Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bursa’da İçme ve Kullanma Sularında İndikatör ve Bazı Patojen Bakterilerin Varlığının Araştırılması

Yıl 2017, Cilt: 6 Sayı: 1, 1 - 6, 15.03.2017
https://doi.org/10.21657/topraksu.305693

Öz

Bu çalışma, Bursa ili ve ilçelerinde çeşitli kaynaklardan temin edilen tüketim ve kullanım sularının
mikrobiyolojik kalitesinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirildi. Bu amaçla 119 şebeke ve 81 artezyen
kuyu suyu olmak üzere, toplam 200 adet su örneği toplandı. Örneklerde membran filtrasyon yöntemiyle
koliform, E. coli, enterokok, S. aureus ve Salmonella bakterilerinin varlığı araştırıldı. Artezyen kuyu suyu
örneklerinde koliform, E. coli ve enterokok kontaminasyon oranları sırasıyla %72.8 (59/81), %48.1
(39/81) ve %40.7 (33/81) olarak saptandı. Şebeke sularında E. coli ve enterokok kontaminasyonu %2.5
(3/119), koliform ise %12.6 (15/119) olarak belirlendi. Sadece1 adet artezyen kuyu suyu örneğinde
patojen stafilokok (koagülaz pozitif S. aureus) bulunurken, örneklerin hiç birinde Salmonella tespit
edilmedi. Analiz edilen örneklerin %37.5’inin (75 örnek) ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan
su yönetmeliği kriterlerini karşılamadığı belirlendi. Ayrıca artezyen kaynak suyu örneklerinde, şebeke
sularına oranla daha fazla kontaminasyon gözlendi. Mevcut çalışmanın sonuçları, su örneklerinde fekal
indikatör bakterilerin varlığını ve bu suların tüketiminin immun sistemi baskılanmış, hasta ve yaşlılar ile
çocuklarda potansiyel sağlık riski oluşturabileceğini ortaya koydu.

Kaynakça

  • Alemdar S, Kahraman T, Ağaoğlu S, Alişarlı M (2009). Bitlis ili içme sularının bazı mikrobiyolojik ve fizikokimyasal özellikleri. Ekoloji 19, 73: 29-38.
  • Alişarlı M, Ağaoğlu S, Alemdar S (2007). Van bölgesi içme ve kullanma sularının mikrobiyolojik kalitesinin halk sağlığı yönünden incelenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 18 (1): 67-77.
  • Alkan U, Teksoy A, Acar Ö (2005). İçme suyu şebekesinde bakteriyel yeniden çoğalmayı etkileyen faktörlerin belirlenmesi. İTÜ Dergisi, 15: 43-55.
  • Anar Ş, Günşen U (2000). Bursa il merkezindeki içme ve kullanma sularının hijyenik kalitesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 7 (1): 31-33.
  • Antony RM, Renuga FB (2012). Microbiological analysis of drinking water quality of Ananthanar channel of Kanyakumari district, Tamil Nadu, India. Ambi-Agua, Taubate, 7 (2): 42-48.
  • Atasoylu G, Okyay P, Güney N, Deniz Y, Çobanoğlu M, Beşer E (2006). Aydın ili halk sağlığı laboratuarı 2004 yılı içme ve kullanma suyu analizleri. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, 5 (3): 187-195.
  • Avcı S, Bakıcı MZ, Erandaç M (2006). Tokat ilindeki içme sularının koliform bakteriler yönünden araştırılması. Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 28 (4): 107- 112.
  • Çetinkaya F, Çıbık R, Soyutemiz E (2005). Bursa!da içme maksatlı kullanılan artezyen kuyu sularında Salmonella ve Shigella varlığının araştırılması. Veteriner Bilimleri Dergisi, 23 (1): 79-82.
  • Daley K, Castleden H, Jamieson R, Furgal C, Ell L (2015). Water systems, sanitation, and public health risks in remote communities: Inuit resident perspectives from the Canadian Arctic. Social Science and Medicine, 135: 124-132.
  • Forstinus NO, Ikechukwu NE, Emenike MP, Christiana AO (2016). Water and waterborne diseases: A review. International Journal of Tropical Diseases and Health, 12 (4): 1-14. Fransız Standardı (2006). XP T90-412, Water quality - Detection and enumeration of pathogenic staphylococci - Method by membrane filtration. Gine-Garriga R, De Palencia AJF, Perez-Foguet A (2013). Water sanitation hygiene mapping: An improved approach for data collection at local level. Science of the Total Environment, 463-464: 700-711.
  • ISO (International Standards Organization) (2010). ISO 19250:2010, Water quality-Detection of Salmonella spp. Kireçci E, Savaşçı M, Uslu H (2006). Kars ve Sarıkamış çevresindeki içme suyu kaynaklarından membran filtrasyon yöntemi ile Escherichia coli izolasyonu. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 1 (1-2): 29-32.
  • Kurt AÖ, Şaşmaz T, Buğdaycı R, Öner S, Kızılok A (2009). Mersin ili içme kullanma suyu numunelerinin bakteriyolojik yönden değerlendirilmesi. Türkiye Halk Sağlığı Dergisi, 7 (1): 23-31.
  • Macedo AS, Freitas AR, Abreu C, Machado E, Peixe L, Sousa JC, Novais C (2011). Characterization of antibiotic resistant enterococci isolated from untreated waters for human consumption in Portugal. International Journal of Food Microbiology, 145: 315-319.
  • Olaoye OA, Onilude AA (2009). Assessment of microbiological quality of sachet-packaged drinking water in Western Nigeria and its public health significance. Public Health, 123: 729-734.
  • Osei AS, Newman MJ, Mingle JAA, Ayeh-Kumi PF, Kwasi MO (2013). Microbiological quality of packaged water sold in Accra, Ghana. Food Control, 31: 172-175.
  • Özaslan A (2009). Adana içme suyunda fekal koliform düzeyinin belirlenmesi ve antibiyotik dirençlilik frekansı. Yüksek lisans tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana. Rieger K, Holm RH, Sheridan H (2016). Access to groundwater and link to the impact on quality of life: A look at the past, present and future public health needs in Mzimba District, Malawi. Groundwater for Sustainable Development, 2-3: 117-129.
  • Sağlık Bakanlığı (Türkiye Halk Sağlığı Kurumu) (2013). İnsani tüketim amaçlı sular hakkında yönetmelik. Resmi Gazete, 7 Mart 2013, Sayı: 28580.
  • Şimşek C (1999). Silivri bölgesi içme ve kullanma sularının fiziksel ve kimyasal yönden değerlendirilmesi. Doktora tezi, İstanbul Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul. TSE (Türk Standartları Enstitüsü) (2014). TS EN ISO 9308-
  • 1, Su kalitesi – Escherichia coli ve koliform bakterilerin tespiti ve sayımı- Bölüm 1: Düşük bakterili zemin floral sular için membrenla süzme yöntemi. TSE (Türk Standartları Enstitüsü) (2002). TS EN ISO 7899-
  • 2, Su kalitesi – Bağırsak enterokoklarının tespiti ve sayımı – Bölüm 2: Membran süzme yöntemi. Uwimpuhwe M (2012). Microbiological drinking water quality and prevalence of waterborne diseases in Masaka, Rwanda. Master tezi, Durban University of Technology, Environmental Health in the Faculty of Health Sciences, South Africa.
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Tülay Elal Muş

Figen Çetinkaya Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Mart 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Elal Muş, T., & Çetinkaya, F. (2017). Bursa’da İçme ve Kullanma Sularında İndikatör ve Bazı Patojen Bakterilerin Varlığının Araştırılması. Toprak Su Dergisi, 6(1), 1-6. https://doi.org/10.21657/topraksu.305693
AMA Elal Muş T, Çetinkaya F. Bursa’da İçme ve Kullanma Sularında İndikatör ve Bazı Patojen Bakterilerin Varlığının Araştırılması. TSD. Mart 2017;6(1):1-6. doi:10.21657/topraksu.305693
Chicago Elal Muş, Tülay, ve Figen Çetinkaya. “Bursa’da İçme Ve Kullanma Sularında İndikatör Ve Bazı Patojen Bakterilerin Varlığının Araştırılması”. Toprak Su Dergisi 6, sy. 1 (Mart 2017): 1-6. https://doi.org/10.21657/topraksu.305693.
EndNote Elal Muş T, Çetinkaya F (01 Mart 2017) Bursa’da İçme ve Kullanma Sularında İndikatör ve Bazı Patojen Bakterilerin Varlığının Araştırılması. Toprak Su Dergisi 6 1 1–6.
IEEE T. Elal Muş ve F. Çetinkaya, “Bursa’da İçme ve Kullanma Sularında İndikatör ve Bazı Patojen Bakterilerin Varlığının Araştırılması”, TSD, c. 6, sy. 1, ss. 1–6, 2017, doi: 10.21657/topraksu.305693.
ISNAD Elal Muş, Tülay - Çetinkaya, Figen. “Bursa’da İçme Ve Kullanma Sularında İndikatör Ve Bazı Patojen Bakterilerin Varlığının Araştırılması”. Toprak Su Dergisi 6/1 (Mart 2017), 1-6. https://doi.org/10.21657/topraksu.305693.
JAMA Elal Muş T, Çetinkaya F. Bursa’da İçme ve Kullanma Sularında İndikatör ve Bazı Patojen Bakterilerin Varlığının Araştırılması. TSD. 2017;6:1–6.
MLA Elal Muş, Tülay ve Figen Çetinkaya. “Bursa’da İçme Ve Kullanma Sularında İndikatör Ve Bazı Patojen Bakterilerin Varlığının Araştırılması”. Toprak Su Dergisi, c. 6, sy. 1, 2017, ss. 1-6, doi:10.21657/topraksu.305693.
Vancouver Elal Muş T, Çetinkaya F. Bursa’da İçme ve Kullanma Sularında İndikatör ve Bazı Patojen Bakterilerin Varlığının Araştırılması. TSD. 2017;6(1):1-6.
Kapak Tasarım : Hüseyin Oğuzhan BEŞEN
Grafik Tasarım : Filiz ERYILMAZ
Basım Yeri : Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı - Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı
İvedik Caddesi Bankacılar Sokak No : 10 Yenimahalle, Ankara Türkiye