Bir Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde Pnömotoraks Tanısıyla Yatan Hastaların Retrospektif Değerlendirilmesi

Cilt: 20 Sayı: 3 1 Haziran 2013
  • Hüseyin Yakında
  • Mehmet Aslan
  • Erdal Kurnaz
  • Ahmet Gündüz
  • Ramazan Özdemir
  • Ahmet Karadağ
PDF İndir
TR EN

Bir Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde Pnömotoraks Tanısıyla Yatan Hastaların Retrospektif Değerlendirilmesi

Öz

Amaç: Pnömotoraks yenidoğan döneminde solunum sıkıntısı yapan önemli nedenlerden biridir. Pnömotoraks genellikle mekanik ventilasyon tedavisi altında olan yenidoğanlarda görülür. Respiratuvar distres sendromu, mekonyum aspirasyonu sendromu ve doğum sonrası canlandırma işlemi uygulanması pnömotoraksa neden olabilir. Bu çalışmada yenidoğan yoğun bakım ünitemizde pnömotoraks nedeniyle yatırılan yenidoğanları geriye dönük olarak inceledik. Gereç ve Yöntemler: Yenidoğan yoğun bakım ünitemizde 2008-2011 yılları arasında pnömotoraks nedeniyle yatırılan 56 olgu geriye dönük olarak incelendi. Olguların demografik özellikleri, tanıları, tedavileri, yatış süreleri ve prognozları açısından değerlendirildi. Akciğer grafisi ile tanı konuldu. Olguların tedavisi göğüs tüpü drenajı ile yapıldı. İstatistiksel analiz için Pearson Ki Kare analizi ve Fisher'in Kesin Ki Kare analizi kullanıldı ve p<0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Erkeklerde ve term bebeklerde pnömotoraks sıklığı yüksek bulundu. Çoğu olguda pnömotoraks gelişimi tek taraflı olup, yerleşimi sol taraftaydı. En sık görülen primer akciğer hastalığı respiratuvar distres sendromu olarak bulundu. Perinatal asfiksi en sık eşlik eden hastalıktı. Çalışmamızda 21 olguda pnömotoraks mekanik venti­lasyon desteği sırasında görüldü. Olguların % 48,2'si kaybedildi. Çalışmamızda sürfaktan ihtiyacının olması, pnömotoraksın mekanik ventilasyon desteği altında gelişmiş olması, pnömotoraks bölgesi, ek hastalık varlığı ve doğumda resüsitasyon uygulanması ile mortalite arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu (p<0,05). Sonuç: Pnömotoraks morbidite ve mortalitesi yüksek olan, hayatı tehdit edici bir durumdur. Çalışmamızda mortalite oranının, sürfaktan ihtiyacı, mekanik ventilatör seyrinde pnömotoraks gelişmiş olması, ek hastalık varlığı, doğumda resüsitasyon uygulanması ve pnömotoraksın bilateral olması ile arttığı bulunmuştur. Anahtar kelimeler: Pnömotoraks; Yenidoğan; Yoğun Bakım; Mortalite.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Apilioğulları B, Sunam GS, Ceran S Koç H. Evaluation of neonatal pneumothorax. J Int Med Res 2011;39:2436—40.
  2. Litmanovitz I, Carlo WA. Expectant management of pneumothorax in ventilated neonates. Pediatrics 2008; 122: 975-9.
  3. Zenciroğlu A, Aydemir C, Baş AY, Demirel N. Evaluation of predisposing and prognostic factors in neonatal pneumothorax cases. Tuberk Toraks 2006; 54: 152-6.
  4. Malek A, Afzali N, Meshkat M, Yazdi NH. Pneumothorax after mechanical ventilation in newborns. Iranian J Pediatr 2011;21:45—O.
  5. Liu J, Joynt C, Tymafichuk C, Cheung PY. Sequential changes of hemodynamics and blood gases in newborn piglets with developing pneumothorax. Pediatr Pulmonol 2009;44:70—5.
  6. Türkmen M, Tanınmış AÇ, Etensel B, Özkısacık S, Akdilli A
  7. ve Gürsoy H. Yenidoğan ünitesinde izlenen pnömotorakslı
  8. olguların değerlendirilmesi. Adnan Menderes Üniversitesi

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Hüseyin Yakında Bu kişi benim

Mehmet Aslan Bu kişi benim

Erdal Kurnaz Bu kişi benim

Ahmet Gündüz Bu kişi benim

Ramazan Özdemir Bu kişi benim

Ahmet Karadağ Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Haziran 2013

Gönderilme Tarihi

20 Şubat 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2013 Cilt: 20 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Yakında, H., Aslan, M., Kurnaz, E., Gündüz, A., Özdemir, R., & Karadağ, A. (2013). Bir Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde Pnömotoraks Tanısıyla Yatan Hastaların Retrospektif Değerlendirilmesi. Journal of Turgut Ozal Medical Center, 20(3), 252-256. https://izlik.org/JA76FA68KN
AMA
1.Yakında H, Aslan M, Kurnaz E, Gündüz A, Özdemir R, Karadağ A. Bir Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde Pnömotoraks Tanısıyla Yatan Hastaların Retrospektif Değerlendirilmesi. J Turgut Ozal Med Cent. 2013;20(3):252-256. https://izlik.org/JA76FA68KN
Chicago
Yakında, Hüseyin, Mehmet Aslan, Erdal Kurnaz, Ahmet Gündüz, Ramazan Özdemir, ve Ahmet Karadağ. 2013. “Bir Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde Pnömotoraks Tanısıyla Yatan Hastaların Retrospektif Değerlendirilmesi”. Journal of Turgut Ozal Medical Center 20 (3): 252-56. https://izlik.org/JA76FA68KN.
EndNote
Yakında H, Aslan M, Kurnaz E, Gündüz A, Özdemir R, Karadağ A (01 Haziran 2013) Bir Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde Pnömotoraks Tanısıyla Yatan Hastaların Retrospektif Değerlendirilmesi. Journal of Turgut Ozal Medical Center 20 3 252–256.
IEEE
[1]H. Yakında, M. Aslan, E. Kurnaz, A. Gündüz, R. Özdemir, ve A. Karadağ, “Bir Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde Pnömotoraks Tanısıyla Yatan Hastaların Retrospektif Değerlendirilmesi”, J Turgut Ozal Med Cent, c. 20, sy 3, ss. 252–256, Haz. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA76FA68KN
ISNAD
Yakında, Hüseyin - Aslan, Mehmet - Kurnaz, Erdal - Gündüz, Ahmet - Özdemir, Ramazan - Karadağ, Ahmet. “Bir Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde Pnömotoraks Tanısıyla Yatan Hastaların Retrospektif Değerlendirilmesi”. Journal of Turgut Ozal Medical Center 20/3 (01 Haziran 2013): 252-256. https://izlik.org/JA76FA68KN.
JAMA
1.Yakında H, Aslan M, Kurnaz E, Gündüz A, Özdemir R, Karadağ A. Bir Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde Pnömotoraks Tanısıyla Yatan Hastaların Retrospektif Değerlendirilmesi. J Turgut Ozal Med Cent. 2013;20:252–256.
MLA
Yakında, Hüseyin, vd. “Bir Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde Pnömotoraks Tanısıyla Yatan Hastaların Retrospektif Değerlendirilmesi”. Journal of Turgut Ozal Medical Center, c. 20, sy 3, Haziran 2013, ss. 252-6, https://izlik.org/JA76FA68KN.
Vancouver
1.Hüseyin Yakında, Mehmet Aslan, Erdal Kurnaz, Ahmet Gündüz, Ramazan Özdemir, Ahmet Karadağ. Bir Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde Pnömotoraks Tanısıyla Yatan Hastaların Retrospektif Değerlendirilmesi. J Turgut Ozal Med Cent [Internet]. 01 Haziran 2013;20(3):252-6. Erişim adresi: https://izlik.org/JA76FA68KN