Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı Sulama Düzeylerinin Serada Yetiştirilen Domatesin Verim ve Kalitesine Etkisi

Yıl 2017, Cilt: 6 Sayı: 2, 11 - 17, 25.09.2017
https://doi.org/10.21657/topraksu.339821

Öz

Bu çalışma, serada yetiştirilen domates
(Lycopersicon esculentum Mill cv. Astona)
için en uygun
sulama programının oluşturulması amacıyla, 2012-2013 yetiştirme sezonunda Akdeniz
iklimi koşullarında
yürütülmüştür. Araştırma
tesadüf blokları deneme deseninde üç tekerrürlü olarak yürütülmüş ve dört
ayrı sulama konusu ele alınmıştır. Sulama konularının oluşturulmasında açık su yüzeyinden
meydana
gelen buharlaşma miktarlarının farklı oranları (%60, %80, %100 ve %120) esas alınmıştır. Araştırma sonucunda, sulama düzeylerinin, domates verimi ve bazı kalite
kriterleri üzerine önemli
etkilerinin
olduğu belirlenmiştir. En uygun sulama
programı olarak açık su yüzeyi
buharlaşmasının %100’ünün
verildiği uygulama
bulunmuştur. Bu konunun
sulama suyu gereksinimi, su tüketimi, verimi ve sulama
suyu kullanım randımanı sırasıyla  350 mm, 361 mm, 128.7 t ha-1, 36.8 kg m-3  olmuştur.

Kaynakça

  • Abou-Hadid, AF, El-Shinawy MZ, El-Oksh I, Gomaa H, El- Beltagy AS (1994). Studies on waterconsumption of sweet pepper plant under plastic houses. Acta Hort. (ISHS) 366: 365-372. Branthome X, Ple Y, Machado JR, Bieche BJ (1994). Influence of drip irrigation on the technological characteristics of processing tomatoes. Fifth International Symposium on the processing tomato, Sorrento, Italy, 23-27 November, 1993. Acta Horticulture, 376: 285-290. Çetin Ö, Uygan D 2008. The effect of drip line spacing, irrigation regimes and planting geometries of tomato on yield, irrigation water use efficiency and net return . agri cultural water management 95: 949 – 958. Çevik B, Abak K, Sarı N, Kırda C, Topaloğlu F (1997). Harran Ovası koşullarında damla sulama yöntemiyle sulanan bazı sebzelerde farklı su düzeylerinin verim ve kaliteye etkileri. 6. Kültürteknik Kongresi. Bildiriler: 316-323. 5-8 Haziran, Kirazlıyayla-Bursa. Derviş Ö, Doğan M, Tok A, Ertekin Ü (1992). Antalya koşullarında cam serada tek ürün olarak yetiştirilen domatesin açık su yüzeyi buharlaşmasında yaralanarak damla sulama sistemiyle sulanması. KHGM Tarsus Arşt. Enst. Yayınları 178/122, p. 73. DMİ (2015). Devlet Meteoroloji İşleri Silifke Müdürlüğü kayıtları Ekici B (2002). Sera domates yetiştiriciliğinde kısmi kök kuruluğu (partial rootzone drying) sulama tekniğinin bitki büyümesi, verim ve meyve kalitesi üzerine etkileri. Ç.Ü. Fen Bilimleri Enst. Yüksek Lisans Tezi, p. 91, Adana. Elkner K, Kaniszewski S, Gerasoponlos D, Olympios CH, Passam H (1993). Effect of drip irrigation and mulching on qualitiy of tomato fruits. International symposium on quality of fruit and vegatables: ınfluence of pre and post harvest factors and technology, 20-24 Sept. Chamia, Greece. Ertek A, Şensoy S, Yıldız M, Kabay T (2002). Açık su yüzeyi buharlaşmasından yararlanılarak sera koşullarında patlıcan bitkisi için en uygun sulama dozu ve aralığının belirlenmesi. K.S.Ü.Fen ve Mühendislik Dergisi, 5: 57-67. Hashimoto Y (2000). Plant factory in the 21st century. ICAME 2000 Proceedings of the Third International Conference on Agricultural Machinery Engineering, vol. I, Seoul, South Korea, pp. 1–13. Howell TA, Cuenca RH, Solomon KH, (1990). Crop yield response. Manegement of farm irrigation systems, Edit. G.J. Hoffman., T.A. Howell., K.H. Solomon. Chap. 5. An ASAE Monograph, St. Joseph, MI pp. 93-116. James LG (1988). Prencipiles of farm irrigation system design. John Willey and sons inc., p. 453. New York Kırda C, Çetin M, Daşgan Y, Topçu S, Kaman H, Ekici B, Derici MR, Özgüven Aİ (2004). Yield response of greenhouse grown tomato to partial root drying and conventional deficit irrigation. Agricultural Water Management 69: 191–201. Kırnak H, Kaya C (2004). Determination of irrigation scheduling of drip irrigated tomato using pan-evaporation in Harran Plain. GOÜ Ziraat Fakültesi dergisi 21(1): 43-50. Özbahçe A, Tarı AF (2009). Effects of different emitter spaces and irrigation levels on yield and yield components of processing tomato. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(2): 63-70. Özbahce A, Tarı AF (2010). Effects of different emitter space and water stress on yield and quality of processing tomato under semi-arid climate conditions. Agricultural Water Management, Vol: 97(9): 1405-1410. Papadopoulos I (1987). Nitrogen fertigation of Green House Grown Tomato. Communications in Soil Sci. And Plant Analysis, 18: 897-907. Pezikoğlu F (1999). Örtü altı sebze yetiştiriciliği ve sorunları, Tarım Bakanlığı, Tarım ve Köy Dergisi, Sayı: 128, Ankara. Tan CS (1995). Effect of drip and sprinkle irrigation on yield and quality of five tomato cultivars in southwestern Ontario. Canadian Journal of Plant Science, 75: 225-230. Tarı AF (2016) The effects of lateral spacings and irrigation water levels on yield and sugar content of drip irrigated sugar beet in semi-arid region of Turkey. International Sugar Journal. 118(1407) 36-43. Topcu S, Kirda C, DasganY, Kaman H, Çetin M, Yazici M, Bacon MA (2007). Yield response and N-fertiliser recovery of tomato grown under deficit irrigation European of Journal Agronomy 26: 64–70. TUİK 2016. https://biruni.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel. zul (erişim tarihi 2/3/2016). Tüzel Y, Ul MA, Tüzel IH (1994). Effects of different irrigation intervals and rates on spring season glasshouse tomato production: II. Fruit quality. Acta Horticulturae, 366: 389–396. Tüzel Y, Gül A, Dasgan HY, Özgür M, Özçelik N, Boyacı HF, Ersoy A (2005). Örtü altı yetiştiriciliğinde gelişmeler, Türkiye Ziraat Mühendisliği VI. Teknik Kongresi, 1.Cilt, 609- 627. 3-7 Ocak, 2005, Ankara Von Zabeltitz C (1999). Greenhouse structures, ecosystems of the World’s 20 greenhouses. Elsevier Publication, p 17-69. Amsterdam. Yurtsever N (1984). Deneysel istatistik metotları. Toprak ve Gübre Araş. Enst. Genel Yayın No: 121, p. 623,Ankara. Yüksel AN (1995). Sera yapım tekniği. Hasat Yayıncılık Ltd. Şti., II. Baskı, p. 335, İstanbul.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ali Fuat Tarı

Mesut Sapmaz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Eylül 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Tarı, A. F., & Sapmaz, M. (2017). Farklı Sulama Düzeylerinin Serada Yetiştirilen Domatesin Verim ve Kalitesine Etkisi. Toprak Su Dergisi, 6(2), 11-17. https://doi.org/10.21657/topraksu.339821
AMA Tarı AF, Sapmaz M. Farklı Sulama Düzeylerinin Serada Yetiştirilen Domatesin Verim ve Kalitesine Etkisi. TSD. Eylül 2017;6(2):11-17. doi:10.21657/topraksu.339821
Chicago Tarı, Ali Fuat, ve Mesut Sapmaz. “Farklı Sulama Düzeylerinin Serada Yetiştirilen Domatesin Verim Ve Kalitesine Etkisi”. Toprak Su Dergisi 6, sy. 2 (Eylül 2017): 11-17. https://doi.org/10.21657/topraksu.339821.
EndNote Tarı AF, Sapmaz M (01 Eylül 2017) Farklı Sulama Düzeylerinin Serada Yetiştirilen Domatesin Verim ve Kalitesine Etkisi. Toprak Su Dergisi 6 2 11–17.
IEEE A. F. Tarı ve M. Sapmaz, “Farklı Sulama Düzeylerinin Serada Yetiştirilen Domatesin Verim ve Kalitesine Etkisi”, TSD, c. 6, sy. 2, ss. 11–17, 2017, doi: 10.21657/topraksu.339821.
ISNAD Tarı, Ali Fuat - Sapmaz, Mesut. “Farklı Sulama Düzeylerinin Serada Yetiştirilen Domatesin Verim Ve Kalitesine Etkisi”. Toprak Su Dergisi 6/2 (Eylül 2017), 11-17. https://doi.org/10.21657/topraksu.339821.
JAMA Tarı AF, Sapmaz M. Farklı Sulama Düzeylerinin Serada Yetiştirilen Domatesin Verim ve Kalitesine Etkisi. TSD. 2017;6:11–17.
MLA Tarı, Ali Fuat ve Mesut Sapmaz. “Farklı Sulama Düzeylerinin Serada Yetiştirilen Domatesin Verim Ve Kalitesine Etkisi”. Toprak Su Dergisi, c. 6, sy. 2, 2017, ss. 11-17, doi:10.21657/topraksu.339821.
Vancouver Tarı AF, Sapmaz M. Farklı Sulama Düzeylerinin Serada Yetiştirilen Domatesin Verim ve Kalitesine Etkisi. TSD. 2017;6(2):11-7.
Kapak Tasarım : Hüseyin Oğuzhan BEŞEN
Grafik Tasarım : Filiz ERYILMAZ
Basım Yeri : Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı - Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı
İvedik Caddesi Bankacılar Sokak No : 10 Yenimahalle, Ankara Türkiye