. Toprak Su Dergisi, 2(1).
AMA Cebel H, Akgül S, Doğan O, Elbaşı F. Erodibility “K” Factor of Great Soil Groups in Turkey. TSD. Mayıs 2013;2(1).
Chicago Cebel, Hicrettin, Suat Akgül, Orhan Doğan, ve Fatma Elbaşı. “Erodibility ‘K’ Factor of Great Soil Groups in Turkey”. Toprak Su Dergisi 2, sy. 1 (Mayıs 2013).
EndNote Cebel H, Akgül S, Doğan O, Elbaşı F (01 Mayıs 2013) Erodibility “K” Factor of Great Soil Groups in Turkey. Toprak Su Dergisi 2 1
IEEE H. Cebel, S. Akgül, O. Doğan, ve F. Elbaşı, “Erodibility ‘K’ Factor of Great Soil Groups in Turkey”, TSD, c. 2, sy. 1, 2013.
ISNAD Cebel, Hicrettin vd. “Erodibility ‘K’ Factor of Great Soil Groups in Turkey”. Toprak Su Dergisi 2/1 (Mayıs 2013).
JAMA Cebel H, Akgül S, Doğan O, Elbaşı F. Erodibility “K” Factor of Great Soil Groups in Turkey. TSD. 2013;2.
MLA Cebel, Hicrettin vd. “Erodibility ‘K’ Factor of Great Soil Groups in Turkey”. Toprak Su Dergisi, c. 2, sy. 1, 2013.
Vancouver Cebel H, Akgül S, Doğan O, Elbaşı F. Erodibility “K” Factor of Great Soil Groups in Turkey. TSD. 2013;2(1).
Kapak Tasarım : Hüseyin Oğuzhan BEŞEN
Grafik Tasarım : Filiz ERYILMAZ
Basım Yeri : Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı - Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı
İvedik Caddesi Bankacılar Sokak No : 10 Yenimahalle, Ankara Türkiye