Bu çalışmada yapraktan bor
gübrelemesinin elma eşitlerinin bor beslenmesiyle verim ve bazı kalite
ölçütlerine etkisini incelemek amaçlanmıştır. Denemede Mondial Gala, Red Chief,
Scarlet Spur, Breaburn ve Fuji olmak üzere beş elma çeşidi
kullanılmış olup, 0 ve 100 mg Bl-1 litre olacak şekilde hazırlanan
çözeltiden, çiçeklenme öncesi 1 5 gün arayla iki defa yapraktan gübreleme
yapılmıştır. Deneme sonunda Braeburn çeşidi hariç diğer çeşitlerin tamamında
yaprak B konsantrasyonun arttığı görülmüştür. Yapraktan B gübrelemesiyle bütün
çeşitlerin meyve toplam verimi artmış ve elde edilen artışlar Mondial Gala ve
Breaburn çeşitleri hariç diğerlerinde istatistiksel anlamda önemli olmuştur.
Yapraktan bor uygulaması incelenen meyve kalite ölçütlerine genellikle etki
yapmamıştır. Çeşitlerin bor uygulamalarından farklı derecelerde etkilendiği
görülmüştür
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Kasım 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 5 Sayı: 2 |