BibTex RIS Kaynak Göster

Intractable Postoperative Nausea and Vomiting (PONV) After Bilateral Simultaneous Percutaneous Nephrolithotomy on a Horseshoe Kidney:Case Report of a Unique Cause

Yıl 2008, Cilt: 15 Sayı: 4, - , 01.08.2008

Öz

Percutaneous nephrolithotomy (PNL) has proven to be a minimally invasive surgical technique for stone disease, including complex kidney stones. Bilateral stone disease and stones in horseshoe kidneys are considered as complex stones, and their coexistence is a significant challenging situation for surgery. Yet, PNL is a safe and effective treatment modality for both situations.1,2 We introduce a case of bilateral simultaneous PNL in a horseshoe kidney, who had intractable postoperative nausea and vomiting (PONV). The cause seems to be unique, since no literature on such condition exists. Keywords: Percutaneous Nephrolithotomy, Horseshoe Kidney, Stone Disease, PONV

Atnalı Böbrekte Bilateral Simultane Perkütan Nefrolitotomi Sonrası İnatçı Postoperatif Bulantı ve Kusma: İlginç Bir Nedenin Vaka Sunumu

Yıl 2008, Cilt: 15 Sayı: 4, - , 01.08.2008

Öz

Perkütan nefrolitotomi (PNL), kompleks böbrek taşları da dahil, taş hastalığı için minimal invaziv bir tedavi yöntemidir. İki böbrekte eşzamanlı taş hastalığı ve atnalı böbrekteki taşlar ayrı ayrı kompleks taş tanımı kapsamında olup, ikisinin birlikte varlığı cerrahi açıdan en karışık durumlardan biridir. PNL, her iki durum için de güvenli ve etkin bir tedavi yöntemidir. Bu yazıda, iki taraflı eş zamanlı PNL yapılan bir atnalı böbrek olgusunda ameliyat sonrası gelişen şiddetli bulantı kusma sendromu (PONV) vakası sunduk. İlk tanısal çalışmalarla bu durumu açıklayacak mekanik veya biyokimyasal bir komplikasyon saptanmadı. PONV nin fizyopatolojik oluşumunu irdeleyen bir çalışma sonucunda, daha önce yayımlanmamış olan benzersiz bir etiyoloji saptandı. Anahtar kelimeler: Perkütan Nefrolitotomi, Atnalı Böbrek, Taş Hastalığı, PONV

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Murat Yahya Uğraş Bu kişi benim

Ali Güneş Bu kişi benim

Yaşar Can Baydinç Bu kişi benim

Gökhan Söğütlü Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 2008
Yayımlandığı Sayı Yıl 2008 Cilt: 15 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Uğraş, M. Y., Güneş, A., Baydinç, Y. C., Söğütlü, G. (2008). Atnalı Böbrekte Bilateral Simultane Perkütan Nefrolitotomi Sonrası İnatçı Postoperatif Bulantı ve Kusma: İlginç Bir Nedenin Vaka Sunumu. Journal of Turgut Ozal Medical Center, 15(4).
AMA Uğraş MY, Güneş A, Baydinç YC, Söğütlü G. Atnalı Böbrekte Bilateral Simultane Perkütan Nefrolitotomi Sonrası İnatçı Postoperatif Bulantı ve Kusma: İlginç Bir Nedenin Vaka Sunumu. Turgut Özal Tıp Merk Derg. Ağustos 2008;15(4).
Chicago Uğraş, Murat Yahya, Ali Güneş, Yaşar Can Baydinç, ve Gökhan Söğütlü. “Atnalı Böbrekte Bilateral Simultane Perkütan Nefrolitotomi Sonrası İnatçı Postoperatif Bulantı Ve Kusma: İlginç Bir Nedenin Vaka Sunumu”. Journal of Turgut Ozal Medical Center 15, sy. 4 (Ağustos 2008).
EndNote Uğraş MY, Güneş A, Baydinç YC, Söğütlü G (01 Ağustos 2008) Atnalı Böbrekte Bilateral Simultane Perkütan Nefrolitotomi Sonrası İnatçı Postoperatif Bulantı ve Kusma: İlginç Bir Nedenin Vaka Sunumu. Journal of Turgut Ozal Medical Center 15 4
IEEE M. Y. Uğraş, A. Güneş, Y. C. Baydinç, ve G. Söğütlü, “Atnalı Böbrekte Bilateral Simultane Perkütan Nefrolitotomi Sonrası İnatçı Postoperatif Bulantı ve Kusma: İlginç Bir Nedenin Vaka Sunumu”, Turgut Özal Tıp Merk Derg, c. 15, sy. 4, 2008.
ISNAD Uğraş, Murat Yahya vd. “Atnalı Böbrekte Bilateral Simultane Perkütan Nefrolitotomi Sonrası İnatçı Postoperatif Bulantı Ve Kusma: İlginç Bir Nedenin Vaka Sunumu”. Journal of Turgut Ozal Medical Center 15/4 (Ağustos 2008).
JAMA Uğraş MY, Güneş A, Baydinç YC, Söğütlü G. Atnalı Böbrekte Bilateral Simultane Perkütan Nefrolitotomi Sonrası İnatçı Postoperatif Bulantı ve Kusma: İlginç Bir Nedenin Vaka Sunumu. Turgut Özal Tıp Merk Derg. 2008;15.
MLA Uğraş, Murat Yahya vd. “Atnalı Böbrekte Bilateral Simultane Perkütan Nefrolitotomi Sonrası İnatçı Postoperatif Bulantı Ve Kusma: İlginç Bir Nedenin Vaka Sunumu”. Journal of Turgut Ozal Medical Center, c. 15, sy. 4, 2008.
Vancouver Uğraş MY, Güneş A, Baydinç YC, Söğütlü G. Atnalı Böbrekte Bilateral Simultane Perkütan Nefrolitotomi Sonrası İnatçı Postoperatif Bulantı ve Kusma: İlginç Bir Nedenin Vaka Sunumu. Turgut Özal Tıp Merk Derg. 2008;15(4).