Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

İyi Tarım Uygulamalarının Mandarin Üretiminde Enerji Kullanım Etkinliği ve Ekonomik Analiz Üzerine Etkisi: İzmir İli Örneği

Yıl 2018, Cilt: 7 Sayı: 1, 1 - 10, 27.03.2018
https://doi.org/10.21657/topraksu.410087

Öz

Bu çalışma, İzmir ilinde İyi Tarım Uygulamaları yapan ve yapmayan mandarin üreten tarım işletmelerini
kapsamaktadır. Çalışmanın temel amacı, İyi Tarım Uygulamaları yapan ve yapmayan işletmelerde
mandarin üretiminde enerji kullanım etkinliğinin belirlenmesi ve ekonomik olarak karşılaştırılmasıdır.
İzmir ilinde İyi Tarım Uygulamaları yapan 20 mandarin üreticisinin tamamıyla, aynı sayıda İyi Tarım
Uygulamaları yapmayan mandarin üreticisi ile anket çalışması yapılmıştır. Değerlendirme sonuçlarına
göre İyi Tarım Uygulamaları yapan işletmelerde enerji çıktı/girdi oranı 2.24 enerji verimliliği 0.93
kg MJ-1, spesifik enerji 1.07 MJ kg-1 ve net enerji 58925.62 MJ ha-1 olarak hesaplanmıştır. İyi Tarım
Uygulamaları yapmayan işletmelerde ise enerji çıktı/girdi oranı 2.04, enerji verimliliği 0.85 kg MJ-1,
spesifik enerji 1.17 MJ kg-1 ve net enerji 56301.02 MJ ha-1 olarak hesaplanmıştır. İzmir ilinde İyi Tarım
Uygulamaları yapan işletmelerde 1 kg mandarin yetiştirmenin maliyeti 0.52 TL, İyi Tarım Uygulamaları
yapmayan işletmelerde 0.47 TL olarak belirlenmiştir. İyi Tarım Uygulamaları yapan işletmelerde nispi kâr
1.24 olarak, İyi Tarım Uygulamaları yapmayan işletmelerde ise 1.19 olarak belirlenmiştir. Enerji çıktı/
girdi analizi ve ekonomik analiz sonuçlarına göre, İyi Tarım Uygulamaları yapan işletmelerde mandarin
yetiştiriciliğinin daha avantajlı olduğu belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Açıl AF, Demirci R (1984). Tarım Ekonomisi Dersleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No. 880, Ankara. Anonim (2017a). http://www.zmo.org.tr/genel/bizden_ detay.php?kod=23137 (Erişim tarihi, 12.06.2017). Anonim (2017b). belgelendirme.ctr.com.tr/iyi-tarimuygulamalari- nedir.html (Erişim tarihi, 12.06.2017). Aydın Can B, Yercan M (2006). İzmir ili Seferihisar ilçesinde mandarin üretiminin ekonomik analizi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 43(1):133-144. Aygören E (2016). Turunçgiller Durum/Tahmin 2015/2016. TEPGE Yayın No: 282, ISBN:978-605-9175-69- 2. Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü, Ankara. Baran MF, Oğuz Hİ, Gökdoğan O (2016). Determining the energy usage efficiency of walnut (Juglans Regia L.) cultivation in Turkey. Erwerbs-Obstbau, 59(1):77-82, DOI: 10.1007/s10341-016-0301-y. Baran MF, Oğuz Hİ, Gökdogan O (2017). Determination of energy input-output analysis in organic strawberry production. Fresenius Environmental Bulletin, 26(3): 2076- 2081. Bilgili ME (2012). Limon üretiminde enerji kullanım etkinliğinin belirlenmesi: Adana ili örneği. Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, 8(2): 199-203. De D, Singh S, Chandra H (2001). Technological impact on energy consumption in rain fed soybean cultivation in Madhya Pradesh. Applied Energy, 70: 193–213. Junior NC, Milan M, Romanelli TL (2014). Energy demand in citrus production under varied operational efficiency values. Engenharia Agricola, Jaboticabal, 34(4): 746-754. Kıral T, Kasnakoğlu H, Tatlıdil FF, Fidan H, Gündoğmuş E (1999). Tarımsal Ürünler İçin Maliyet Hesaplama Metodolojisi ve Veri Tabanı Rehberi. Proje Raporu 1999-13, Yayın No:37, Ankara. Loghmanpor Zarini R, Tabatabaekoloor R, Akram A (2013). Energy use in citrus production of Mazandaran province of Iran. African Crop Science Journal, 21(1): 61-65. Mandal KG, Saha KP, Gosh PL, Hati KM, Bandyopadhyay KK (2002). Bioenergy and economic analyses of soybean based crop production systems in central India. Biomass & Bioenergy, 23: 337– 345. Mohammadi A, Rafiee S, Mohtasebi SS, Rafiee H (2010). Energy inputs-yield relationship and cost analysis of kiwifruit production in Iran. Renewable Energy, 35: 1071-1075. Namdari M, Kangarshahi AA, Amiri NA (2011). Inputouput energy analysis of citrus production in Mazandaran province of Iran. African Journal of Agricultural Research, 6(11): 2558-2564. Özkan B, Akçaöz H, Karadeniz F (2004). Energy requirement and economic analysis of citrus production in Turkey. Energy Conversion and Management, 45: 1821- 1830. Öztürk HH (2011). Bitkisel üretimde enerji yönetimi. Hasad Yayıncılık. Ankara. 256s. ISBN:978-975-8377- 78-7. Pimentel D (2009). Energy inputs in food crop production in developing and developed nations. Energies, 2(1): 1-24. Rafiee S, Seyed H, Mousavi A, Ali M (2010). Modeling and sensivity analysis of energy inputs for apple production in Iran. Energy, 35: 3301-3306. Singh JM (2002). On farm energy use pattern in different cropping systems in Haryana, India. International Institute of Management University of Flensburg. Sustainable Energy Systems and Management. Master of Science, Germany. Strapatsa AV, Nanos GD, Tsatsarelis CA (2006). Energy flow for integrated apple production in Greece. Agricultural Ecosystem and Environment, 116: 176-180. Tanrıvermiş H (2000). Orta Sakarya Havzası’nda Domates Üretiminde Tarımsal İlaç Kullanımının Ekonomik Analizi. Ankara Üniversitesi Araştırma Enstitüsü, Yayın No:42, Ankara. Yaldız O, Öztürk HH, Zeren Y, Başçetinçelik A (1993). Energy usage in production of field crops in Turkey. 5th International Congress on Mechanization and Energy in Agriculture. Kuşadası, 11-14 Ekim, s: 527-536. Yılmaz İ, Akcaöz H, Özkan B (2005) An analysis of energy use and input costs for cotton production in Turkey. Renewable Energy, 30: 145-155. Yılmaz İ, Özalp A, Aydoğmuş F (2010). Antalya ili bodur elma üretiminde enerji kullanım etkinliğinin belirlenmesi: Elmalı ilçesi örneği. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 23(2): 93-97. Wang Q, Zhang E, Li F, Li F (2008). Runoff Efficiency and the Tecnique of Micro-water Harvesting with Ridges and Furrows, for Potato Production in Semi-arid Areas. Water Resor Manage, 22: 1431-1443. Yıldırım, O., Halloran N., Çavuşoğlu, Ş., Şengül, N. (2009). Effects of Different Irrigation Programs on the Growth, Yield and Fruit Quality of Drip-irrigated Melon. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 33: 243-255.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Selçuk Karabat Bu kişi benim

Başak Aydın

Yayımlanma Tarihi 27 Mart 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Karabat, S., & Aydın, B. (2018). İyi Tarım Uygulamalarının Mandarin Üretiminde Enerji Kullanım Etkinliği ve Ekonomik Analiz Üzerine Etkisi: İzmir İli Örneği. Toprak Su Dergisi, 7(1), 1-10. https://doi.org/10.21657/topraksu.410087
AMA Karabat S, Aydın B. İyi Tarım Uygulamalarının Mandarin Üretiminde Enerji Kullanım Etkinliği ve Ekonomik Analiz Üzerine Etkisi: İzmir İli Örneği. TSD. Mart 2018;7(1):1-10. doi:10.21657/topraksu.410087
Chicago Karabat, Selçuk, ve Başak Aydın. “İyi Tarım Uygulamalarının Mandarin Üretiminde Enerji Kullanım Etkinliği Ve Ekonomik Analiz Üzerine Etkisi: İzmir İli Örneği”. Toprak Su Dergisi 7, sy. 1 (Mart 2018): 1-10. https://doi.org/10.21657/topraksu.410087.
EndNote Karabat S, Aydın B (01 Mart 2018) İyi Tarım Uygulamalarının Mandarin Üretiminde Enerji Kullanım Etkinliği ve Ekonomik Analiz Üzerine Etkisi: İzmir İli Örneği. Toprak Su Dergisi 7 1 1–10.
IEEE S. Karabat ve B. Aydın, “İyi Tarım Uygulamalarının Mandarin Üretiminde Enerji Kullanım Etkinliği ve Ekonomik Analiz Üzerine Etkisi: İzmir İli Örneği”, TSD, c. 7, sy. 1, ss. 1–10, 2018, doi: 10.21657/topraksu.410087.
ISNAD Karabat, Selçuk - Aydın, Başak. “İyi Tarım Uygulamalarının Mandarin Üretiminde Enerji Kullanım Etkinliği Ve Ekonomik Analiz Üzerine Etkisi: İzmir İli Örneği”. Toprak Su Dergisi 7/1 (Mart 2018), 1-10. https://doi.org/10.21657/topraksu.410087.
JAMA Karabat S, Aydın B. İyi Tarım Uygulamalarının Mandarin Üretiminde Enerji Kullanım Etkinliği ve Ekonomik Analiz Üzerine Etkisi: İzmir İli Örneği. TSD. 2018;7:1–10.
MLA Karabat, Selçuk ve Başak Aydın. “İyi Tarım Uygulamalarının Mandarin Üretiminde Enerji Kullanım Etkinliği Ve Ekonomik Analiz Üzerine Etkisi: İzmir İli Örneği”. Toprak Su Dergisi, c. 7, sy. 1, 2018, ss. 1-10, doi:10.21657/topraksu.410087.
Vancouver Karabat S, Aydın B. İyi Tarım Uygulamalarının Mandarin Üretiminde Enerji Kullanım Etkinliği ve Ekonomik Analiz Üzerine Etkisi: İzmir İli Örneği. TSD. 2018;7(1):1-10.
Kapak Tasarım : Hüseyin Oğuzhan BEŞEN
Grafik Tasarım : Filiz ERYILMAZ
Basım Yeri : Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı - Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı
İvedik Caddesi Bankacılar Sokak No : 10 Yenimahalle, Ankara Türkiye