BibTex RIS Kaynak Göster

Evaluation of Woman Health Indicators for Turkey and OECD Union Members

Yıl 2008, Cilt: 15 Sayı: 4, 261 - 266, 01.08.2008

Öz

Objective: It has been aimed to examine the positions of Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) member countries and display possible similarities or dissimilarities between them, taking into account their female health indicators. Material and Methods: From the World Health Report the female health indicators have been obtained for 30 countries and multidimensional scaling analysis performed by using related variables. Results: Stress value was found 0,02 for three dimensional configuration. As a result of multidimensional scaling analysis, it has been seen that, countries have been formed groups in three dimensional space, according to related variables. Conclusion: In the first dimension, especially for the social situation, Turkey showed similarity with Mexico compared to other countries. In the second dimension, especially for the prolificacy education, Turkey was similar with U.S.A., Portugal, Great Britain and France compared to other countries. In the third dimension, especially for the pregnancy outcomes, Turkey was similar with Korea, Italy, France, Japan and Czech Republic compared to other countries. Key words: Multidimensional Scaling, Health Indicators, Euclidian Space

Türkiye ve OECD’ye Üye Ülkelerin Kadın Sağlığı Göstergeleri Bakımından Değerlendirilmesi

Yıl 2008, Cilt: 15 Sayı: 4, 261 - 266, 01.08.2008

Öz

Amaç: Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD)'ne üye ülkelerin kadın sağlığına ilişkin sağlık düzeyi ölçütleri dikkate alınarak, ülkelerin ilgili sağlık göstergeleri bakımından birbirlerine göre konumlarının incelenmesi ve aralarında var olabilecek benzerliklerin ya da farklılıkların ortaya konulması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Dünya Sağlık Raporu'nda bulunan kadın sağlığına ilişkin göstergeler, toplam 30 ülke için elde edilmiş ve ilgili değişkenler kullanılarak çok boyutlu ölçekleme analizi uygulanmıştır. Bulgular: Üç boyutlu konfigürasyon için stress değeri 0,02 olarak bulunmuştur. Çok boyutlu ölçekleme analizi uygulanması sonucunda ülkelerin, belirli başlıklar altında toplanan değişkenler bakımından çalışma amacına uygun olacak şekilde, üç grupta kümelendikleri görülmüştür. Sonuç: Türkiye; birinci boyutta Meksika ile birlikte diğer ülkelerden özellikle sosyal durum ile ilgili göstergeler bakımından, ikinci boyutta Amerika Birleşik Devletleri, Portekiz, İngiltere ve Fransa ile birlikte diğer ülkelerden özellikle doğurganlık eğitimi ile ilgili göstergeler bakımından, üçüncü boyutta ise Kore Cumhuriyeti, İtalya, Fransa, Japonya ve Çek Cumhuriyeti dışındaki diğer ülkelerden gebelik sonuçlarına bağlı değişkenler bakımından farklılık göstermektedir. Anahtar kelimeler: Çok Boyutlu Ölçekleme, Sağlık Göstergeleri, Öklid Uzayı

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sakine Rehimli Bu kişi benim

Gökhan Ocakoğlu Bu kişi benim

Deniz Sığırlı Bu kişi benim

M. Çağatay Büyükuysal Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 2008
Yayımlandığı Sayı Yıl 2008 Cilt: 15 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Rehimli, S., Ocakoğlu, G., Sığırlı, D., Büyükuysal, M. Ç. (2008). Türkiye ve OECD’ye Üye Ülkelerin Kadın Sağlığı Göstergeleri Bakımından Değerlendirilmesi. Journal of Turgut Ozal Medical Center, 15(4), 261-266.
AMA Rehimli S, Ocakoğlu G, Sığırlı D, Büyükuysal MÇ. Türkiye ve OECD’ye Üye Ülkelerin Kadın Sağlığı Göstergeleri Bakımından Değerlendirilmesi. Turgut Özal Tıp Merk Derg. Ağustos 2008;15(4):261-266.
Chicago Rehimli, Sakine, Gökhan Ocakoğlu, Deniz Sığırlı, ve M. Çağatay Büyükuysal. “Türkiye Ve OECD’ye Üye Ülkelerin Kadın Sağlığı Göstergeleri Bakımından Değerlendirilmesi”. Journal of Turgut Ozal Medical Center 15, sy. 4 (Ağustos 2008): 261-66.
EndNote Rehimli S, Ocakoğlu G, Sığırlı D, Büyükuysal MÇ (01 Ağustos 2008) Türkiye ve OECD’ye Üye Ülkelerin Kadın Sağlığı Göstergeleri Bakımından Değerlendirilmesi. Journal of Turgut Ozal Medical Center 15 4 261–266.
IEEE S. Rehimli, G. Ocakoğlu, D. Sığırlı, ve M. Ç. Büyükuysal, “Türkiye ve OECD’ye Üye Ülkelerin Kadın Sağlığı Göstergeleri Bakımından Değerlendirilmesi”, Turgut Özal Tıp Merk Derg, c. 15, sy. 4, ss. 261–266, 2008.
ISNAD Rehimli, Sakine vd. “Türkiye Ve OECD’ye Üye Ülkelerin Kadın Sağlığı Göstergeleri Bakımından Değerlendirilmesi”. Journal of Turgut Ozal Medical Center 15/4 (Ağustos 2008), 261-266.
JAMA Rehimli S, Ocakoğlu G, Sığırlı D, Büyükuysal MÇ. Türkiye ve OECD’ye Üye Ülkelerin Kadın Sağlığı Göstergeleri Bakımından Değerlendirilmesi. Turgut Özal Tıp Merk Derg. 2008;15:261–266.
MLA Rehimli, Sakine vd. “Türkiye Ve OECD’ye Üye Ülkelerin Kadın Sağlığı Göstergeleri Bakımından Değerlendirilmesi”. Journal of Turgut Ozal Medical Center, c. 15, sy. 4, 2008, ss. 261-6.
Vancouver Rehimli S, Ocakoğlu G, Sığırlı D, Büyükuysal MÇ. Türkiye ve OECD’ye Üye Ülkelerin Kadın Sağlığı Göstergeleri Bakımından Değerlendirilmesi. Turgut Özal Tıp Merk Derg. 2008;15(4):261-6.