This study was conducted to determine the effects of different irrigation water salinity and leaching
rates over germination and initial growth of clover. Experiment were carried out in the lysimeter conditions
for six months. The three different irrigation water salinity levels (0.25 dS m-1, 1.5 dS m-1 ve 3.0 dS m-1)
and the four leaching rates (10%, 20%, 35% and 50%) were used in randomized block design with three
replications. Plant fresh weight (yield) and dry weights (biomass) were measured to evaluate the impacts
of irrigation water salinity and leaching rates. It was observed that both irrigation water salinity and
leaching rates had significant impacts on yield and leaching rates had significant effects over biomass.
The highest yield was obtained from the treatment with 1.5 dS m-1 salinity level and 50% leaching rate.
Bu çalışma, farklı tuzluluktaki sulama sularının değişik yıkama gereksinimleri ile uygulanması durumunda
yoncada çimlenmeye ve ilk gelişmeye olan etkilerini incelemek amacıyla lizimetre koşullarında altı ay süreyle
yürütülmüştür. Araştırma, 3 farklı sulama suyu tuzluluğu (0.25 dS m-1, 1.5 dS m-1 ve 3.0 dS m-1) ile 4
yıkama gereksinimi (%10, %20, %35 ve %50) konuları için 3 tekrarlamalı olarak, tesadüf bloklar deneme
desenine göre yürütülmüştür. Bitki yaş ağırlığı (verim) ve kuru ağırlığı (biokütle) değerleri elde edilerek
değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlar bitki verimi üzerine, hem sulama suyu tuzluluğu, hem de yıkama
gereksinimi düzeylerinin etkili olduğunu, biokütle değerleri üzerine ise sadece yıkama düzeyinin önemli
etkide bulunduğunu ortaya koymuştur. En fazla verim; tuzluluk konuları içerisinde 1.5 dS m-1 tuzluluk
düzeyinde, yıkama konuları içerisinde ise %50 yıkama gereksinimin uygulandığı konuda elde edilmiştir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 17 Nisan 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 4 Sayı: 1 |